Friday, December 26, 2008

Ari persandingan nina dan nuar..... ;)
































ari persandingan nie buat 14/12/2008.... tema kaler ijau... my fave color!!! hehehe... ape lagi melaram la aku ngan baju kaler ijau..... aku sampai dalam pukul 10 lebih.... datang2 je aku tanye kat mak pengantin pompuan, nak buat ape2 lagi tak... die cakap tak, sume dah oke dah... tinggal nanti kene basuh pinggan... heheheeh... aku sengih je.... aku pun lepak2 pastu makan2 lam kul 11 lebih.... orang pun dah mule ramai dah.... pengantin pun dah siap bersolek dah... pengantin lelaki datang dalam pukul 1 pm camtu.... meriah betul, anak first la katekan... heheheh....

Wednesday, December 24, 2008

Ari Pernikahan sepupu, Nina dan Nuar...













lambat pulak nak tulis post nie... Almaklum la tgh bz... hehehe.... nikah buat kat umah pompuan pada 13/12/2008 lepas isyak... lepas maghrib ade kenduri tahlil ngan doa selamat... buat kat Kampung Jijan, Nilai... Nina nie anak sulung dr 5 beradik so ni first time ciktam (adik abah aku) ngan cikmelur sekeluarge buat majlis besar - besaran... aku sampai lam kul 6 camtu ngan mak aku sekali... yg bestnye aku makan nasik kul 6 lebih pastu aku makan nasik lagi kul 8 lebih.. mak aiii byknye makan mak buyung nie... oke tgk2 la gmbr yg sempat diambil ek...

Thursday, December 11, 2008

12 minggu...


Ukuran fetus anda sekarang sekitar 7 cm. Semua organ vital bayi sudah terbentuk.Dengan signal dari otak, otot akan merespon dan bayi sudah dapat menendang.

Wednesday, December 10, 2008

Friday, December 5, 2008

kene masuk air daaaaa...

ari rabu :

rase nak bangun tapi tak larat je... pegi klinik pastu doktor suh check air kencing... dah check2 tu doktor explain la yang badan aku kene masuk air... alamak kene masuk air ke... aku rase cam aku dah banyak minum tapi doktor kate tak cukup lagi... doktor tulis surat kat hospital suh masukkan air.... suami keje petang, aku bagitau la kat die yang aku kene pegi hospital... die pun EL ari tu nak temankan aku...

sebelum pegi spital gi lunch dulu sbb kitorang lapar giler... sampai2 spital terus pegi kat bahagian kecemasan... nasib baik orang tak ramai sebab mase tu time keje... jumpe doktor kat spital die kate kene masuk air lam 1 botol dulu, pastu die check condition lak cemane... nurse pelatih tu cucuk nak carik urat kat tangan aku, cucuk punye cucuk cam tak masuk pulak... sakit adelaaaa... hampeh tu... pastu tarik balik jarum kuar pastu cucuk lagi kat belakang tapak tangan pulak... kat bahagian tapak tangan nie tak sakit sangat... dah masuk air tu, nurse tu bawak aku kat bilik 7 (Observation Room) utk berehat sementara masuk air tu... ade la dlm 3 orang kat situ... sumenye kene masuk air....

suami pegi beli paper pastu kene tunggu kat luar, tak dibenarkan tunggu kat dalam... masuk2 sekejap bolehla... masuk air sebotol lam 500ml adela dalam nak dekat 2 jam.... pas air dah abih tu, doktor datang check pulak... doktor pun ceramah la kat aku suh minum banyak air sebab kalau tak kene masuk air lagi.... aku pun angguk2kan je la... hehehehe...

ari khamis :

rehat je kat umah sebab ari nie cam tak larat je lagi.... doktor bagi MC 2 ari (semalam ngan ari nie).... sabar je la lagi bape minggu nak stabil nie...

Tuesday, December 2, 2008

Bulan tersenyum???

Semalam dapat sms dari abang ipar ngan suami, diorang tulis kat situ, cube tengok bulan, cam tengah tersenyum... hampir serentak dapat sms tu.... ish aku pun terus pegi kat kat depan umah, nak tgk betul ke tak... puas tengok mane bulan nie... rupenye aku kene pegi tengah2 jalan sket baru boleh nampak... ish mmg betul la, mate belah kanan die nampak besar, bersinar, mate belah kiri die cam kecik pastu ilang2.... cantiknye... jarang tengok keadaan camtu... nak amik gambar cam tak nampak ape2 pun... dah zooming pun cam tak nampak pun... sukenye tengok bulan tu camtu.... Allah Maha Pencipta... Alhamdullilah.... ;)

Monday, December 1, 2008

amik darah, scan ngan check gigi...


tadi gi amik darah, scan baby ngan check gigi kat Klinik Kesihatan Rasah.. kul 8am dah terpacak dah kat sane dah.... ramainye orang ari isnin.... 2 jam lepas tu lam kul 10am baru siap kat tempat amik darah... result sume dah amik dah... pastu pegi scan pulak... aku tahan kencing giler2 punye sebab nak tengok baby... hehehe... ari tu kan tak nampak, tu yang doktor pesan tu, kalau nak scan kene tahan kencing.... dengan laparnye lagi... adoilaaaaa.... tadi sempat minum susu je... mase scan tu doktor kate, nampak tak bende denyut2 yang laju2 tu... aku iyakan je la tapi lam hati aku cakap takde pun... heheheh... doktor kate tu la jantung die.... ooooooooo.... hehehehe..... bestnye tgk baby first time.... rase nak nangis pun ade sebab tak sangke... hehehe.... mase nie kan tengah sensitip giler, so faham2 je la... hehehe...

pastu pegi check gigi pulak kat tingkat 3.. orang pun ramai la jugak, nak buat cemano.... tapi sekejap je kat klinik gigi tu, check2 gigi pastu cuci sekali, first time aku cuci gigi kat klinik, nyilu giler... ish!!!... darah banyak tul kuar... dah abih tu cepat2 pegi toilet kumur2 sampai rase selesa... dah buang ape2 yang patut aku pun nak balik dah... sempat singgah kat kaunter bawah, gi jumpe PUAN HAZILAH... die keje kat kaunter bawah, borakla kejap ngan die sbb dah lame tak jumpe... anak die, HAFIY ILMAN pun dah umur 5 bulan dah... aku kate bile nak email gambar anak, hazie kate bapak die simpan sume gambar hafiy... tu yang aku cakap tu, suh bapak die email kat aku... hehehehe..... tak lame tu aku pun mintak diri.... nak balik opis, nak tapau nasik pastu nak makan kat opis sebab lapar giler.... tapi Alhamdullilah sumenye berjalan dengan lancar... yeay!! ;)

Thursday, November 27, 2008

10 minggu dah.... ;)


Minggu ke 10:

Tulang sudah menggantikan kartilago. Diafragma memisahkan jantung dan paru-paru dari perut. Otot leher terbentuk. Otak berkembang cepat dalam bulan terakhir ini sehingga proporsi kepala lebih besar daripada tubuh.

Majlis Bertunang...


semalam pegi umah mak mertua sebab suami nak bincang ngan keluarga kat belah sane perancangan untuk balik kampung sebab ade majlis bertunang sepupu suami... tapi yang tak bestnye diorang buat ari khamis, nape buat ari khamis sebab tak ramai yang boleh datang termasuk la aku... mak kate orang belah lelaki tu orang sabah, dah alang2 datang sini boleh buat majlis bertunang sekali, pastu diorang nak kene balik sabah balik... suami dapat pegi sebab die cuti lepas keje malam, kebetulan pulak... ramai gak adik beradik suami yang tak dapat pegi sebab keje dan tak dapat cuti...

ari ni aku kene pegi jelebu sebab keje luar, kire aku kene bawak kete, suami pulak lupe yang aku pegi jelebu ari nie... last2 die cakap die boleh antarkan aku pegi jelebu pastu die pegi balik kampung kat kuala jempol lalu Simpang Pertang... aku cakap boleh ke camtu, jauh tak, die kate Insya Allah boleh tapi die nak bawak la anak buah die jadi peneman... suami kate die nak bawak am, anak kembar die tido kat umah aku, esok boleh terus pegi.... am tu umur 4 tahun, aku tanye die boleh tak nie, am nangis tak?? die kate tak... heheheh.... tapi pakdin (panggilan anak buah kat suami) dah bese ngan anak2 buah die... so no problem... muke suami memang same ngan ayah die (sebab kembar) heheheh... cume ayah die ade misai takde janggut, suami ade janggut tapi takde misai... ;)

malam semalam kitorang bawakla am balik umah, aku risau gak kot nangis kot budak nie, tapi Alhamdullilah am nie tak banyak karenah... budak baikkkkk sgt2... die tido ngan suami kat luar sambil tengok tv... aku tido kat dalam, takpe sekali - sekala... hehehehe.... pagi2 nie kitorang siapkan die, terus gerak gi Jelebu pastu diorang terus gerak balik kampung.... balik kang suami jemput aku balik.... sesekali ade pengalaman camni oke gak... heheheh.....

Friday, November 21, 2008

bertepek taik burung.... cheh!!!

pagi tadi aku pegilah makan kat kedai mamak, tempat yang aku selalu pegi makan tu, pegi ngan suami kebetulan die cuti ari nie... bile nak masuk je kat dalam kedai tu, bertepek tetiba taik burung kat atas jalan, lepas aku lalu tu bertepek 3 titik atas tudung aku, menjerit aku kat situ... orang kat dalam kedai tu mesti perasan... aku cakap kat suami banyak tak kene nie.. ish burung nie pun, selame - lame aku pegi takde pulak die nak melabur.. kali nie pulak... sakit perut la tu... hishhh..

masuk je kat dalam kedai tu, cepat2 aku pegi basuh kat sinki, banyak giler tisu aku amik kat kedai tu, sorila mamak, emergency... hehehehe.... aku buang sampai ilang warne die... ish, gelinye aku... bile dah nampak agak2 tak nampak lagi kesan bertuah tu, aku pun pegi kat meja, suami dah tunggu dah kat situ, siap gelak2kan aku lagi... pastu die buat memek muke busuk... sabo je la... pastu die kate lain kali rileks dulu, masuk lam kedai pastu baru cuci... kire menggelabahla aku kat tepi jalan tu td... heheheheh....

masuk je opis, pegi toilet lagi, bawak tisu banyak2 lagi... gi cuci ngan air sabun pulak... tonyoh2 punye tonyoh sampai rase pueh hati... heheheh.... tak best pulak bile kene... ari yang paling tak bertuah kot ari nie.... dpt adiah dr puan2 dan encik2 burung.... alahaaaiii...

Wednesday, November 19, 2008

Kene gastrik... :(

pagi - air milo + air teh + nasik beriani (ade jamuan semalam)

tengahari - nasik berlauk + air suam

malam - nasik berlauk + air suam

byk giler aku makan semalam... nasik3... tapi lam kul 9 lebih semalam aku rase sakit sangat kat atas perut ngan bawah dada... aku duduk melutut tak boleh nak gerak mane2... nak sandar pun tak boleh sakit sangat, nak tarik nafas tinggi2 pun tak boleh... bile tekan kat bahagian tu pun sakit giler... aku ngadu kat suami... die baru je balik keje... die pun dah panik dah... nasib baik suami keje hospital, die pun layan aku cam pesakit die... heheheh....

bile tengok sakit tak kurang2, kitorang cepat2 pegi hospital tuanku jaafar, dalam kete pun tak boleh nak sandar, suami pulak memecut giler, sakit pulak bile kene lambung2 camtu... sampai hospital lam kul 10 lbh, orang yang sakit tak bape ramai, sedare2 diorang yang ramai... bile doktor suh baring, die tekan2 kat atas perut, rase sakit kat bahagian tengah, tepi2 tak sakit... rase lega pulak bile doktor tekan2 perut camtu... cam kuar je angin2 sume...

doktor ade jugak tanye soalan2 lain... last2 doktor kate gastrik... dah 2 - 3 tahun aku tak kene gastrik... kali nie kene pulak... doktor bagi ubat yang boleh dimakan oleh orang yang mengandung, tak boleh makan sebarang ubat... tapi besela aku dpt ubat yang cam kapur tu... balik je hospital banyak kali aku terbuang - buang angin... hehehe... leganya.... ;) lepas nie makan sket2 tapi kerap tau... hehehehe...

Monday, November 17, 2008

MC 3 ari....

dari ari rabu sampai jumaat aku MC... lame giler... nie mabuk punye pasal la nie.... heheheh.... DUGAAAANNNNNN....

ari pertame :

aku dah rase lain macam dah... pagi2 dah loya2 teruk... pastu muntah... kalau muntah berisi takpe, yang nie muntah air... satu ape pun tak kuar... aiyoooo... angin je kot.... cakap kat suami tak dpt nak pegi keje ari nie... kebetulan suami keje petang lak tu, nasib baik die boleh antarkan.... jumpe doktor die check air kencing, nak tgk ade kandungan ketone tak (kalau bende nie positif mmg kene masuk air kat dlm badan)... nasib baik takde... doktor bagi ubat pening ngan tahan muntah...

ari kedue :

mase nie aku bangun pagi pun dah rase tak larat dah... betul2 tak larat sampai tak boleh bangun... rase cam demam je...pegi jumpe doktor balik... doktor tgk balik catatan semalam, pastu die bagi la nasihat.. banyakkan minum air kosong... nanti kene masuk air... pastu die checkla blood pressure... bacaan die 90/60... doktor kate rendah... kalau seminggu macam nie, kene masuk hospital, kene masuk air... aku pulak tak bape nak amik tau pasal BP nie...aku cakap kat suami, terkejut die sbb rendah sangat... terus die membebel kat aku... heheheheh...

ari ketige :

bangun je pagi aku rase badan aku panas... cam demam je... lagi tak boleh nak pegi keje... dr semalam lagi aku dah rase demam nie... aku cakap kat doktor, tapi maybe die sibuk nak bagi nasihat sampai lupe nak check demam aku... heheheh.... aku makan je ubat, duk rehat kat umah je.... aku lebih rela tido dr melayan rase loya ngan nak muntah nie....

tu la cite aku sepanjang 3 ari aku MC nie... lamenye MC... hheheheheh... DUGAAAAANNNN... ;)

Tuesday, November 11, 2008

belum nampak lagi daaaa....

semalam aku pg klinik nak buat ultrasound, nak tgkla baby nie cemane bentuknye, nampak tak die.... tak sabo punye pasal... heheheh... aku pg kol 9 lebih malam... bile doktor check, die nampak baby tapi kecik giler, aku tak nampak, tapi doktor kate die dah bese tgk, baby tu tak nampak sgt, tak bape jelas... malu2 pulak baby tu... hehehehe.... dok kate die lupe nak suh aku jgn buang air dulu sebelum buat scan tu... aku pulak dah terbuang air dah kat umah... lupe la doktor... heheheh...

pastu doktor suh datang lagi 2 minggu pastu jgn buang air... heheheh... yg bestnye doktor bagi separuh harge sbb baby tak nampak lagi... time kacih... heheheh... suami selesema, die mintak ubat selesema kat doktor, kasi lentok punye... biar lege sket srot sret die tu.... kirenye lagi 2 minggu aku datang nak buat scan lagi... tak sabar aku nak tgk sebenar benarnye... heheheh.... kat umah aku tanye suami nampak tak baby tadi... die kate die nampak tp tak jelas sgt... takpo2, next 2 weeks ek... ;)

Monday, November 10, 2008

Air Coke ngan Air Nescafe....

dah lamenye aku tak minum 2 air feveret aku nie.... teringin betul nak minum.... dulu tiap2 pagi ari2 aku minum air nescafe, kasi segar 1 badan... la ni dah tak boleh dah... buat mase skang.... heheheh.... bile terpandang je air nie kat dlm peti sejuk kat dalam kedai memang terliur dibuatnye....

keadaan aku skang nie yang aku tak tahan bile datangnye rase loya tu.... muntah2 teruk belum lagi... bile loya tu datang rase nak melepet je kat umah, taknak buat ape2... heheheh.... die jadi malas semulajadi.... heheheeh.... ;)

Friday, November 7, 2008

Kelebihan dan keburukan....

Kengkadang bile dah bekerje di tempat yang macam2 perangai manusia nie, rase macam dah tak boleh bersabar dengan diorang... bagi je ape saje keje, Insya Allah aku boleh handle, tapi dengan perangai orang yang boleh buat aku naik hangin... aku bukanlah seorang yang suke buat kecoh2, marah orang tak tentu pasal tapi bile seseorang tu dah buat aku terase atau marah aku akan cube utk avoid orang tu... dengan kate lain lalu depan die pun aku taknak.... aku akan ingat sampai bile2...

aku faham setiap manusie ade kebaikan dan keburukan... tapi kalau keburukan yang melebihi kebaikan cemane aku nak jawab... aku seboleh-bolehnye taknak nak menbenci orang tapi orang tu yang pakse aku benci die, aku dah tak boleh buat ape2 dah... menangis nangis aku depan suami cite pasal masalah nie... suami nasihatkan aku jgn campur dengan diorang lagi, buat je keje aku... selame nie pun aku mmg buat keje aku.... kul 8am sampai 1pm keje tak henti2, kul 1pm - 2pm aku benti sbb lapar giler, pastu sambung keje kul 2pm smpi 5pm.... aku takde nak berborak - borak ke ape ke, melilau lilau tak tentu pasal, aku mesti ade kat tmpt aku... tapi aku sedih bile ade orang beranggapan bahawe keje aku nie keje senang.... Tuhan je la yang tau cemane tak sedihnye perasaan aku.... takpelah aku keje ikhlas, lantak diorang la nak cakap ape... dr situ aku tau sape kawan aku yang sebenar dengan sape yang palsu / berlagak.... cemanela diorang didik anak2 diorang nie..... itu di luar kuase aku....

Wednesday, November 5, 2008

Binatang apekah ini???







Beberape ari yang lepas aku ade terperasan ade satu binatang nie cam pelik sket. Mase tu aku tengok tv.. aku peratikan binatang tu... kelakar sebab die tertonggek.. hehehehe... puas aku tengok biar betol... pastu aku terpk maybe sebab sayap die dah patah kot.. ni ha binatang yang pelik tu... ;)

Wednesday, October 29, 2008

Majlis harijadi kecil-kecilan....





setiap ari ahad mmg time famili aku berkumpul kat umah parents aku... so ahad lepas 26.10.2008, diorang buat la majlis harijadi aku secara kecil- kecilan... abah aku gi order satay, nasik goreng ayam, lin (akak aku) beli mee goreng mamak, aku buat mee sup, pastu adik aku sponsor kek... mmg tradisi kitorang akan buat majlis hari jadi tapi more to family dinner.. berkumpul ramai2... ayong( akak aku punye akak ipar) bg aku cupcakes... comey2 je tapi seeddaaappp... hehehehe.... suami aku antar aku gi umah parents aku sbb die keje malam, sempat la makan jap.... cian die tak dpt dinner ramai2....

yg bestnye dah bosa2 nie pun ade jugak orang yg sudi nak bagi adiah kat aku... hehehehe.... akak aku bagi kain ela, ayong bagi telekung, pastu adik aku ngan adik ipar aku (erin) bagi aku adiah yang tak disangka - sangka.... baju baby!!! heheheeh.... terkejut aku!! die kate baju tu akan bagi aku semangat nak jage kandungan baik2 sampai die lahir nanti... ;)... thanx ek lin, ayong, apoi, erin sbb bagi adiah tu... ;)

thanx tu angah (akak aku punye akak ipar yg kedue), abg din (suami ayong), kakcha, alang (makcik aku), neksu (nenek sedare) , dina (adik aku), lin, mubdi, apoi, erin, anak buah aku (nina), mama, abah sbb sudi buat majlis nie n sudi datang... ;) dah lame tak tgk akmal, tak dapat datang pulak die ari tu....

Tuesday, October 28, 2008

Minggu ke - 6....

My body :

Jika anda menderita morning sickness, bau - bau tertentu akan membuatkan anda jadi lebih teruk lagi. Kulit anda juga berubah menjadi lebih gelap sehingga menjadi bertompok - tompok dan mengelupas.

My baby :

Jantungnya kini sudah terbentuk dan mula berdenyut. Di akhir minggu ini, saluran yang menghubungkan embrio dengan plasma mula membesar menjadi tali pusat. Selain itu, saluran darah juga terbentuk. Saiz embrio kini sebesar jari kelengkeng dan pergerakannya hanya dapat dilihat melalui ujian imbasan.

Double celebration.... ;)

laaaa nie baru nak update.... heheheh.... aku berkire - kire nak pegi klinik on 24.10.2008 (jumaat) untuk sahkan kehamilan.... tapi disebabkan aku nak pegi kursus nie, aku pun risau gak, tu yang aku pagi klinik on 21.10.2008 tu... daftar kursus petang so lam kul 1pm aku gi klinik ngan suami... doktor suh aku buat UPT lagi untuk sahkan.... copek je doktor dah dpt result, YES, YOU'RE PREGNANT... ;).. aku tengok2 kat alat tu cam tak nampak je line die... tapi doktor tu kate saye dah bese dah ngan alat nie... heheheh.... Alhamdullilah... die kate aku maybe bersalin pade 27.6.2009... Insya Allah....

on 24.10.2008 tu bday aku yg ke 27... yes!! 27.. hehehe.... ramai yg wish hepi bday ngan congrats... sebenarnye aku nak bagitau kat family aku ari ahad (26.10.2008) ari tu sbb kitorang besenye akan berkumpul kat umah parents aku... tapi abang ipar aku dah terbocor la maklumat... tapi takpela... heheheh.... Alhamdullillah sgt2... besday aku kali nie besday yang paaaaaaalllliiiinnnngggggggg best.... ;)

Tuesday, October 21, 2008

pegi kursus...

dr 21hb - 24hb Oktober nie aku pegi kursus kat Golden Straits Villa, Port Dickson... Kursus Penyampaian Notis 6A dan 8A untuk perampasan tanah... dah keje pat pejabat tanah kene la pegi kursus yang ala - ala cam nie... ;)

so aku takde utk beberape ari nie... ;)

pukul 4.15am???

pagi nie kul 4.15am aku dah terbangun... ingatkan nak bangun kul 610am mcm bese tapi mmg langsung tak dpt tido.... ish... aku nak buat something tapi takut tak jadi je... heheheh.... tapi Alhamdullilah, the possibility is there.... aku tak sabar nak tunggu beberape ari lagi nie... ;) rase cam best je sambut besday minggu nie... ;) ;) ;)

Monday, October 20, 2008

Makkkk!!! lipan!!!




Ari ahad lepas kawan suami aku nak datang beraye... dlm pukul 5 pm...ade la dalam 3 keluarge... aku pun nak siap2 masak dah... masak simple2 je.... aku pun nak basuh la pinggan yang kat sinki tu, tetibe kuar lipan besar... terkejut aku... lipan tu nak panjat sinki tu tapi tak dpt, maknenye die trap dekat situ... aku dah la penakut... suami aku keje pagi pulak tu... balik kang dalam pukul 3... aku kene la tunggu suami aku balik... bile aku tepon suami, die kate potong je lipan tu takpun gunting ke.... aku macam haaaaaaaaaaaaa??? taknak la aku... tgk lipan tu menggeletik geletik... eeeeeee geli....


balik je suami aku lam kul 3 tu... cepat2 die bunuh lipan tu... baru la legenyeeeeee aku... baru boleh buat keje.... sbb setiap kali aku bukak air kat sinki mesti die gerak2... tak sanggup aku nak tengok... hehehehe.... suami kate tu kecik je tu sbb die penah tgk yg besar cam lengan... ish biar betul... eeeeeeee...

poie KLIA jap...




ari sabtu lepas makcik aku (aku panggil busu) mintak tolong antarkan suami die (cikzul) dekat airport... cik zul nak pegi Dubai dalam beberape ari utk business trip... suami aku keje pagi so boleh la aku ajak die jadi driver.. heheheh.... memule nak pagi kul 830pm tp busu kol kate nak pegi 730pm... aku cakap lepas maghrib baru la gerak gi umah die.... kelam kabut siap... cam aku pulak yg nak pegi dubai... hehehe....


sampai2 je kat sana terus pagi kat foodcourt klia, nak isi perut dulu... aku makan kuew tiaw goreng kerang... pinggan punye la besar tapi tak best sgt la, tawar pulak tu... aku suruh suami habiskan... suami order nasik goreng sayur... aku tanye sedap tak, die cakap boleh la.... plus kene makan kuew tiaw aku pulak... kembung perut die.. heheheh.... tak lame tu, cikzul gi check in ngan kawan die kat kaunter F... flight pukul 1155pm tapi diorang nak masuk awal... oke la tu tak terkejar - kejar... busu bawak hannah (anak diorang) sekali... time nak kiss2 goodbye tu, hannah nangis, cam tau2 je ayah die nak tinggalkan die jap..


kitorang tengok kat atas sampai tak nak nampak cikzul, oke dah hannah, dah tak nangis dah.... takpe dalam due tige ari nanti boleh jumpe ayah balik kan... hehehehe.... bile cakap pasal naik kapal terbang nie kan, aku tak pernah pun naik kapal terbang.... tak tau cemane rase die... mungkin takde tempat yang boleh aku nak naik kapal terbang nie... tengok la akan datang cemane... aku nak pegi honeymoon jauh2 ke... nak gak merase kan... selalu dengar2 orang cite je.... hhhhmmmm.... ;)

Wednesday, October 15, 2008

Umah Terbuka PTG

baru je balik dr umah terbuke anjuran Pejabat aku, Pejabat Pengarah Tanah dan Galian.... seperti bese aku makan tak ingat dunie... hehehehe.... senarai makanan yang dah selamat masuk dalam perut aku yang tak leper dah nie :

- nasik impit + kuah kacang + kuah lodeh

- soto (2 kali tambah)

- satay ayam bercucuk - cucuk

- karipap

- agar2

- air teh o ngan air sirap

Alhamdullilah, rezeki dr Allah.... ;)

Monday, October 13, 2008

tak bestnyeeeee...

tetibe aku rase cam nak nangis... nape nie??? berkecamuk perasaan aku skang nie... ade perasaan yang sedih sgt yang betul2 menyelubungi aku skang nie... adoilaaaaa... selalu bile aku sedih aku pendamkan je, pastu aku lepaskan kat suami..... aku kene bertenang, ade hikmah di sebaliknye... La Ilaha Illa Anta Subhanaka Inni Kuntu Minazzolimin...

Rumah Terbuka dan lagi dan lagi dan lagi....

Fuh, sabtu ngan ahad lepas tahap kelemakan kat dalam badan aku nie meningkat mendadak sebab makan banyak sangat... hehehehe..... ari sabtu ikut suami pegi umah kengkawan die kat Port Dickson ngan Rasah... perut penuh giler... tapi yang tak bestnyeeee esok paginye aku kene cirit birit, maybe sbb tersalah makan kot sbb suami tak kene ape2 pun relax je.... aiyyooo, berkali kali la pg toilet buat pelaburan.... sakit perutnye tak payah nak cakap la...

ari ahad pulak, pegi umah Dato Pengarah Tanah dan Galian, Datuk Zaffaruddin kat Taman Pinggiran Senawang... makan berpada kali nie sbb takut kene cirit birit lagi... ramai la kengkawan seopis datang memunculkan diri sendiri... mase ni la nak kenal keluarge masing2... meriah la sbb ade kambing panggang... tapi aku tak makan kambing... tgk je la kambing tu... heheheh... balik je dari umah dato aku ngan suami pegi ke umah Puan Khairani (salah sorang bos aku) kat taman yang sama tapi lain lorong... makan lagi..., makan laksa ngan popiah.... wah kenyangnyeeeeeee..... hehehehe....

Sebenarnye banyak lagi umah kengkawan ngan umah sedara yang aku tak pegi lagi... skang nie kene usaha nak adjust mase sbb suami keje shift, time suami keje aku cuti, time aku keje suami cuti.... payah gak tapi kene besekan diri... tinggal 2 minggu lagi nak raye nie... selamat makan di rumah - rumah terbuka n jangan makan banyak2 sangat!!!

Thursday, October 9, 2008

White Rabbit Creamy Candy....

Sedih lak aku bile gule2 nie nak ditarik balik penjualannye kat Malaysia... gule2 playboy aku panggil sbb logo die rabbit... aku rase aku membesar dengan gule2 nie... die punye rase mmg sedap giler, tapi apekan daye... ikut kajian kandungan melamin dalam gule2 tu dalam 135 ppm... tahap yang dibenarkan kalau tak salah aku 2.5 ppm, jauh giler beza die tu.... tapi nasib baik dpt kesan tahap bahaye tu, kalau dibiarkan je mmg akan memudaratkan kesihatan.... to White Rabbit Creamy Candy - bye2.... take care... hehehehe....

Wednesday, October 8, 2008

Minat Suamiku...


nie ha minat terbaru suami aku tu haaa... rak tu die yg buat sendiri... sebelum raye lagi dah siap dah.... cume tak cat lagi je... nie ha mase nak raye ari tu berkobar - kobar die buat... heheheh... siap berkaler kaler lagi... beli motor tu pulak kat tesco... lame betul nak tunggu die pilih motor tu, mengalahkan aku nak memilih baju pulak... hehehehe.... yg kapal tu kitorang beli kat pangkor mase honeymoon ari tu... ;)

Majlis Makan - Makan



wah, kembali lagi aku ke opis... ari isnin ngan selase (6hb dan 7hb) aku cuti.... yeay!!! enjoy... duk rehat2 kat umah.... bersenang lenang kat umah... lagi2 suami keje petang pulak tu... heheheh.... ari ni aku dah mule dgn mood keje.... ;) ari sabtu lepas (raya ke4) aku ade buat makan2 kat umah... aku tak panggil umah terbuka sbb aku buat kecil - kecilan je... jemput keluarge belah aku ngan keluarge belah mertua.... ari jumaat tu aku keje kan, so lepas keje aku pg beli barang2... penat betul dgn berbaju kurung pegi kat tesco tu... kene beli cepat2 sbb malam tu ade jemputan beraye dkt umah alang pulak (akak suami)...


tu pun tak dpt carik daging... carik kat tesco takde, kat giant takde... last2 kate kat suami pegi esoknye pagi2 la... lepas subuh tu kene pegi.... lepas subuh je kitorang pg carik kat pasar ampangan... tgk ade ayam je.. daging belum ade lagi... calibut kitorang pegi kat pasar besar seremban.... dah meriah dah kat situ... cepat2 pg carik daging, dpt la daging batang pinang, beli 2 kilo ngan barang2 yg lain.... pastu cepat balik umah sbb den nak masak nie... hehehe...


balik je umah terus sedia nak masak.... aku bercadang nak masak rendang dendeng (jawa style), kuah kacang, nasik impit, ngan mee sup.... simple je... tgh2 masak tu tak abih2 tgk jam takut tak sempat... tapi nasib baik sempat sbb majlis start kul 2pm... tapi alang dah sampai kul 1230pm... sbb die cam terlupe start pukul bape.. heheheh... dengan aku yg serabai, berpeluh - peluh cpt2 aku pg mandi tukar uniform.. heheheh...


keluarge start dtg dlm kul 2pm sampai kul 6pm... beransur ansur la datang... kalau sekali dtg tak muat umah den do... heheheh.... meriah laaa... ade yg first time dtg umah sewa aku lepas kawin nie... kire nak memperkenalkan diorang ngan umah sewa aku yg tak seberape nie.... aku risau gak kalau makanan tak cukup, aku cakap kat suami aku... die cakap Insya Allah cukup... tgk2 Alhamdullilah la sume nye cukup ade la lebih sket utk sku ngan suami... yg kelakarnye bile sumenye dah balik kan, kitorang dah landing dah kat depan tu, letih giler sgt2... dgn tak cukup tido lagi, akak sebelah yg india tu nak dtg sekeluarge... cepat2 aku pakai tudung balik, suami aku pun aku kejutkan cepat.. hehehehe...


lepas akak tu dah balik terus aku ngan suami aku booommmm tido tak ingat dunia.... dgn tak mandinyeeee sbb letih giler... baru buat kecil kecilan tu... takpe carik pengalaman dulu... heheheh.... gambar pun tak smpt nak amik sbb bz giler, tak teringat langsung pun nak bergambar... tapi aku amik gmbr kuih raye tunjuk aku je la utk tatapan... hehehe...

Friday, October 3, 2008

Mohd Akmal Mukhriz.... anak buah kedue... ;)





anak buah aku yg kedue nie br 6 bulan tapi badan die semangatnye... tak boleh nak sergah2 mase nak panggil die nanti die nangis... kene agah pelan2.... geram aku ngan budak nie tau... dulu kocik jo takde respon pun bile orang panggil... la niii dah pandai posing kat kamera dah... rase nak peluk je die bawak tido... hehehehe....

Ari Raya Kedue!!!

hhhmmmm raye kedue lak ek... pagi nie pg umah mak mertue dulu dekat Kampung Sentosa Ampangan... along belum sampai lagi.. angah dah ade dah dr johor... alang ngan ateh mmg ade kat situ... kembar suami aku balik kelantan tahun nie... kak ani balik terengganu raye nie... sampai2 je terus makan... hehehehe.... lauk still same... ketupat, lemang, rendang, nasik impit... (rase cam nak makan kfc pulak.. hehehe..)... pastu tunggu yg lain tu bersiap, dalam kul 9 lebih kitorang gerak gi kampung belah suami kat kuala jempol, konvoi la kirenye... sampai je kampung kitorang beraye kat umah wan dulu... wan dah meninggal dah.. umah tu adik mak mertue yg jage...

pas raye kat sane. kitorang pg beraye kat umah arwah cik ali yg meninggal ari tu... bertanye kabar.... isteri arwah cik ali nampak cam murung sket... mungkin teringat lagi... lame jugak kitorang kat situ... sambil2 tu tunggu along datang... die terus dr pantai ke jempol.... bile along dah sampai, diorang duk kejap kat situ pastu kitorang nak buat tahlil kat kubur arwah cik ali nie... kubur dekat je dr umah arwah.... kitorang bentang tika, duk ramai2 pastu ayah mertue mengetuai bacaan tahlil tu... pengalaman baru bagi aku buat tahlil dkt kubur....

pas dr kubur tu, kitorang pg umah pak andak pulak, tu pun dekat2 kat situ jugak.... borak2 lagi... anak pak andak dah bertunang dah, dlm bulan 3 ni Insya Allah la diorang kawin.... kat umah nie ade tapai pulut... suke betul diorang makan... aku nak rase sket tapi buat mase nie tak boleh la... sbb nak kene jage kesihatan... ;) lepas umah pak andak kitorang singgah kat umah wan kejap.. tumpang solat zuhur, pastu lepak2 lagi, pastu lam kul 4 lebih kitorang gerak balik... jem giler dr pilah nak ke seremban... tak tau la sbb ape, 2 jam baru sampai umah.. accident pun takde... kete manual lak tu, suami dah mengaduh lenguh2 kaki dah.. cian die... nanti kite beli kete automatic ye... heheheh....

sampai kat umah mak mertue terus solat asar... pastu lepas maghrib nak mintak balik umah jap nak mandi sume2, pastu along ajak gi raye umah jiran sebelah, cikgu rahim tu patah tangan, bersimen tangan die... borak2 dari topik patah tangan ke cite antu, ke saka ke patah tangan balik... bayangkan nak dkt due jam dah kat situ.... mak mintak balik dulu sbb nak tgk cucu2 die kat umah... aku, suami, along, bang omar (suami along) ngan kak long yasmin stay kat situ sambung borak.. bang omar suke pulak berborak, cikgu pun suke gak berborak.. ape lagi macam2 cite kuar... heheheh.... tak lame tu aku mintak balik sbb nak keje esoknye... mate aku pun dah ngantuk dah nie... balik2 je umah je terus boommmmm... tido melepet.. hehehe.. oh ye gmbr raye kedue takde la sbb segan pulak nak amik gmbr kat umah mertue... terkinja kinja nak amik gmbr... heheheh....

Ari Raya Pertame!!!






ari raye sebagai isteri orang.. pagi2 tu lepas dah bersiap siap tu aku mintak maaf kat suami aku... kebetulan semalam nye kitorang merajuk antara satu sama lain... heheheh... ngade2.... pastu mintak maaf kat suami aku menangis semahu mahunye... banyak dosa giler kat die... heheheh... suami aku boleh gelak kat aku pulak... heheheh.... sabo je la abg nie tau... kitorang pakai baju mase bertandang kat umah suami mase kawin ari tu... tak payah nak beli lagi... jimat... heheheh....tahun nie raye kat umah aku dulu... hua hua hua!!! pagi raye tu terus pegi umah mak aku... suami pg solat raye dulu... sambil tu aku lepak2 kat umah.... abah aku tak pg solat sbb cirit birit... malam tadi pegi takbir umah orang macam2 die makan.... sian abah... suami balik je dr solat raye terus kitorang sarapan... makan nasik impit, dendeng, kuah kacang, lemang... menu bese utk berhari raye utk keluarge kitorang... cedapnye.... pastu kitorang bersalaman dan bermaafan dengan mama, abah, alang, neksu, dina... akak aku ngan suami die tak sampai lagi mase tu.... adik aku pulak beraye ngan keluarge mertue die dulu.... mane yg ade dulu la...


suami aku keje petang, masuk kul 2 balik kul 9 mlm.. kitorang terus balik beraye kat labu.... raye satu umah je pastu kul 12 pm terus balik umah sbb suami nak keje petang... raye pertame tu tak bape seronok sbb singkat sgt beraye kat kampung memandangkan suami bekerje.... pastu lepas suami gi keje aku duk kat umah atuk aku kat sikamat... duk lepak sampai malam, tunggu suami balik pulak... pakcik aku balik lak dr damansara... borak2 pastu tak lame tu aku pun balik umah sendiri....

Ari Raye Ketige

SELAMAT ARI RAYE KETIGE!!! aku kat opis nie... boring betul kono kojo... walau serajin mane pun aku, sededikasinye aku dgn keje aku nie tapi bile dah raye nie rase cam kemalasan tu sampai ke tahap yg tak dpt nak cakap... patutnye kene duk umah, tunggu orang dtg atau pegi umah orang tapi aku stuck kat sini.... kat opis nie ade 3 orang je keje, aku, wani ngan makmah.... yang lain mmg still cuti lagi... tapi aku balas dendam aku cuti ari isnin ngan selase depan... hambik ko... hehehehe...

Tuesday, September 30, 2008

Anak Buah Kesayangan



ni la anak buah kesayangan aku, Nur Eriyana Afrina.. skang umur die lebih kurang 1 tahun 6 bulan... yang adik die pulak name die Mohd Akmal Mukhriz, umur die baru 6 bulan... aku letak gmbr si kakak dulu... nanti aku letak gmbr si adik pulak... diorang nie anak adik aku yg bongsu... sejak diorang ade mmg kecoh betul... ye la dah lame umah nie takde budak2 kecik... time umur2 camnie diorang keletah betul... caaayaaaangggg sgt kat diorang nie.... ;)

Ari Mantai

yup, ari ni ari mantai... n aku skang kat opis tgh kojo... mood kojo pun dah takdo dah... heheheh.... ari ni umah mak aku sibuk nak buat dendeng la, kuah kacang la, nasik impit la... aku stuck kat sini.... aiyaaaa... tak best sgt pulak.... balik opis je terus balik umah mak tolong ape2 yg patut... malam nie ade orang dtg takbir kat umah... mmg tradisi dr dulu lagi.... suami aku pulak keje petang ari ni... lepas die balik keje terus die pegi umah aku.... ingat nak pg tesco ari nie tapi tak tau la sempat ke tak....

kat opis nie tinggal 3 orang je... yg lain dah selamat cuti dah... takpe, berkorban apaaaa saaajaaaa... hehehehe.... tahun depan raye ari ahad ngan isnin, aku nak cuti panjang pulak.... no mercy... hhhhmmmmmm raye nie raye pertama aku beraye dengan status isteri... Insya ALLAH tahun depan nak beraye dengan status ibu... mudah - mudahan, doa - doakan la ek... ;)

Thursday, September 25, 2008

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!!!


Assalamualaikum sume!!!


Di sini aku dan suami nak mengambil kesempatan untuk mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI dan MAAF ZAHIR & BATIN kepada seluruh kawan2 dan kaum keluarge kami..... Jemputla datang ke umah sewa kami yg tak seberapa ek kalau ade sesape yg singgah seremban.... ape yg ade la dihidangkan... heheheheh.... yg tak bestnye aku kene keje ari mantai tu ngan raye ketige... ape nak dibuatkan, kono jago opis.... aiyyooooo... SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI sekali lagi dan BERHATI - HATI DI JALANRAYA!!!

Tuesday, September 23, 2008

Suami Kesayangan





Inilah lelaki yang menjadi tunjang kekuatan dan kehidupan aku sekarang.... yang melayan kemengada - ngadaan dan kegilaan aku... heheheeh.... Encik Kamaruddin Bin Haji Hashim... LUV ABG SOOOOO MUCH!!! ;)