Friday, September 28, 2012

Jamuan Raya Taman Pinang Gading...

Tiap - tiap tahun memang taman ni akan buat Jamuan Hari Raya untuk mengeratkan silaturrahim antara penduduk.... Ini merupakan tahun kedua kitorang beraye kat sini.... tahun lepas kitorang tak dapat pegi sebab ade pegi mane tah mase tu.... kali ni memang takde aral melintang, Alhamdulillah dapat la pegi.... jamuan start pada pukul 2.30 petang sampaila lebih kurang pukul 5 petang.....


yang ni dah start dah, lepas ucapan sume, kitorang minum petang, makanan yang ringkas2 tapi sungguh mengenyangkan... Alhamdulillah..... ;) sambil makan2 ade cabutan bertuah pulak.... yang berita gembiranya.... sume rumah termasuk sekali.... bile nombor rumah dipanggil, tuan rumah pegi depan pastu cabut lagi satu nombor untuk hadiah cabutan bertuah.... wah, best gitu, confirm dapat.... ;)



seperti bese, gambar mamanye takde sebab die la tukang amik gambar.... sigh... sian mamanye.... huhu....

ooppssss sebelum terlupe, kanak2 bawah 18 tahun dapat duit raya, aku pun suh la suami bawak anak2.... suami cam malu2... hehehehe..... tapi last2 pegi jugak... rezeki anak2 kami.... ;) bile sume kanak2 dah amik duit raye.... urusetia tengok ade sampul lagi, pastu diorang announce pulak pelajar kolej n universiti pun boleh amik duit raye.... wah, rezeki diorang pulak... ;)





ni la hasil tangkapan aku.... cemane aku tangkap??? pakai pinggan ngan cawan... heheheh... disebabkan mase tu aku takde selera sangat, aku pun makan yang nie je... lagi pun kitorang baru lepas pegi rumah orang kawin... pastu terus datang sini... still kenyang pun ade jugak....tapi air oren ni memang sedap.... cepat betul abihnye... tak manis sangat, tak tawar sangat..... tapi bile dah abih takde topup air pulak..... sodap sangat tu yang cepat abih tu.... heheheheh....





ni la hadiah cabutan bertuah kami... TUALA... Alhamdulillah bertambah tuala di rumah...... walaupun aku mengidamkan hamper... hehehehe...... ape nak buat, tu la yang dinamakan cabutan hadiah bertuah..... mase no kene panggil terus suami pegi bawak imran... imran pun awal2 dah cakap nak ikut mase amik hadiah.... urusetia suh imran amik no tapi die nak amik bekas nombor tu... heheheh.... so inila hasilnyeeeeee....      Alhamdulillah.... ;)


AdaMu....

Aku suke lagu nie.... dengan irama dan yang penting liriknye.... memang menginsafkan.... ;) selamila liriknye ye kengkawan sume..... ;)

Merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Mensyukuri segala nikmat
Yang dikurniakan di dunia

Kau berikan ku kekuatan
Tuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan

Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu

Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu

Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu

Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu

ku merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan

Thursday, September 27, 2012

Small celebration for Kakcha..

Takde la sambut besar mana pun… lebih kepada makan malam…. Makan dekat Pak Tam Kopitiam dekat TESCO Seremban Jaya. Pagi tu sebenarnye aku memang teringin nak makan Kuew Tiaw Kantonis dengan Vanila Ice Blended die… tup2 petang tu kakcha kol kate nak ajak makan kat sane… Ya Allah bestnye…. Heheheheh….. tercapai keinginanku… memang hari tu bday kakcha yang ke 36 tahun pada 14/9/2012….


Lepas kakcha kol tu, aku cakap kat mama aku yang bday kakcha ari tu…. Mama aku pun cakap jom kite beli kek… tapi share2 la… heheheh….. nasib baik mama aku memahami sebab mase tu belum dapat gaji lagi… setelah raye… masaaaaakkkkk nak tunggu gaji mase tu….. duit yang ade pun tak cukup sebab kene korek2… heheheheh…..

Sampai je kat Tesco, kakcha, neksu, busu + hana dah sampai dah…. Kitorang pun menghilangkan diri jap sebab nak beli kek kat kedai King… kedai tu je la yang ade kat tesco nie…. Imran ikut kitorang sekali beli kek, tetibe die nampak kek boboi boy la pulak… ABNG NAK KEK BOBOI BOY!! Aku cakap la yang mase bday abg nanti mama belikan ye…. ;) nasib baik die ikut kate mase tu… heheheh….

Kebetulan kitorang ade kupon 50% so ape lagi gunekanlah dengan sebaik – baiknye… hehehehe….. untuk kakcha kitorang belikan kek tiramisu… sebab aku rase tu je la agak sedap di situ…. Bile kitorang nak bayar, akak cashier tu kate taknak beli yang lain ke, sebab sumenye diskaun 50%... hah, ye ke?? terus kitorang amik ape yang patut.... heheheh.... nasib baik ade kupon nie... memang save giler....


kakcha dengan bday keknye.... perubahan dari CHA, MAKCHA, NEKCHA.... ;)


busu, hana dengan kakak nina...

mama ngan abah.....  


Jom nyanyi ramai2.... HEPI BDAY TO YOU!! HEPI BDAY TO YOU!! BEPI BDAY TO KAKCHA!! HEPI BDAY TO YOU!!!


yang pagar2 kat sekeliling kek tu white chocolate... abih dah si imran makan... keknye taknak makan... sabo je la budak nie... ;)


Wednesday, September 26, 2012

Lemah???

Dalam ape jua keadaan sekalipun….Kalau aku rase diri aku ni tak sihat ke atau ade masalah ke, sedaya upaya aku takkan tunjuk kat orang…. Sebab ape aku taknak tunjuk, sebab aku taknak orang terlampau kasihan dan simpati dengan aku….. kalau aku ade masalah aku akan berusaha untuk overcome problem tu… bukan nak tunjuk hebat, just taknak menyusahkan orang….. kalau aku betul2 tak sihat baru aku duduk kat umah…. Lagi taknak menyusahkan orang….


Kengkadang aku tengok pe’el orang di sekitar aku ni buat aku sentiasa mendapat teladan dan pengajaran…. Yang terlampau raih simpati pun ade tapi tak berusaha untuk mengurangkan ape yang die rase tu…. Aku tengok pun rase cam alahai…. Kenape la nak menunjuk nunjuk terlampau lemah sangat…. Kalau ikutkan aku pun lemah jugak kengkadang tapi sendiri rase sendiri simpan la weh…. Penat la dengan orang camni…. Memang aku tak rase ape yang mereka2 ni rase tapi entahlah…. Just ingat, Allah S.W.T akan kurniakan sesuatu yang istimewa untuk kita walaupun keadaan yang susah ataupun senang….. kene ingat mesti ade hikmahnya… jangan terlalu menyerah dengan keadaan dan jangan berputus asa…. kene sentiasa berusaha... Itu yang aku pegang selama ini….

Dalam dunia ni macam2 ragam manusia, so kite terima je la kan… nak buat cemane…. Cume luahan hati aku je… Sekian, terima kasih... ;)

Friday, September 21, 2012

Universal Studio Singapore...

Insya Allah pada 8-9 Disember 2012, aku dan keluarga akan mengikuti rombongan ke Universal Studio Singapore... Aku bukan la penggemar kartun sebenarnye sebab ade set Madagascar, shrek etc tu... tapi aku teruja dengan TRANSFORMERS tu... aku memang penggemar transformers.... yang imran pulak suka transformers asalnye sebab aku bukak vcd transformers....  terus hari2 nak tengok transformers.... memang impian aku nak bawak imran dan ikhwan n insya Allah kakak nina (anak buah) pegi USS... Kalau diizinkan Tuhan..... mesti diorang hepi kan.... aku dah tak boleh nak naik ride2 nie..... heheheheh...... kene jage budak2 kecik.... heheheheh..... kalau diorang dah besar bolehla naik sekali..... ;)


Sepatutnye rombongan ni buat pada 15-16 Disember 2012... tapi disebabkan belah suami nak buat family day kat Janda Baik, Pahang..... so tak dapat la kitorang pegi... frust la jugak.... sebab budak2 bawah 4 tahun takyah bayar.... hehehehe... tu pun satu hal... kalau pegi next year mesti imran kene bayar punye..... hehehehehe..... suami macam agak tak setuju sebab banyak pakai duit tapi nanti aku pujuk suami lagi.....

tapi memang rezeki kami kot sebab tarikhnye bertukar... kalau tak, tak dapat la kami pegi..... mama die yang terlebih excited sebenarnye.... heheheheh...... Insya Allah pegi dengan kawan2 sekerja dan family2 mereka...... ;) buat pasport berkumpulan je... kalau kene buat pasport individu parah gak aku..... kene buat 4 orang punye pasport... ;)




Hope sumenye berjalan dengan lancar ye... deposit bayar bulan 10 nie...... ;)

Ya Allah.... Engkau permudahkan perjalanan kami ke sana dan kesihatan kami Ya Allah.... 


Friday, September 14, 2012

my fave ice cream....

taaddaaaaa tetibe je tengahari ni cakap pasal ais krim ek... hehehehe..... panas2 nie.... sedapnye kalau ais krim ni ade kat depan mate kan.... niiiiiiilaaaaaaaaa fave ais krim aku..... PADDLE POP.... flavour pelangi.... bestnyeeeee laaa haii.... aku rase paling murah aku penah beli 50 sen kot , pastu naik 60 sen pastu 80 sen... aku rase skang tak tau la dah bape...... tapi memang best giler aku kate..... aku dah penah rase ais krim lain tapi selera aku tetap dengan ais krim ni.... :)


untuk pengerahuan semua ais krim ni start jual pada 1953 dan berasal dari Australia... maknenye skang dah berusia 59 tahun dah dan masih bertahan.... ;) yeah!!! ;)

Thursday, September 13, 2012

dah lame....

dah lame apenye..... hehehehe.... cam gempak je tajuk die kan... takde la ape bende pun.... sebenarnye dah lame tak tengok tv....  bukan terlalu sibuk ye.... sesibuk sibuk mane pun tetap nak tgk tv oke.... heheheheh...... tv umah aku rosak sejak seminggu kite raye sampaila skang..... nak antar pegi kedai pun belum berkesempatan lagi..... so tv tu je la yang tgk kitorang.... kalau anak2 tanye, aku jawablah... tv dah rosak dah..... bile on je tetibe je die terpadam, tah mane yang short tah, atau IC terbakar ke kat circuit tu..... nanti - nantila kitorang pegi betulkan..... tunggu gaji kot... heheheh... skang ni tak dapek dooo... ade banyak bende yang perlu difikirkan selain daripada nak betulkan tv... imran pun nak sekolah lagi next year..... ;)

Selepas masuk longkang.... ;)

ni la gambar beberapa hari selepas ikhwan masuk longkang... Alhamdulillah takde ape2... ramai saudara mara dan kawan2 bertanye....  kitorang pun bukakla cite.... bersungguh - sungguh cite nie.... heheheheh..... Alhamdulillah sangat2.... ;) ikhwan pun ceria as always... selalu bergaduh dengan abgnye... die pun dah pandai bergaduh dah skang... dulu diam je kan... abg die pun asik buli pun adik die diam je... skang nieeee haaaaaa..... si adik dah pandai melawan... heheheh....


adik die cam bese la umur nak masuk 1 tahun 8 bulan ni memang die berusaha untuk sebut perkataan2... hehehehe..... belajar solat... peniru yang unggul la katekan... hehehehe.... ;)





nak gi mane la bawak baju tu lagi..... actually baju yang ikhwan bawak tu baju imran... baju cam jubah tu tapi still takleh pakai sebab cam labuh bonar... biarla ikhwan tu tinggi sket.... hehehehe....

Wednesday, September 5, 2012

cerita raya kami....

baru nak masuk cite raye... heheheheh..... takpe la tak basi lagi kan... heheheheh..... kali kitorang pakai baju kaler purple..... kalau korang perasan baju raye ni aku penah pakai mase dapat APC... alang2 baju tu agak mahal la bagi pendapatan aku, aku pun decide la pakai terus jadi baju raye..... pastu suami n anak2 pun ikut la pakai kaler tu.... suami pun tak kisah... bile aku ade bagi hint nak pakai baju kaler purple, suami kate nak pakai purple pekat.... okela tu... hehehehehe.... so kitorang pun carikla baju melayu suami ngan anak2 bujang aku dekat port dickson.... yes port dickson.... nape tak kat seremban ye... sebab suami kate die ade tengok satu kedai ni memang murah sket la dari kedai2 lain walaupun kain same... tu yang kitorang pegi tu.... nasib baik baju dewasa ngan budak2 ade kaler yang sama..... tersenyum lebar suami... hehehehe.....


tiap - tiap tahun memang aku akan jahit sket lengan ataupun seluar anak2 aku nie... memang panjang sket.... tak terkecuali tahun ni, yang kelakar tahun ni malam raye baru nak jahit.... sebab feeling nak raye tu kot... selalu buat last2 minit.... hehehehe..... gambar kat atas ni kejap je diorang ni pakai songkok, pastu tah mane2 tah songkok diorang... heheheheh.....


gambar ni diambil sebelum pegi umah mak ngan abah aku.... distance from rumah ni... hehehehe.... 5 minit je dah sampai..... or less than than... heheheheh.....  tahun ni beraye umah belah aku dulu pastu esoknye raye kedua baru pegi umah belah suami... tiap2 tahun pun camtu... walaupun due2 nye dekat2 sorang kat sikamat/labu sorang lagi kat paroi/kampung kuala jempol tapi tetap bergilir - gilir... barula adil dan saksama... hehehehe.....


imran dah start dengan perangai giler2 nye bile amik gambar... hehehehe..... gambar ni amik lepas suami pegi solat sunat hari raya.... ;)


haaaa yang ni kat umah mama ngan abah aku kat Taman Desa Beringin..... ikhwan songkoknye tah ke mane - mane tah.... hehehehe... dalam kete kot.... songkok budak berdua ni memang kene beli baru sebab tahun lepasnye songkok imran memang dah tak muat pastu ikhwan nak pakai songkok abangnye pun tak muat jugak.....  


yang sebelah ikhwan ni anak adik aku yang lelaki.... baru setahun 1 bulan, name khyra.... tombam giler, tombam dari ikhwan.... heheheheh..... betis khyra ni macam paha ikhwan je.... takpun paha ikhwan lagi kecik... heheheh.....


yang ni keluarga kakak aku dengan anak mereka, Alisha Rania yang berusia 2 tahun 3 bulan..... tahun ni diorang pakai baju kaler merah bata..... ;)


yang ni pulak adik bawah aku... dina, tahun ni pakai kaler same dengan kitorang.... tahun ni maybe last year die dapat duit raye sebab tahun depan die dah start keje dah.... Alhamdulillah.... skang ni die tengah amik PHD kat UKM Bangi..... ;)

ni pulak atuk aku... Haji Ahmad Bin Ikhsan.... satu - satunye atuk yang aku masih ade.... belah mama aku.... tahun ni beraye dengan kitorang....  tahun ni ramai adik beradik mama aku yang datang berkumpul kat rumah sempena raye ni.... aku tanye atuk aku tak pakai baju raye ke?? atuk aku cakap taknak.... takpela....

begitula serba sedikit cite raye kami pada tahun 2012 ni..... enjoy!!! ;)