Wednesday, November 21, 2012

Kisah Abah di Hospital...

setelah abah demam tak kebah - kebah dan on n off selama sebulan, berulang alik ke klinik, makan ubat tapi tak elok jugak, mak aku bawak abah ke Klinik Yong di seremban.... ade 3 results dari klinik :-

1. Kencing Manis Bacaan 22

2. Ade batu kat hempedu

3. Ade jangkitan kuman dekat paru2....

Dr. Yong suggested pegi terus admit kat spital besar.... petang tu jugak pegi spital... check2 tapi tak kene admit jugak... mase tu ari isnin... pastu ari rabu demam abah tinggi lagi, pegi lagi spital tapi tak admit lagi sebab ujian darah tak menunjukkan ape2 yang luar biasa....

10hb November 2012 (Sabtu)

ari sabtu tu, aku nak pegi kenduri kawin kat taman pinang gading dengan labu batu 8, tepon mama aku, mama aku kate abah tak keje sebab demam panas.... aku pun cakap lepas pegi kenduri tu nak pegi spital terus.... aku pun bawakla suami aku ngan abah pegi spital.... nasib baik tak ramai orang.... lepas dah check2 sume tu doktor pade ari tu cakap kenape mase pegi ari isnin tu tak admit terus sebab memang ade jangkitan dekat paru2 plus demam yang teramat la tinggi iaitu 40 lebih darjah celcius... umur abah aku 58 tahun, orang muda pun tak tahan kalau sepanas tu ape la lagi orang tua... so terus je masuk spital petang tu jugak....

memule masuk wad 7a katil no. 3... tanye kat nurse tu kelas due takde ke tapi nurse tu kate takde sebab kelas due diorang dah asingkan untuk orang yang demam denggi.... so nak buat cemane terima je la....

keadaan abah memang amat lemah mase tu, demam tak kebah2, taknak makan, minum pun sket je... memang tak berdaya langsung.... kesian kitorang tengok....

12hb November 2012 (Isnin)

Ari isnin tu aku pegi keje tapi fikiran tak keruan, iyelah dengan abah baru masuk spital, dengan keadaan tak stabil lagi, takde orang yang ade dekat ngan abah mase tu... aku mintak dengan bos kedua aku yang aku nak pegi tengok abah, die kate kuarla dalam pukul 10 am takpe, pegi terus ke spital.... pastu pegi ke bos pertama aku iaitu Puan Ilmiah.... Nak cakap pun tak tercakap, terus je aku menangis sebab nak mintak kuar sebab nak pegi spital... tak tertahan langsung air mate tu nak kuar... teresak - esak aku nangis.... aduhai.... memang sedih... bos kate dah2 pegi2 (sambil bagi tisu).... boleh kuar...

aku pun terus pegi spital n jage abah.... abah kate abah kene pindah ke wad 5b... katil tak tau lagi... ape lagi aku pun kemasla barang2 abah... punye la banyaknye barang... heheheh... nasib baik ade troli barang.... terima kasihla sangat2 yee... turun ke wad 5b dapat katil no. 13... Alhamdulillah tak ramai orang sangat... kalau kat tingkat 7 tu memang crowded sesangat.....

petang isnin tu dapat berite daripada doktor :-

1. dalam result darah abah ade kuman yang sangat kuat, dan perlu diberi antibiotik dalam mase 2 minggu ke 4 minggu.... sungguh lamenye...

2. kene buat ultrsound perut nak tengok kalau ade ape2..

3. lepas tgk xray abah, doktor suh buat ct scan untuk tengok jenis kuman yang ade dekat paru2 abah... sama ada ketumbuhan ataupun bende lain...

bile dapat berite tu.. Ya Allah... sedihnyeeeeee... terus bagi sms dengat sedara mara n post update kat fb.... ramai yang mendoakan kesihatan abah... Alhamdulillah.... terima kasih ye kepada saudara mara dan kengkawan yang sudi mendoakan kesihatan abah..... sedih memang sedih tapi kene think positive...

14hb November 2012 (Rabu)  dan 16 November 2012 (Jumaat)

aku terpakse amik cuti mase ni sebab sentiasa nak dekat dengan abah, bawak mama, adik aku, anak2 aku, makcik2 aku pegi tengok abah...akak aku sume... sesusah mane pun dan sepenat mane pun memang akan aku dan keluarga tempuhi.... walaupun cuti aku dah tinggal sket... aku akan buat ot untuk ganti cuti rehat aku selama mane yang termampu.... ;)

17hb November 2012 (Sabtu)

mama datang pagi untuk jaga abah.... suko abah... heheheh.... boleh la bermanjaan lebih lebihan...  pagi jumaat pun mama datang pagi... heheheheh.... keadaan abah mase nie dah oke sket.... selera makan pun ade walaupun tak sepenuhnye... ;) bile dah petang tu, abah cakap kat mama, malam ni mama jage kan.... mama kate oke.... heheheh... abah2... kalau malam2 sebelum ni suami aku yang jage.... tapi malam minggu abah nak mama yang jage... mama pun ade bawak baju sekali... ;)

abah buat ultrasound ari sabtu tu... tapi result belum dapat lagi....

setelah seminggu suami takde di rumah, ari sabtu pada tarikh ni die ade di rumah... sedihnye akuuu... rindu kat ketua keluarga aku nie... heheheh..... kalau suami aku takde memang rase lain... kalau kitorang duk 3 beranak memang tak sunyi... bising je dengar diorang menjerit - jerit, tapi kalau imran taknak balik, die nak duduk umah nenek die, tinggal aku ngan ikhwan memang sunyi giler....

itu la yang dinamakan pengorbanan.... ;) pengorbanan yang indah... ;)

19hb November 2012 (Isnin)

dah lame aku tak pegi keje... hehehehe... so ari ni aku pegi keje balik.... tapi keadaan emosi aku dah oke sket sebab abah semakin oke, dan selera makin bertambah, demam ade tapi tak seteruk macam yang minggu lepas... Alhamdulillah sangat2.... senang sket la hati kitorang sekeluarga.... ;) macam2 abah nak makan.... mase ari isnin tu tengahari aku pegi kejap.... belikan abah roti bun ikan bilis.... terus abah makan... kebetulan kakak sepupu aku, kak long zetty ade datang dengan suami, abg khairil... die tanye abah nak makan ape, pastu abah saje je bergurau nak makan satay, nanti kaklong zetty kirim dengan adik die mahathir... sabo je la abah nie.... abah cakap abah gurau je... heheheh...

petang tu suami aku balik umah, jemput mama aku dan anak2... antar mama dekat spital, pastu suami bawak anak2 termasuk anak buah aku yang seorang tu balik umah... kire kene jadi baby sitter la jap... heheheh.... lepas balik keje, aku pulak yang pegi ke spital dan tunggu di spital sampai abih waktu melawat skaligus boleh jemput mama aku sekali.... memang betulla petang tu jugak sepupu aku iaitu mahathir datang bawak satay seperti yang diorder... Alhamdulillah sangat2... ;) suko abah aku.... dapat la masuk 4 cucuk satay....

itula rutin aku setiap hari bekerja setakat ini.... ;)

sebelum kitorang balik tu ade sorang doktor ni cakap yang abah aku kene puase dari pukul 12 am sampai la kene buat scan untuk esoknye... scan untuk bahagian dada... kitorang pun pesan la abah jangan lupe pose... nanti suami aku datang malam die pun akan ingatkan jugak....

20hb November 2012 (Selasa)

aku tanye abah cemane bah dah kene scan ke belum?? abah kate tak scan pun... doktor kate tak jadi, tapi tarikh die 30hb November 2012.... sabo je la... dah la kene pose lame... nak termuntah abah aku sebab lapo bonar.... pastu aku pun tanyelah abah nak makan ape?? abah pun cakap kalau dapat ayam percik ayamas pun jadila dapat seketul.... hehehehe.... aku pun oke, nanti kitorang belikan....

aku mintak tolong suami yang belikan sebab die naik motor, senang sket nak mencilok.... die kate oke... aku macam taknak pegi sebab aku bawak kete, parking kat spital time2 tengahari waktu bekerja memang susah giler.... tapi aku rase cam tak best.... aku pun terus panggil teksi pastu terus pegi spital.... mase aku sampai abah dah abih makan dah ayam tu.... Alhamdulillah.... orang sakit ni kite kene penuhi selera diorang, sebab tau2 la lauk spital cemane kan, lagi2 duk lame giler kat spital... yang aku pulak mase ikhwan demam tu baru duduk 3 hari 2 malam dah menggelupur dah sebab tak berselera sangat tapi telan je la sebab kang lapar lak kang.... kuar dari spital terus pegi makan kat pizza hut... huh selera!! heheheh....

21hb November 2012 (Rabu)

Aku tanye abah aku nak makan ape tengahari ni... die bagitau yang die terase nak makan mee goreng mamak.... aku mintak tolong suami yang belikan sebab die naik motor, aku cakap aku tak payahla datang tengahari ni.... die kate oke.... tak lame tu aku sms kat die, cemane abah ade selera nak makan tak???

suami jawab : abih licin mee tu, sampai berpeluh - peluh abah makan.... baju pun basah sampai kene tukar baju baru... heheheh... abah2... esok nak makan ape pulak ye... ;)

SEMOGA ABAH CEPAT SEMBUH DAN DAPAT BALIK KE RUMAH... ;)





Friday, November 9, 2012

Cerita strawberry coklat...

Mase sibuk Dato' Siti mase suke strawberry cicah coklat ni mase tahun 2006 aku pun tak tau cemane rasenye..... strawberry tu tau la rase die cemane..... aku pun tak la heran sangat nak makan.... heheheh... teruk aku ni kan..... mungkin sebab walaupun kat supermarket berlambak - lambak jual strawberry tapi ye la kan mahal pulak regenye untuk kotak yang kecik....

aku last pegi cameron highlands mase rombongan sekolah rendah... tahun 1993 kalau tak salah aku.... tu pun takde beli strawberry kot, sibuk nak beli bunga ros yang sejambak2 tu.... sebab cantik.... mase tu fikiran tak bape nak matang sangat... heheheh...... sampai kat umah dah layu... aiyyooo haaaii....

kali ni hari keluarga unit mmk yang ketiga tahun buat dekat cameron highlands.... wah mase nie la pegi beli strawberry dalam 3 kotak besar - rege die RM 25.00.... memang besar buahnye.... walaupun mase tu imran tengah meragam... aku tarik je die..... hehehehe.... mamanye nak berjalan.... tapi akibatnye imran mengamuk dalam bas... mengamuk nak tido sebenarnye.... ni la ghomannye strawberry yang aku beli....


pastu ari ahad tu kitorang pun berjalan - jalan la dkt pasar pagi dekat brinchang tu.... sempat la makan strawberry cicah ciklat... kalau ikut rege 3 batang RM 5.00 tapi mase tu aunty tu bagi 4 batang RM 5.00... suami beli 2 batang strawberry ngan 2 batang lagi marshmellow... empat2 pun letak coklat.... bile dah rase tu Ya Allah memang sedapnye!!! aku tak tau la pulak sesedap camtu... heheheh.... terukkan aku nie.... orang lain dah tak heran dah.... aku je la yang baru tau kesedapan bende tu..... suami beli lagi 1 mangkuk.... 4 batang.... aunty tu kate coklat tu homemade....


ni la coklat homemade tu.... aunty tu kate bekas kecik RM 5.00, bekas seperti di atas RM 10.00.... aku pun beli la bekas yang besar tu sebab aku terpk yang aku dah beli 3 kotak besar strawberry.... coklat die memang best... tak manis sangat tak pahit sangat..... campur pulak dengan rase strawberry tu yang manis2 masam... tuuuu dieeee meleleh air liur ehhhhh coklat cair tuuuu... heheheh....


sampai je rumah... aku terus potong strawberry tu menjadi seperti di atas.... sebab saiz buah tu agak besar ye.... potong kecik2 boleh makan banyak2 kali... heheheh.......


pastu letak la coklat homemade tu..... fuiyoooo.... kitorang berempat je yang makan... imran n ikhwan suke betul.... berebut - rebut termasuk la mamanye sekali... suami aku makan2 jugak tapi kurang sket sebab strawberry tu dah agak masam bile sampai ke cuace kite.... ;)

coklat tu ade lagi... nanti bile2 nanti bolehla beli strawberry yang dekat supermarket pulak... heheheh..... walaupun rege mahal... hehehehe.... dulu tak heran pun kan... sabo je laaaaa.... ;)

tak jadi pegi USS....

Di atas sebab2 yang tidak dapat dielakkan, kitorang tak dapat la nak pegi USS tu.... SUNGGUH KECIWA.... tapi ape nak buat takde rezeki kan..... takpe next time mama bawak abg imran dengan ikhwan pegi tengok robot ek..... sungguh sedih sebab ape yang dirancangkan tidak menjadi kenyataan..... takpe la ade hikmah di sebaliknye..... ;)

Wednesday, November 7, 2012

Rumusan Kes - CIKTI....

Sebelum ni ade aku post kat fb pasal cikti ni…. Geram betul aku… kejap ade kejap takde…. Bile dah bersihkan belakang… datang balik…. Kengkadang bile belakang tu semak datang die balik… tak tentula… sesuke hati je die bile nak datang….. poning aku… dengan beraknye, kencingnye,,, hish rimas aku….


Pastu akak ipar aku pun beli la perangkap tikus yang jenis gam tu, memule kitorang ingat nak pakai perangkap yang besi beset u tapi akak ipar aku cakap bau cikti tu dah ade kat dalam tu, kire dah tak lut la gitu….

Memula letak kat laluan die kat dapur dengan bilik solat…. Tapi cicak la yang masuk kat perangkap tu dalam 2 ekor….. so oke lagi…. Beberapa hari tu dah dapat dah sekor…. Mase dah dapat tu aku tak tau tapi suami yang pegi amik gambar…. Die letak roti bakar letak kayak at perangkap tu….


 
6 November 2012

Pastu semalam mase kitorang tengah lepak2 dekat hall sambil tgk tv… imran pun bukak la laci pertama dekat rak tv tu…. Terus nampak cikti tengah berlari masuk kat bawah sofa… ape lagi menjerit la aku…. Imran steady je lagi… ikhwan la nampak takut sket…. Ape lagi suami pun memasang perangkap… letak 2 perangkap gam tu pastu letak cam kotak kat tepi die… tak dapat la die melompat melarikan diri…. Hahahaha!!!

Suami amik kayu panjang nak takut2kan die….. pastu tak jugak kuarnye tu… pastu suami tolak sofa tu… haaaaaa mencicit – cicit cikti lari… melompat dari perangkap pertama terus ke perangkap kedua…. Pastu cepat2 die nak melepaskan diri, lama tu rebah la die… suami berniat… “AKU HAPUSKAN KAU SEBAB KAU MAKHLUK PEROSAK”….


Suami amik pelekat tu pastu masuk dalam plastic sampah yang ala2 nak penuh past uterus masuk dalam tong sampah kat depan rumah….. itu adalah mangsa yang kedua…. Tak tau la ade lagi ke tak…. Tgk je la kalau2 ade tande2 die….

Alhamdulillah… ;)