Monday, December 31, 2012

dapat baju uniform..

ari sabtu ari tu last day amik baju uniform n baju sukan.... baju uniform tu akan dipakai dari ari isnin sampai khamis, yang baju sukan tu ari jumaat.... aku tanye la ustazah tu nak baju lagi sepasang untuk baju uniform sebab satu cam tak cukup... heheheh.... nanti nak basuh ari2 la pulak, usangla baju tu, kalau ade 2 oke jugak.... ustazah tu kate ade, n aku mintak sepasang lagi mase ari rabu nanti....


ni ghomannye imran pakai baju uniform sekolah.... nak tgk saiz die sesuai ke tak? imran pakai saiz M... ustazah kate badan imran besar dan tinggi.... bile dah pakai2 tu saiz M memang sesuai dengan imran.... baju sukan die cam panjang sket tapi takpelah budak2 cepat besar... heheheh.... so imran, ari rabu dah start sekolah dah.... tak sangkela pulak imran nak sekolah dah, nak melepaskan imran sekolah (walaupun sekolah tu depan umah mak abah aku... heheheh) rase sodih pun ade haaa.... dah bujang dah die..... ;)
ari rabu tu aku amik cuti, pastu ari khamis abahnye pulak yang cuti... ;)

Thursday, December 27, 2012

Daftar Imran sekolah..

Aku dengan suami dah berpakat untuk menghantar Imran pergi sekolah Pasti untuk tahun 2013... kelas untuk 4 tahun.... nak mendedahkan imran dengan kawan2 lain selain daripada sepupu2 die.... imran ni ade part2 yang die pemalu giler ataupun berani giler... kitorang nak try tgk perkembangan imran untuk satu tahun ni camne.... kalau oke boleh sambung ke kelas 5 tahun pulak....

tahun ni ade pertambahan kelas baru iaitu Kelas Pra Tahfiz... menghafal surah - surah pendek di dalam Al - Quran.... aku dah janji pada diri aku yang aku akan mengajar imran dan adik2nye mengaji, taknak hantar ke kelas mengaji... Insya ALLAH... sebab itu aku mempersiapkan diri aku dengan memasuki Kelas Tajwid dekat pejabat aku sendiri iaitu pada setiap pagi Khamis pukul      8.00 am - 9.00 am.... untuk mengajar yang lain2, aku mengaku yang masa aku agak terhad untuk mengajar anak2 di rumah... walaupun kami mencuba cume sket je la waktu yang dapat nak mengajar anak2 kami tu.... pastu budak kecik kan, bak kate iklan susu tu, cume ade 15 minit je mase untuk mendengar dengan betul... lepas daripada tu mula la buat keje lain, mane mamanye tak hangin.... heheheheh..... dengan kepenatannye lagi.... sabtu dan ahad pulak ade keje yang lain pulak... heheheh....

balik dari Zoo Melaka tu, kitorang terus bawak imran pegi buat gambar passport.... suami kate kang imran taknak kang... takpe aku masuk sekali kat dalam studio tu, kang pujuk2 la die ape yang patut... hehehehe..... nasib baik imran nak duduk kat bangku tu tapi taknak aku pegi jauh la pulak, nak gak kene pegang tangan aku, nasib baik amik gambar paras muke je.... heheheh.... muke berlakon cool tu seperti gambar di bawah... heheheh...


uniform dengan pakaian sukan pun dah ade tapi semalam nak pegi amik tapi mase tu imran tengah tido so tak dapat la nak pegi amik..... takpe ari sabtu ni boleh amik lagi... last day.... dari pukul 2pm - 6pm.... janganla mamanye terlupe... masuk sekolah 2/1/2013 ari rabu..... lepas nie jadual tido imran akan berubah.... heheheh... kene tido awal, bangun cepat.... hehehehe.... cemanela gamaknye ye.... haish tak sabarnye nak alami sume tu... heheheh..... lepas nie aku dan suami kenelah tau jadual sekolah dengan jadual cuti sekolah seperti di bawah :-


Doakan sumenye berjalan dengan lancar ye.... Aminnn... ;)

Wednesday, December 26, 2012

Cite Janda Baik.... ;)

HARI PERTAMA

Family Day Haji Hashim dengan Nenek Timah berlangsung dengan jayanye... walaupun nenek timah tak pegi sebab tak bape sehat tapi the show must go on.... heheheh..... kali ni lokasi adalah di D'River Resort, Janda Baik, Pahang..... name je Pahang tapi terase dekat je sebab perjalanan amik mase dalam lebih kurang 2 jam je sebab tempatnye adalah sempadan pahang dan selangor..... tempat dah dibooking awal2 oleh ketua program iaitu Maktih @ Atih..... memang kalau tgk dari gambar memang tak sabar betul nak pegi, sebab chaletnye depan sungai gitu, bukak2 pintu dah nampak sungai... bestnye nyamannye.... satu malam hanya RM 100.00 sahaja.....


time memula sampai...


budak2 tengah tahan geram nak terjun sungai... heheheh....


peace ya'll, first time imran berdepan dengan sungai... heheheh... macam nak bergaduh la pulak, berdepan dengan sungai.... heheheh....


ikhwan mase ni aku suh senyum die acah2 nak senyum, haaa dapat pun mama amik gambar sambil tergelak lagi... hehehehe....


aku pun nak la bergambar gak... hehehehe.....


akhirnye petang tu jugak terjun sungai... imran dengan iqram, sepupu sebaya dan sesama bulan... hehehehe....


ikhwan dengan healer manual... hehehe.... ni pun first time jumpe, dibawa khas oleh kak ani... ;)


kitorang memang bawak segalanye untuk masak dari rumah... sebab kat tempat ni takde menyediakan kelengkapan memasak kecuali tempat untuk BBQ... nasib baik ade kete hilux yang dibawa oleh abg ipar dan akak ipar iaitu abg omar dan along kalau tak tak tau la cemane nak bawak barang yang sungguh banyak itu.... hehehehe... sebab kete memasing dah penuh dengan barang masing2 dah.....


ni pulak masak untuk malam hari pertama.... suami tu tolong kacau je tu... heheheh....


hadiah cabutan bertuah yang pertama... time kasih banyak2 ye... kuali masak lempeng dan acuan untuk masak agar2... bak kate kak ani boleh masuk oven... ;)


ni la hasil cabutan bertuah yang kami dapat... 4 orang 4 hadiah, memang bertuah... wuhu!!!!!

1. kuali masak lempeng + acuan agar2
2. bekas masak kek
3. pistol air
4. pelampung zirafah

HARI KEDUA


suasana pagi di janda baik... sungguh nyaman... atih tengah menyiapkan meja untuk sarapan pagi kami... ;)


chef2 terhebat.... hehehehe..... kalau bab2 masak nie biar mereka2 yang pakar je yang memasak.... aku ???? bese2 je.... asalkan boleh makan... hehehe... kalau aku kat dapur kene sorang2.... kalau ade ramai orang aku macam segan nak masak sebab aku tau diorang lagi hebat... hehehe....


inila pistol air yang menang untuk cabutan bertuah semalamnye.... ;) imran, marsha, idham dan iqram... mereka tu sume adik beradik... anak kembar suami... ;)


orang suh senyum, die tersengih pulak... heheheh... ikhwan2... ;)


mase ni pampers pun tak bukak, bile disuruh bukak nangis2 taknak... ingatkan kite tak bagi die main air kot... lame2 ikhwan dah berani masuk.... kalau semalamnye die taknak sebab airnye sejuk giler... ;)


harusla makan tepi sungai... feeling gitu... ;)


imran tengah kesejukan.... mamanye suh pakai baju taknak... resultnye kene sunburnt kat belakang badan....


acaranye seterusnye adalah acara sukaneka.... yang gambar di atas adalah untuk acara bawak bola pingpong dalam sudu... imran kalau bab2 games ni memang lemah, terus nangis, tukar mood, terus nak mintak didukung... adiknye steady je....


muke imran yang taknak join sukaneka.... mood die bertukar secara tibe2...


acara  tiup belon sampai pecah...


yang ni acara untuk suami isteri.... si suami kene sambung2kan paper klip sampai jadi rantai.. nama game ni adalah Kalung Ajaib... heheheh.... kitorang dapat no. 2... lepas suami pakaikan rantai, aku kene lari ke garisan penamat... haaaa ko aku berlari gitu..... dengan bawak perut yang berisi... hehehe...


yeah, no.2 baby!!! no.1 dimenangi oleh along dan abg omar.... ;)


acara rebut gula2... tips untuk acara ini adalah masukkan baju kat dalam pastu masukkan seberapa banyak gula2 dalam baju... yeay! tapi imran tolak jugak game ni... haish, rugi2... hehhehe...


antara acara lain adalah bola kampung, dimana bapa dan anak lelaki kene pakai kain pelekat mase main bola.... suami aku ade anak angkat, adlan... nak suh imran main kocik lagi haaaa... heheheh....


macam2 aksi dengan kain pelekat masing.... ;)


lepas acara sukaneka sambung mandi sungai.... wuhu!!!!


HARI KETIGA


ari terakhir atau ari ketiga aku pulak yang nak masuk air... bawak ikhwan sekali tapi takdelah masuk sepenuh badan, separuh badan je la, tu pun tepi sungai je tu..... ikut syarat je tu....


abg omar dengan aktiviti kesukaan, memancing.... same dengan abg utih.... suko memancing yo.... ;)


suasana di pagi hari..... ade yang memasak, ade yang makan, ade yang main air, ade yang melepak.... ;)


ikhwan asik cakap : mama nak batu... maksudnye batu kecik2 tu pastu die balik kat dalam air.... hongeh mamanye nak terbongkok bongkok carik batu... hehehehe.... nasib baik marsha pun ade boleh tolong carikkan batu kecik2.... ;)

best betul family day kali nie... tahun depan tak tau nak pegi mane... tiap bulan yang penting kene kutip duit.... hehehehe..... tahun lepas satu bulan RM 20.... tahun 2013 ni tak tau lagi bape.... yang penting enjoy....

Friday, December 21, 2012

Kena jaga makan... ;)

lame tidak berblogging... ;) ni update terbaru tentang perut... hehehehe.... perut semakin membesar, baby pun memusing dengan jayanye... heheheh..... sedikit mengah sebab perut nipis, penuh kat baby je.... ruang die nak berpusing dan bergerak pun kat situ2 je... lepas situ, situ, lepas situ, situ... heheheheh.... kali ni buat bulan ke 2 checkup, berat badan aku naik 2.5 kg dalam mase 1 bulan... penambahan berat badan yang sesuai dalam mase sebulan adalah dalam 0.5 ke 2kg ... so jumpe misi kali kedua nie, suh aku jage makan, jangan makan malam2, kurangkan makanan manis, berlemak.... lebihkan sayuran, lauk, kurangkan nasik.... Insya Allah, akan dicube... hehehehe.... lain pulak prob kali nie, mase imran n ikhwan takde pulak camni.... takpelah setiap anak lain2 kan... hehehehe..... so kesimpulannye kenela aku jage makan.... ;)

ni ha pertambahan berat aku yang tidak seberape itu :-

1) Mase bukak buku dalam 3 bulan - 57 kg

2) 4 bulan - 58 kg (naik 1 kg)

3) 5 bulan - 57 kg  (turun 1 kg sebab mase nie ikhwan masuk spital sebab demam panas)

4) 6 bulan - 59.5 kg (naik 2.5 kg)

5) 7 bulan - 62 kg (naik 2.5kg)

Next checkup pada 8/1/2013 sekali dengan minum air gula.... minum air gula... aduhai la, membayangkan pun dah rase loya dah.... ape nak dibuatkan, kene ikut prosedur.... ;)

Tuesday, December 11, 2012

next place - Bibir

ni la gomannye imran semalam.... balik2 je umah tgk bibr bawahnye tebal giler... terjuih... aduhai... nape la jadi camnie..... terus aku ajak suami pegi klinik kesihatan rasah... kali kedua kitorang pegi sane.... sebab first time pegi ari selase ari tu... kalau kene lagi doc suh pegi sane balik.... jumpe je doktor, terus doktor bagi suggestion pegi emergency dekta hospital tuanku jaafar untuk ubat yang lain.... terus doktor buat surat rujukan.... suami kate justin bibir... hehehehe... sabo je laaa....


Kitorang pun terus pegi denkat bahagian emergency pulak..... tunggu punye tunggu, jumpe doktor... terus doktor masukkan ubat.... kat belakang tangan.... sister suh imran baring pastu aku kene pegang lengan imran.... aku risau gak imran menangis.. hehehe... hatinye sungguh lembut... heheheh.... badan je agak besar dan semangat tapi cepat menangis....

mase jarum kene masuk tu imran just cakap adoi3... auw3... pastu sister kate kejap ye dik, ubat dimasukkan dah wal laaahh... selesai.... tak nangis pun.. aku pun terperanjat... heheheheh..... tak nangis.... bagus imran..... pastu pegi duduk kat bangku balik, terus tersengih sengih.... tersonyum sonyum.... cam ceria je.... doktor kate aku kene tengok imran tu allegic ape.... sebab nak kene tengok, sebelum ni tak penah jadi..... oke akan dipantau dari mase ke semase.... ;)

Friday, December 7, 2012

bengkak - bengkak dan gatal - gatal lagi....

ni first time imran kene gatal2 mase tu imran bape bulan ek... hhhmmmm.... dalam 9 bulan.... tengokla gambar kat bawah ni, ish bengkak sane bengkak sini... ingatkan pasal ulat bulu.... ghupenye.... kene sembur dek jembalang.... kite memang kene beringat kalau pegi mane2 tapi rezeki imran pulak nak kene..... mase ni memang kesian kat die... pakai pampers je memanjang... pastu gatal2 pulak tu.... kalau diingatkan balik memang kesian giler kat imran.... bile dah berubat sume tu baru la oke....

imran dalam 9 bulan lebih.....


yang ni pulak baru2 nie.... memule ade 2 tande yang aku perasan sebelum jadinye bende ni.... first tu mate belah kiri imran cam bengkak... sepet je, tapi sebelah mate je la..... aku ingat kan kot cuace panas ke pastu imran kurang minum air putih/ air kosong... pas bengkak tu hilang aku pun ignore je, mase ni abah aku kat spital lagi.... kire kami still lagi berulang alik hospital tengok abah aku...... balik pun sampai abih waktu melawat, pukul 730pm tu....

kali kedua nampak cam ade kesan kene gigit kat pipi kiri, pastu tetibe je bengkak, besar gak bintat die penuh la pipi tu.... bile mak aku nampak je camtu, die dah agak dah mesti bende tu.... mak aku mintak bawak jumpe ustaz ke tgk cemane.....


ni muke imran mase aku bawak pegi klinik, bengkak ngan bintat2 dekat ketiak, pelipat tangan, leher, muke sume.... tgkla matenye bengkak giler, cepet je mate..... hehehehe.... pagi tu terus mintak permission bos nak bawak imran pegi klinik..... jumpe doktor, kate allegic tapi tak kate allegic ape.... maybe kene gigit ke ape, abuk ke pemakanan ke..... dapat ubat sapu ngan ubat selsema sebab imran ade selsema sket.... nasib baik die tak meragam mase kat klinik tu... ikut je kate aku..... gud boy... hehehe... at that time laaa.... ;)

petang tu jugak rasenye pegi pusat perubatan islam kat sikamat.... ustaz tu kate imran kene gigit dek bende tu, kalau korang tgk kat kening belah kanan ade tande gigitan kan, bende tu la gigit kat situ..... ustaz tu bagi air dan mintak imran minum n sapu kat muka sket.....


gambar kat atas ni pulak malam keesokannye... gatal2 dah takde, just mate je cam bengkak lagi.... hilangla muke keimranan tu kejap.... nampak lain sket la muke die..... hehehehe.... tapi hari ni tgk muke dah kembali kepade muke keimranan.... hehehehe...... yeay!! Alhamdulillah.... hope lepas ni tak jadi la kejadian tu lagi.....

Wednesday, December 5, 2012

Our Third!!

bukan aku saje je berdiam diri tapi saje nak buat surprise.. hehheh... lagi2 perut aku jenis yang nipis.... hehehehe.... tak nampak sangat di awal2 mengandung.... pegi keje pakai baju kurung pulak tu, blaus2 yang beso lagi la tak nampak.... hehehehe..... sebenarnye aku ingat mak aku tak tau, tapi ghupenye semalam die bgtau yang die dah tau dah mase tikus masuk umah yang kitorang duduk lagi... sebab kalau aku mengandung mesti tikus gemar masuk... bile aku tak mengandung takde pulak nak masuk.... berjimba - jimba dalam umah... (by the way mane datangnye perkataan berjimba - jimba tu ek) aku ngikut je makcik aku cakap... heheheh..... ;) 


ni scan mase 3 bulan..... mase scan nie terlompat - lompat baby nie... heheheh... aktif sungguh... ;)


ni pulak scan mase 6 bulan..... mase nie baby dah memenuhi perut aku... almaklum la perut nipis.... heheheh.... penuh dek baby je..... bersilang2 kakinye... aku pun tak tau yang gambar kat atas ni gambar ape sebab bagi aku tak jelas sangat bahagian mane.... doktor tau la tgk.... hehehehe....

kalau orang tanye aku, nak laki ke pompuan, aku ngan suami sebenarnye tak kisah.... sebab aku penah bincang dengan suami pasal perkara nie.... kitorang sebenarnye tak kisah pasal jantina sebab yang penting SIHAT WALAFIAT..... ;) so yang kuar nanti laki ke pompuan ke aku tak kisah yang penting name untuk kedua - dua jantina aku ngan suami akan carik... ;)

setakat ni keadaan aku Alhamdulillah.... takde ape2 yang membimbangkan.... just enjoying the pregnancy so much.... Hope mama n baby sihat sehingga waktu kelahiran kelak... due date baby Insya Allah 20/3/2013....
doa - doakanla ye kesihatan kami berdua... ;)