Saturday, November 16, 2013

Impian Kecil kami...

aiseh, aku tak upload pasal family day unit mmk kat janda baik kan??? belum berkesempatan lagi.... bz skang nie... heheheh.... kalau kat umah bz ngan anak2... heheheh.... bile tgk fb ramai kengkawan lain yang buat online business.... macam best je kan... yang penting kene usaha lebih banyak ngan mesti ade line internet kat umah..... sebelum ni aku takde line internet, just pakai hp je.... aku bincang ngan suami, ape kate kite start buat business tapi yang nie tak pakai modal... jadi ejen dropship.... takde modal, just iklan produk2 diorang pastu amik order.... supplier yang akan uruskan urusan pos sume....
 
aku ngan suami pun puasla pk produk ape nak jual nie ek.... last2 aku pilih, baju muslimah, jubah, kasut bola, shawl... tu setakat niela... akan datang tak tau lagi.... Memintaklah dengan cara ini, kitorang dapat menambahkan pendapatan sampingan... al maklumlah keluarga semakin membesar... banyak pakai duit... ;)
 
kitorang bukak page kat fb... kalau sesape berkesempatan check la page kitorang ek n jangan lupe LIKE... ;)
 

Tuesday, October 22, 2013

3 hari lagi... yeay!!

hari ni hari selasa soooo lagi 3 hari la lebih kurang kitorang nak pegi ke Janda Baik untuk Family Day Unit MMK untuk tahun 2013 ni.... tahun 2010 kitorang pegi Ulu Bendul dan tidak bermalam... tahun 2011 ke Melaka bermalam di homestay dan tahun lepas iaitu tahun 2012 kitorang pegi Cameron Highlands.... best wooo buat family day nie... selain dapat mengeratkan silaturrahim antara kawan - kawan, mengenali dengan lebih dekat ahli keluarga masing - masing... yang penting dapat berjalan - jalan...
aku bagi contoh la macam aku kan.... dengan keluarga yang semakin tahun semakin membesar memaang banyak belanja untuk keluarga kami.... pegi bercuti memang takde dalam istilah keluarga kami, maksudnye takde la buat plan saje2 nak berjalan ke mane - mane... so dengan berfamily day nie la kitorang dapat berjalan - jalan.... best tau.... bulan satu dah meeting dah, buat cadangan nak pegi ke mane... pastu kire2 bajet pulak.... dari bajet tu kitorang pun bayar sikit2 setiap bulan... bile dah sampai mase nak pegi tu takla rase terbeban sangat
macam tahun nie, aku nak jadi ahli bese selepas berhempas pulas pade tahun lepas.... tahun lepas mase pego cameron highland tu aku tengah mengandung 5 bulan... ke sane ke sini menguruskan segala - galanye.... itula kepercayaan orang terhadap aku... dan aku amt2 berterima kasih... tapi tahun nie aku dah tak larat dah... penat woooo... heheheh.... so setelah dah bahagi2 tugas.... memule pangkor jadi destinasi awal kami.... tapi disebabkan masalah - masalah yang tidak dapat dielakkan kitorang pun bertukar ke janda baik dengan bajet yang sikit dan sederhana....
hope family day kali nie berjalan dengan lancar dan dipermudahkanlah segala - galanye... kitorang akan berkonvoi beramai - ramai dari opis dalam pukul 9am.... perjalanan Insya Allah mengambil masa 2 jam lebih.... ;) doa - doakanlah segalanye selamat yeeee... ;)

Friday, October 18, 2013

kesian pun ye...

Semalam balik dari keje, tgk kat bag imran ade kaler transformer... aku tanye sape punye... imran tunjuk kat diri die.... setahu aku memang kitorang tak penah belikan kaler tu... ish sape pulak yang punye nie.... aku tanye balik semula... imran kate die yang punye....
aku tanye balik, nie afidini punye ke, imran geleng kepala... hambali punye, imran geleng lagi, rifqi punye?? imran geleng lagi... tak lame tu imran cakap nie alif punye.... haaaa alif punye??? kawan abang bagi pinjam.... aku cakap dalam hati... iye ke pinjam.... hhhmmmm
die peluk je kaler robot tu... aku belek2 laaaa.... RM13.90 beli kat parkson...oke dalam hati dah cakap dah, boleh beli nie malam karang, sian pulak tgk die peluk camtu.... hari ibu terusik.... selalu kalau anak2 aku nak mainan ke barang ke mesti aku cakap, nanti bile mama ade duit mama belikan ye.... sampai ade satu hari tu imran cakap, mama kan pegi keje, nape tak mintak kat kawan mama DUIT??? ish cemane nak jawab kan budak umur 4 tahun... aku pun cakap la yang mama dapat duit satu kali je bukan hari2....
malam semalamnye tak dapat nak pegi beli sebab antar suami pegi klinik sebab semput... so hari nie hari jumaat... waktu rehat pun lame kan... aku pun kuar pegi beli kaler robot yang diidam2 kan... pagi nie pun sebelum pegi sekolah tu imran pegang je kaler robot tu sebab aku pesan suh pulangkan balik kat alif... die pandang aku, pastu die pandang kaler tu... memang sedih... tak dapat aku nak gambarkan dengan kate2 muke imran mase tu
so hari nie dapat la aku belikan kaler robot tu dengan bantuan kawan baik aku, wani... beli 2 untuk ikhwan sekali... nasib baiklah ilyas kecik lagi, kalau tak kene beli 3... huhuhu.... kenela mamanye berkorban.... untuk anak2 yang tersayang...

Tuesday, October 8, 2013

Puasa Nazar...

mase interview Penolong Pegawai Tadbir (EO) ari tu aku penah bernazar yang kalau aku dapat jawatan ni aku kan menunaikan puasa nazar selama satu hari....
aku pegi interview pun mase tu masih dalam cuti bersalin... memang banyak betul yang lupe, al maklumlah selepas bersalin, orang kate banyak orang putus lagi2 bersalinkan lelaki... 3 lelaki lagilah banyak urat putus...
kengkadang bende2 yang tak sepatutnye aku lupe pun aku boleh lupe.. pastu bile dah lupe, mulelah menyesal kenape laaaaa aku boleh lupe.... skang nie ilyas dah 6 bulan seminggu lebih kurang... aku tengah cube untuk tidak lupe... heheheh....
Alhamdulillah bile result eo kuar aku dapat jawatan tu, dapatlah naik pangkat tapi dalam list calon simpanan meaning kalau ade kekosongan baru akan dipanggil, so kene tunggu je la.... Alhamdulillah sangat2.... tak lame tu aku teringat yang aku sebenarnye dah bernazar untuk berpuasa selama 1 hari, itu aja yang aku mampu.... ish macammanelah aku boleh lupeeeee..... terus aku bersungguh sungguh nak posa nie...
ingat kan nak pose khamis lepas tapi ikhwan masuk spital pulak, aku pun cam tak larat... pastu ingatkan nak pose ari isnin tapi aku bawak imran pegi klinik pulak sebab tak sihat.... memang berat kuasa nazar nir... macam2 halangan....
nasib baik aku teringat, sebab kak am penah kate kalau something yang buruk jadi kat family kite contohnye anak2... soalan pertama kak am mesti tanye, ADE BERNAZAR APE2 TAK??? kalau boleh nazar nie kene tunaikan cepat2.... kalau tak jadi camnielah, ade je kejadian2 yang tak bape elok berlaku... yes aku bernazar dan akan berpose... so semalam aku tak dapat nak berpuasa... ari nir dengan semangatnye aku berpose.. Alhamdulillah... ;)
Petikan soalan kepada Ustaz :
Ustadz, apakah hukumnya melakukan puasa nazar? Benarkah hukumnya mubah? Bagaimana hukumnya bila saya berniat nazar namun tidak menentukan waktu atau batas puasanya? Selain puasa, apakah ada hal atau kegiatan lain yang dapat dikatakan nazar? Mohon penjelasan, terima kasih.
Hamba Allah Jawaban : Hukum bernazar adalah mubah / boleh. Namun, jika kita telah bernazar (sudah niat nazar), hukumnya wajib dilaksanakan karena nazar merupakan janji — utang yang harus ditunaikan seseorang — hamba pada Allah. Bentuk nazar tidak hanya puasa, tetapi juga bisa dengan bentuk ibadah lain yang disyariatkan seperti sedekah, tilawah Al-Quran, umrah, atau lainnya. Juga disyaratkan untuk sesuai syariat Nabi Muhammad SAW dan ditentukan kadarnya. Wallahu a’lam bish-shawab.

Sunday, October 6, 2013

Tips Kebahagian Anak2...

Thanx to Prof. Dr. Muhaya sebab sudi kongsi tips nie.... ;)

Jom amalkan 10 tip dibawah ini bermula dari hari ini juga.
 
Mama sayang sangat2 dengan Imran, Ikhwan dan Ilyas..... ;)
 
 1. Kalau tiba-tiba teringatkan anak kirimkan bacaan Al Fatihah. Sampai ke ayat "iyyakanakbudu waiy...yakanastain" - yang ertinya "Hanya kepada Mu kami sembah dan hanya padaMU pohon pertolongan..", mintalah apa-apa hajat masa itu yang ada hubung kait dengan anak yang Kita ingat tu, habiskan bacaan surah Al Fatihah doakan semuga anak kita diberi kefahaman yang sebenarnya dalam urusan agamanya, memiliki ilmu yang bermanafaat Dan serahkan urusan anak kepada Allah untuk menjaganya.
 
 2. Pandang wajahnya semasa dia tidur ucapkan bahawa, ibu nak (nama anak) jadi anak yang soleh sayang!. Cubalah amalkan ( ustaz kata ini makna kita bercakap dengan rohnya ) Dan ucapan ini adalah DOA Dan Allah Maha mendengar lagi maha melihat.
 
3. Masa bangun solat malam, solatlah hajat disisinya. Maksudnya Kita solat dalam bilik dia Dan dekat dengan dia. Jika Kita selalu buat Dan Kita juga selalu beritahu dia yang Kita sering doakan dia, dia akan rasa satu ikatan kasih sayang yang hakiki yang Kita amat sayangkan dia dan nak dia jadi anak soleh.Dia akan tahu Kita selalu solat hajat untuknya.
 
4. Minta dikasihani. Ucapkan setiap masa bahawa kita ni sedang menunggu panggilan Allah. Jika Dia tak jadi anak soleh bermakna dia tak sayangkan kita dan tentunya kita akan merana di Alam Barzah nanti.
 
 5. Peluklah anak selalu walaupun dia sudah besar, sebagaimana Kita tatang dia masa kecilnya. Aura ciuman dan belaian ibu sambil bisikkan padanya yang kita bangga mempunyai anak sepertinya.
 
6. Maafkan anak Kita setiap masa walaupun perbuatannya amat melukakan hati Kita.Muhasabbah diri mungkin kesilapan yang anak lakukan itu adalah kerana dosa-dosa kita dimasa lampau.
 
7. Yang paling penting jaga tutur kata Kita, jangan sekali-kali ucapkan perkataan yang boleh melukakan hatinya. Jika ini berlaku juga kerana kita TER.. kata, cepat-cepat cari masa yang sesuai untuk Kita minta maaf padanya. Mengakulah padanya itu kelemahan Kita, Kita marah kerana dia buat salah,bukan bermaksud membenci.Ceritalah buat macam dramapun boleh .
 
8. Amalkan membaca ayat 40 surah Ibrahim supaya Kita,anak Dan zuriat keturunan Kita termasuk dalam golongan orang2 yang tetap mendirikan Solat. [Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.]
 
 9. Selalu ingatkan anak bahawa tak guna ada pangkat, belajar tinggi, hatta hafal Quran sekalipun jika tidak mempunyai peribadi yang mulia.Allah tak pandang wajah yang cantik tapi pandang hati yang cantik. Allah tak sayang, manusia tak suka.
 
10. Masa basuh beras niatkan "Ya.. Allah lembutkanlah hati anak-anak ku sebut nama dia.....untuk faham agamanya ", [kenapa Kita nak dia faham agama, kerana anak yang tak faham agama boleh bawa ibubapanya juga ke neraka] sebagaimana engkau lembutkan beras ini menjadi nasi ". Basuh beras lawan jam ( macam org tawaf ) sambil selawat kepada Nabi Muhamad S.A.W. Masa buat kerja ini hati jangan lalai..dan ingat kepada Allah selalu.
 
 

Saturday, October 5, 2013

Ikhwan kat hospital...

 
hari khamis 3hb Oktober patutnya aku pegi Pejabat Daerah dan Tanah Jelebu untuk buat report untuk RTP.... report kene hantar sebelum 10hb.... tengah siap2 tu aku tengok ikhwan cam tak sihat je... malam semalamnye aku tengok die cam semput... aku cakap kat die esok pagi kite pegi klinik ye.... seminggu yang lepas memang kitorang dah pegi klinik dah.... doctor bagi ubat demam n batuk... doctor pesan kalau batuk n demam lagi datang klinik balik....
 
ni dah seminggu la tu... batuk2, demam pulak on n off je.... tak kuat sangat demamnye......batuk, pastu nafas die cam ade bunyik sket pastu macam penat, tercungap cungap.... sian pulak aku tengok... doctor kat klinik buat surat suh pegi dekat emergency Hospital Tuanku Jaafar (HTJ) .... aku pun dah saspen dah.... aku dengan baju keje lagi... aku ngan ikhwan je pegi, suami masuk keje dulu... lepas dapat surat refer tu terus aku pegi dekat emergency kat htj... aku inform dekat suami....
 
nasib baik klinik ngan htj tu dekat..... kitorang terus carik parking dekat perking bertingkat tu... bak kate waris... parking botingkek - tingkek.... heheheh.... memang selesa sangat 4 tingkat parking termasuk yang atas sekali yang takde bumbung.... memang menyenangkan.... sedikit sebanyak mengurangkan masalah parking sebelum nie. parking berbumbng lagi n botingkek tingkek.... heheheh....
 
lepas parking terus kitorang pegi bahagian emergency... tetibe jumpe ngan suami, die tengah pegang tepon... nak tepon aku la tu nak tanye kat mane.... hehehehe.... lepas bagi surat kat medical assistant tu, die suh pegi kat satu bilik tu... bilik tu khas untuk amik gas.... penuh bilik tu, ramai yang semput.... diorang suh kitorang pegi kat dalam yellow zone.... memang ramai betul.... doctor yang check tu suh ikhwan amik gas, lepas dah amik gas pegi amik xray pulak.. kene tukar baju spital....
 
 
mase nie menunggu result untuk xray..... ape la resultnye ye.... kire menunggu penuh debar.... hheheheh..... lama menunggu suami pun tanyela kat kaunter tu.... tah2 result dah masuk balik kat yellow zone..... kitorang masuk balik kat yellow zone... jumpe doctor yang check ikhwan tadi.... doctor tgk xray memang ade jangkitan kuman kat paru2... doctor tanye sebelum nie penah pakai inhaler tak?? kitorang kate tak penah sebab sebelum nie amik gas je kat klinik.... doctor bagitau better admit sebab kat spital boleh diajar pakai inhaler.... kalau kat spital ade botol khas yang disambungkan dengan inhaler tu supaya dapat die hisap gas tu.... kalau kat umah takde... doctor kate better kite tau cemane nak gune.... kalau balik umah takut ape2 jadi nanti.... kitorang pun setuju ikhwan diadmitkan sebab lagi selamat....
 
 
memule masuk memang sehelai sepinggang.... tak bawak ape2 pun sebab tak expect nak masuk wad.... suami stay dulu, pastu tak lama tu suami balik bawak barang2 sume.... aku ngan baju keje lagi ngan berbeg tangan je..... kat sane ade parents tu bawak mainan sume... ikhwan pun nak la.... menjerit jerit nak.... aku cakap la nanti abah bawak ye.... nasib baik die nak dengar cakap.... ikhwan admit dalam tengahari.... nak tunggu abahnye datang petang... memang terasa lame.... huhuhu......
 
 
akhirnye abahnye daang bawak barang2 keperluan sume.... Alhamdulillah..... ni ikhwan dah gi mandi dah.... nasib baik abahnye bawak mainan..... huhuhu... leka la ikhwan kejap....
 
 
petang tu waktu melawat, adik aku dina ngan makcik aku, kak cha ade datang nak melawat ikhwan.... ceria la muke die orang dating tengok die.... hehhehehe.... makanan untuk malam tu ade 2 mangkuk, lauk die ikan masak singgang/ pindang ngan ikan masak gulai lemak cili api.... aku pun suapla ikhwan... nak la die makan sket.... yang the rest tu aku yang makan.... boleh tahan sedap lauk2 die.... habis aku makan... huhuhu.... sape kate makanan hospital tak sedap.... sedap je aku rase... ke sebab aku tak kisah pasal makanan nie... kire tak cerewet la.... asalkan kenyang... burrpppp Alhamdulillah.... ;)
 
waktu melawat habis dalam pukul 7.30pm.... aku cakap kat suami, aku nak balik dulu nak bagi susu kat ilyas.... dah penuh sangat breast aku nie.... iyela tk pump pun... perit pun ade nie.... sakit.... kang dalam pukul 9 ke pukul 10 ke aku datang balik.... memule tu kitorang pun ade la bincang sape yang nak stay sebab aku tak kisah, nak stay pun pun boleh, suami nak stay pun boleh.... suami takut ilyas meragam je malam nanti sebab selalu tido menetek je.... takut meragam.... suami pun segan sebenarnye nak stay kat spital sebab semuanye pompuan... heheheh.... faham tu... so the decision has been made.... aku stay suami jage ilyas..... ;)
 
 
balik je umah terus aku carik ilyas nak bagi die susu.... dah pnuh sangat nie.... huhuhu..... lepas ilyas dah menyusu baru la rase lega.... Alhamdulillah..... ;) sedihnye nak berpisah dengan ilyas... nie kire first time tak tido dengan ilyas.... huhuhuh.... sempatlah aku amik gambar ilyas jap sebelum pegi spital.... hati seorang mama yang sungguh sedih.... huhuhuh.....
 
 
so kembali la aku kat spital.... dlam nak dekat pukul 10 malam.... parking kete kat tmpt bertingkat tingkat tu..... best pulak kan parking kat situ... hehehehe.... tukar shift jap ngan suami.... suami pun belum makan lagi.... aku pulak agak kenyang makan lauk spital tu.... hehehehe...... bile doctor check, ikhwan kene masuk gas.... dah tak lut pakai inhaler dah.... setiap 4 jam sekali kenelah masuk gas....
 
ikhwan tak tido sepanjang malam....kul5 pagi baru na tido.... dgn aku2 sekali tak tido.... nasib baik bawak toys, boleh la ikhwan leka main.... dalam pukul 4 pagi nak kene amik sampel kahak... first time amik, ikhwan melawan habis darah kuar hidung.... dah trauma dah die...... staff nurse kate nanti die amik lagi..... tak lame tu nurse datang, ikhwan terus peluk aku... aku mintak die panggil kawan die pegang ikhwan.... bile masuk tiub kat hidung tu memang die melawan balik... nurseyang lagi satu tu pun kalah tak dapat nak pegang ikhwan.... ikhwan pegi kat tepi katil tu... aku pegang die sekali baru la nurse tu dapat amik kahak tu.... ish.....
 
esoknye tunggu doctor round.... doctor pelatih, then doctor pakar.... doctor check still ae bunyik pernafasan ikhwan tu tapi tak teruk cam semalam... doctor bagi discaj (mama cakap dalam hati  : ape??? DISCAJ?? HIP HIP HORAY!!! ) hehehee.... tapi doctor tak galakkan pakai inhaler, doctor akan bagi ubat... lebih kurang same fungsi dengan inhaler.... ubat tu kene makan dalam 3 hari..... ape saje yang doctor cakap sy ikut... heheheh.... asalkan boleh balik.... heheheh.... duduk kat spital terase mase berjalan dengan lame giler..... huhuhu... n tak selesa..... rumah sendiri jugak yang best.... dulu mase nak bersalinkan Imran.... 11 hari duk kat spital.... wuishhhh!!! dah tau dah cemane rasenye....
 
tengahari tu kitorang dah boleh balik dah.... Alhamdulillah.... hope lepas nie ikhwan tak masuk spital lagi ye..... kalau sume nak tau... tahun lepas bulan oktober dan raye haji ikhwan masuk spital sebab demam n influenza A...tahun nie again bulan oktober n nak dekat raye haji ikhwan masuk spital lagi.... bulan haji, bulan penuh pengorbanan..... ;) Alhamdulillah....

ape kate imran??

sori la lambat nak update pasal Imran pegi muzium... adiknye ikhwan masuk wad pulak sebab asma... entry pasal ikhwan akan dimasukkan kemudian.....

balik2 je dr tempat keje terus imran terjah aku :

Imran : Mama, tadi kan imran pegi muzium!!!

Mama : iyeee... ade ape kat muzium??

Imran : ade helicopter, ade kapal terbang...

Mama : ade terowong tak?

Imran : a'ah ade terowong, abg takut, gelap...

Mama : Imran naik ape?

Imran : Imran naik bas...

Mama : abg duduk dengan sape?

Imran : abg duduk dengan anas....

Mama : Abg makan ape tadi??

Imran : Abg makan burger..

Mama : Abg makan kat mane?

Imran : kat tempat makan tuu....

heheheheeh... satu yg ditanya... satu yang dijawabnye.... heheheheh..... oke la tu kan.... Sekian... ;)



Wednesday, October 2, 2013

tak sabar nak dengar n tengok...

Hari ni sekolah Imran buat rombongan sekolah ke Muzium Tentera Darat, Port Dickson... bayaran seorang murid RM 25.00 termasuk duit tambang bas dan makan... ape la cerite Imran petang nanti ye... heheheh..... aku pun tak penah pun pegi sane.... huhuhuh.... setakat jalan lalu je banyak kali laaaaa... masuk sane tak penah lagi.... dengar kate, terowong pun ade.... tapi tu lah kan tempat yang dekat kite tak pegi pun tapi tempat yang jauh2 berlumba - lumba nak pegi... heheheheh..... aku skang kat opis lagi... tunggu jap lagi baru la balik, nak dengar cite imran.... hehehehe.....
Kredit to Cikgu Yusnita yang berbaju kurung hijau... Thanx cikgu!!! ;)
ni sesi bergambar imran... bayaran RM 35.00 seorang... tak sabar nak tengok hasilnye... cemane la ghupenye... heheheh... first anak memang sumenye excited.... first gambar la, first sekolah lah... hope rezeki anak2 berpanjangan dengan usaha keras dari mama n abahnye..... sume parents nak yang terbaik untuk anak2... ;) oh, petang nie nak dengar cite imran lah... heheheeh....

Sunday, September 29, 2013

hari ahad yang biase...

hari nie kitorang duk kat umah je.... mengambil kesempatan yang ade untuk berehat kat umah... hehehe.... selalunye petang ahad kalau takde ape2 hal, kitorang akan pegi ke kampong sentosa... umah mertua aku... bangun pagi2 tadi suami cakap yang die tak boleh nak tido, tak taula kenape... aku tanye nape... banyak yang difikirkannye.. last2 kul 12 lebih tadi barulah suami dpt tido....
 
anak2 nak pegi umah nenek timah tapi suami still tido lagi... banyak kali diorang jerit "ABAH BANGUN, ADE SUN!! " tapi apekan daya, abahnye ngantuk lagi.... selalu pegi sane petang, bole anak2 main beskal, bola ngan lain2... sepupu2 diorang ramai kat sane... abahnye tak bangun so tak dptlah nak pegi sane minggu nie... Insya Allah next week kite pegi ye....

Thursday, September 26, 2013

Kenangan bersama AdamFC.... ;)

tadi pukul 10.30 pagi, adam dan selamat bernikah dengan fiza dah.... Alhamdulillah... walaupun dulu ramai yang kate adam nie poyo la, perasan bagus la ape la.... akhirnye telah menjadi seorang suami.... aku nie dulu memang peminat tegar adam.... memang MINAT GILER.... pegi2 aktiviti adam semua sampai aku jadi AJK adam fc.... ulang alik dari KL-SEMBAN-KL-SEMBAN.... ish giler tul...
Kredit to DEEDA, Inda pinjam gambar ni ye.... ;)
tapi minat punye pasal.... mase tu dalam tahun 2005, 2006 la camtu kot.... kalau ade function hari bese, balik keje terus pegi kl pastu dah abih function masuk keje balik tengah2 malam tu.... ish kalau difikirkan memang tak sangka aku dulu camtu... mase tu komitmen takde lagi... bujang pun ye.... hampir tiap2 minggu pegi kl, meeting kitorang dekat marrybrown avenue k kalau tak silap... pegi umah mak ngan ayah angkat adam dekat subang jaya... lepak2 kat situ....

Kredit to Media Hiburan... ;)

dekat adam fc jugak aku jumpe kawan2 yang best sangat.... tu minat aku.... kawan2 memang best.... susah senang sama2 dengan adamfc.... ish susah nak cakap... sampai skang kitorang berkawan... walaupun skang aku dah tak aktif dah... sejak berkawin sampaila skang aku dah tak aktif... dengan komitmen terbaru n jauh lagi... memang tak dapat nak aktif... tapi persahabatan tetap diteruskan....
dalam group kitorang mase tu kak liza je yang dah kawin.... yang lain sumenye bujang.... skang nie 4 orang dah kawin termasuk la aku, muni, kak eina ngan dura.... walaupun ade jemputan dari aunty marida n uncle untuk pegi ke umah untuk function ke ape, tapi mintak maaf banyak2 sebab tak dapat nak pegi, banyak kekangan.... almaklumlah family pun makin besar.... harap faham ye... heheheh... tapi ape2 pun thanx sebab menjemput....
mummy adam pun dah anggap kitorang nie macam anaknye sendiri... memang kitorang rapat betul mase tu... buat prop untuk persiapan ke juara lagu pun kitorang jugak, buat aktiviti untuk adamfc... menguruskan peminat2 yang lain, ish... majlis raya, main bowling sume.... ish memang banyak... yang best... pilih2 gambar pastu cuci ramai2, sambil tunggu gambar siap kitorang pegi melepak lepak.... ;) memang kenangan yang best untuk dikenang... masing2 skang dah ade kehidupan sendiri masing2 tapi persahabatan jangan terputus tau.... friendships never end... ;)
Buat ADAM, MUNI, KAK EINA, KAK FEEDA, DEEDA, KAK WEINA, KAK LIZA, ERNA, ABG HANIS, DURA, AUNTY MARIDA N UNCLE SEKELUARGA, MUMMY N DADDY SEKELUARGA dan yang lain - lain, TERIMA KASIH BANYAK2 KERANA MENJADI SEBAHAGIAN DARIPADA KENANGAN TERINDAH DI DALAM HIDUP SEORANG YANG BERNAMA RUS INDA BINTI RUS DIN... ;)

Wednesday, September 25, 2013

pokok tumbang daaaa...

Semalam aku pegi bengkel etanah kat Pejabat Daerah dan Tanah Seremban 2... pagi je la, tengahari dan boleh balik opis dah.... lepas parking kereta dekat wisma negeri, dah angkat beg sume aku pun jalan la nak naik opis... tetibe dengar bunyik kete brek, kuat giler!! terus aku pandang belakang.... nampak kete yang brek tu tak lame tu aku nampak ade pokok besar yang tumbang... cepat2 aku pegi kat tepi gate tu nak tgk ape yang jadi la kan.... aku nampak ade kete avanza kemek kene himpap pokok... walaupun dah kene himpap, tetap akak tu bawak kete sampai ke depan sket.... dalam kete tu ade budak dalam 4-5 tahun la lebih kurang umur die, duduk kat bahagian belakang kete.... aku tgk akak tu macam stunned... terkejut... die duk dalam kete tu lagi.... tak lame tu die kuar dari kete, bawak anak die kuar pastu duduk kat tepi divider sambil pegang hp... maybe nak kol suami die kot.... kete teruk kemek kat bahagian bumbung, cermin depan pecah tapi nasib baik tak berderai sangat.... ish... anak2 die pun takde ape2... akak tu muke cam tekejut betul... pucat je... aku pun nak tgk la pokok yang tumbang tu... ala2 cam sebesar pemeluk jugak.... dalam pokok tu macam dah agak kosong dah macam tak padat.... memang dah reput... ish bayangkan la kalau kite tengah bawak kete tetibe pokok tumbang... ish... tu la yang dikatekan malang tak berbau.... hope akak dan anaknye oke.... tapi trauma tetap trauma.... niat nak amik gambar tapi fon abih bateri la pulak... ishhh..

Monday, September 23, 2013

how time flies....

mase imran lahir dulu memang excited nak cuci gambar la framekan lah... iyelah anak firstla katekan... heheheh.... gambar imran ni aku cuci n letak kat frame pastu gantung dekat dinding kat bilik imran.... imran dah tinggi boleh la die amik gambar tu.... die cakap nie sape mama??? ni imran la nie, mase baby.... sebenarnye aku memang dah bagitau yang gambar tu imran tapi die still tanye lagi... cam tak percaye pulak yang dalam gambar tu die.... heheh...
nie abahnye la nie... like father like son... ;)
yang link kat atas tu pulak sempat aku amik gambar imran nangis dalam 15 saat mase tu kat dalam inkubator... amik gambar curik... hehehhe.....

Thursday, September 19, 2013

ilyas dah 5 bulan lebih dah ghupenye.... heheheh....

ilyas dah 5 bulan lebih dah ghupenye.... aku pun bawakla die pegi checkup plus cucuk sekali kan.... patutnye appointment 20/8/2013 tapi mase tu ilyas kene chicken pox tak dapat nak pegi, kene kuarantin... so kene la carik tarikh lain.... mase pegi checkup tu, nurse tu bagitau yang ubat untuk 5 bulan dah abih dah... satu daerah seremban takde.... laaaaaa biar betul!! satu daerah takde.... nurse tu cakap next week die akan kol untuk pegi cucuk je so tak payahla nak tunggu giliran.... nanti datang klinik nanti terus cucuk je....
muka confuse... hehheheeh....
comey lak aiii.... mama die mestila puji anak2nye... ;)
nak berurut ke dik.... hehehehe....  mase nie kat kpj melawat toknyangnye kat spital..
mulut yang sungguh comey... heheheh....
bile imran mengagah, memang ilyas akan senyum n ketawa.... ;)
ikhwan belum pandai mengagah lagi... skang nie ikhwan mengagah dengan ganasnye... terkujat ilyas selalunye...
ilyas skang nie tengah belajar2 nak merangkak.... lepas kene chicken pox ari tu, dalam mase 2 minggu tu die kene demam panas pulak... berjangkit dengan abgnye... pastu aku pulak yang berjangkit dekat ilyas.... pastu ikhwan yang kene pastu abahnye pulak.... ;) lepas demam panas nie ilyas banyak bercakap pulak... mamamamamam.... dadadadadad... babababababa... hehehehehe.... terkejut acik... heheheheh.... tah2 ilyas nie bercakap dulu kot... sebab pergerakan cam lambat sket.... ari tu mase 2 bulan dah meniarap dah terperanjat nurse2... hehehehe.... gigi pun belum tumbuh lagi.... belum lagi la tu.... bebudak nie dulu lam 7 - 8 bulan baru nak tumbuh gigi..... takpe kan asalkan sihat.... ;)

Tuesday, September 3, 2013

Me n Wani 5 years ago....

me and wani 5 years ago.... huhuhuhu.... wani jadi pengapit aku time nie... menggelabah jugak nak carik sape kan... kalau adik aku die bz pulak time majlis ni.... so aku pilihla wani.... mengimbau kenangan.... ;)pengapit lelaki dah ade 2 orang anak perempuan... wani pulak?? nak bape orang anak?? huhuhuh....

My Bestfriend WANI bertunang.... ;)

this entry is specially dedicated to my bestfriend, WANI!!... heheheh... kitorang dah kenal dalam 5 tahun lebih... memula aku masuk gomen wani la banyak borak dengan aku.... bagi stationary kat aku... siap suh isi borang untuk exam pada mase itu.... n hari pertama aku masuk tu adalah hari terakhir kene daftar masuk untuk exam tu... time kasih la banyak2 kat wani... kitorang still bestfriend walaupun wani dah bertukar unit... friendship remains forever... jasemu kukenang... kan wani????
so bile dapat tau wani nak bertunang memang best sangat... finally huh??? hehehehe... nak cite jugak nie... dulu mase aku kawin, cik wani la jugak jadi pengapit aku.... heheheh... i owed you that!! ;) time kasih la banyak2... huhuhuh... skang giliran wani pulak kan.... wani bertunang pada 24.08.2013... aku pun gi la umahnye dalam pukul 10 lebih gitu.... pagi aku datang.... rombongan lelaki datang dalam pukul 11 am... mase aku datang wani tengah makeup... aku bawak ikhwan sebab imran tengah tido... ilyas dah bangun aku mintak tolong suami jagekan... ngeh3... haisshhh lainnye muke cik wani kite nie ye.... lawanye walaupun mase tu belum abih makeup.... rombongan lelaki datang dalam pukul 11.30 pagi sebab pihak lelaki ade buat kenduri kat umah diorang dulu.... patutla lambat sebab janji pukul 11 pagi... mak ngan abah wani dah risau dah... manenye nie kaaannnn.... akhirnye dalam pukul 11.30 pagi lebih2 diorang pun sampai.... duk2 bincang2 kat luar... wani duk tunggu berdebar kan dalam bilik.... ikhwan pulak nak tido, ape lagi berdukung la die.... huhuhu... semangat betul ikhwan ni... ;) dah bincang tu, nenek tunangnye pun masuk nak sarung cincin.... memule cincin risik pastu cincin tunang.... ;) pastu sesi bergambar dengan sedara mara dan sahabat handai.... Alhamdulillah majlis berjalan serba ringkas, sederhana yet menarik... Alhamdulillah... hantaran dibuat oleh akak wani, kak su dan asik wani, qilah.... majlis kawinnye Insya Allah tahun depan, bulan tak tau lagi... heheheh.... nak naik sekali dengan adik tunangnye.... wani pun dah boleh buat checklist dah ye... seperti yang dinasihatkan ye... dugaan bertunang nie banyak cabarannye.... bersabarlah hadapi segala rintangan.... akak doakan kebahagiaan wani dan tunang hingga akhir hayat... ;)
ala tomey tomey... ;)

Friday, August 30, 2013

ke Janda Baik lagi kiteee.... ;)

Insya Allah Unit MMK, PTGNS akan buat family day dekat janda baik pada 26hb - 27hb Oktober 2013... kalau nak tengok tempatnye seperti di bawah nie... memang best giler... aman je... duk kat chalet.... oke la sesekali duk kat hutan kan.... sejuk je.... memintak dipermudahkan dan segalanya akan berjalan dengan lancar.... AAAMMINNNN.. ;) D'River Resort, Janda Baik

template baru....

Setelah 5 tahun lebih blog nie beroperasi... wah beroperasi gituuu.... cam bisnes la pulak... heheheh... nak tukar background la.... sebelum nie hijau je kan (fave color tuuu) kite jadi kaler pink pulak.... ;) sesekali tukar kan... nampak segar sket mate.... ;) penulisan tetap diteruskan walaupun tak sekerap dulu... akan cube diupdate sekerap yang mungkin.... bagus tulis blog nie as e-diary... kengkadang aku tengok balik entry2 aku yang lame... mengimbau kenangan la gitu... ;)

Tuesday, August 27, 2013

abih dah episod chicken pox.... ;)

selepas imran kena chicken pox tu kitorang dapat raye kat umah mertua sebab semua sepupu imran dah kene dah chicken pox... baru kitorang berani nak pegi sane... huhuhu... tapi ade sorang lagi tak kene... anak adik ipar iaitu annasuha tapi kitorang memang berdoa agar die tak kene... lepas dari tu memang kitorang beraye kat umah je tak pegi mane2... takut berjangkit dengan orang lain... memang beraye kat umah je, menghabiskan kuih2 raye yang ade.... huhuhu... tu yang boleh abih kuih raye tu... hehehehe..... Alhamdulillah.... ilyas dengan ikhwan dah sembuh... dah boleh beraye dah... huhuhu.... boleh la mama n abahnye pegi beraye kaaaannnnn..... cuti pun tinggal sket sebab kene jage anak2.... tu la selagi ade anak kecik selagi tu la cuti akan sikit... aku ingat lagi tahun lepas cuti aku tinggal - negative 2... nasib baik aku ade buat ot nak ganti dengan cuti rehat selame 2 hari.... kene la buat ot dalam 18 jam... huhuhuh... apo nak buekkan.... senang hati mamanye anak2 pun dah sihat... mamanye dah kene mase form 3, abahnye pulak kene mase nak nikah dulu... huhuhuhu.... pengalaman betul la raye tahun 2013 ni... first time anak2 kene chicken pox... kitorang takde pun gambar raye pun tahun ni... takpe tahun haji masih ade... huhuhuh... n raye tahun depan... Insya Allah, kalau dipanjangkan umur.... ;) 
Mase ni ikhwan baru nak kene.... orang last yang kene...

Mase nie memang tengah lebat kuarnye.... mamanye pun takut sebab sekali banyak kuar... nak kuar abis kot...
bertambah oke...
dah semakin baik... yeay!!

Wednesday, August 7, 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri dari kami yang semakin membesar!!! ;)

Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir dan Batin dari kami sekeluarga.... Semoga anda semua berbahagia di hari raya ini bersama orang yang tersayang... Berhati - hati di jalan raya dan selamat makan banyak!!! hahahahah!!! Ikhlas dari : Kamaruddin Bin Haji Hashim, Rus Inda Binti Rus Din, Khair Imran Bin Kamaruddin, Khayyum Ikhwan Bin Kamaruddin dan Khayri Ilyas Bin Kamaruddin
2009
2010

2011

2012

Tuesday, August 6, 2013

Adush!! tangan masuk dalam mesin tebu... ;(

Semalam lepas balik keje, aku ngan suami bawak ilyas pegi bazar ramadhan dekat taman pulai, sikamat…. Bazaar tu dkat ngan umah aku so aku pegi kat sane je la… sampai2 je tetibe orang ramai je dekat satu gerai ni… aku tanye kat suami, kenape tu, diorang jual ape tu?? Suami kate tangan masuk dalam mesin tebu… memule aku tak perasan pakcik tu tengah duduk je…. Lepas suami kate camtu baru aku perasan Aku straight tengok kat pakcik tu, pakcik tu muke memang berpeluh peluh giler…. Tangan still stuck dekat mesin air tebu tu, leper jadi tangan pakcik tu… darah banyak kene kat situ… memang leper giler… ish, ngerinye… tapi mate ni terus stuck kat situ… suami tgk darah ngan lendir penuh dekat tempat tadah tu… Ya Allah, first time la aku tgk kejadian camtu.. selalu bace kat paper je kan… kali nie betul2 berlaku kat depan mate…. Pakcik tu jerit, ni bomba yang kene bukak nie, bomba yang boleh bukak ni…. Betul2 tak berdaye betul… kawan pakcik tu urut2 belakang pakcik tu… gerai sebelah tu jual murtabak… sambil tgk sambil nak masak murtabak tu… lagi pun orang kat situ tak boleh buat ape2 pun… cemane pulak nak bukak mesin tebu tu kan…. Tunggu je la bomba datang…. Tak lame tu bomba pun datang, diiringi dengan polis, terus diorang turun, tengok keadaan pakcik tu, n amik peralatan diorang… nie first time jugak aku tgk bomba buat keje… diorang nie memang cool giler, tak kelam kabut… kagum pulak aku tengok…. Memang tenang…. Aku ade terdengar yang gaji bomba nie sket je ye… aku pun tak pasti tapi diorang layak dapat yang lebih tinggi… Dalam beberapa minit tu, tangan pakcik tu dapat dikeluarkan n tunggu nak bawak pegi spital je, jpam atau jabatan pertahanan awam Malaysia pun dah datang, tak lame tu ambulance datang… jpam datang dulu dari ambulance??? Hhmmm… jpam datang dulu n terus bawak pakcik tu pegi spital… hope pakcik tu tak teruk sangat keadaannye tapi mesti kene potong kan tangan pakcik tu sebab memang dah hancur tangan sampai sket lagi nak kene siku… dah la nak raye nie…. Ish memang ngeri….  pelik betul blog lately ni... tak bole pulak nak taip terus kat compose, tak tersusun betul... tgk la nie dari 5 perenggan jadi 1 perenggan... huhuhuh...

Monday, August 5, 2013

Chicken Pox... Pox... Pox...

Hari ni hari ke 9 imran kene chicken pox… setakat tengok keadaan imran setakat hari ni Alhamdulillah oke… demam pun dah takde, gatal pun nampak macam takde… kalau tak merenyam je semacam kan… Alhamdulillah betul la…. Mungkin bagi makan ubat dari Klinik Dr. Kassim tu kot… memang sepupu2 imran yang lain bile dapat chicken pox tu memang pegi klinik tu dan sembuh dengan cepat…. Klinik tu bagi ubat – ubat seperti di bawah :- 1. Ubat Demam 2. Ubat Chicken Pox 3. Ubat Tahan Gatal 4. Krim Imran macam tak sakit je… memang aktif main2 dengan ikhwan, berguling – guling bagai…. Besela budak lelaki kan…. Aku dah bagitau kat die yang telur, kicap, ayam tak leh makan… imran pun oke je la, pastu jangan dekat sangat dengan ikhwan dengan ilyas… sebab mase chicken pox die nak mongering tu la yang senang berjangkit… tapi besela adik beradikkan… satu rumah, satu bilik, satu bilik air… tawakal je la… mama ngan abah je pun takut je ikhwan n ilyas nie kene ke tak, ken eke tak…. Dah la nak raye nie kan… ish…. Kalau ikhwan oke sket kot tapi kalau ilyas… sian ilyas, baru nak menggebu… huhuhu… aku berdoa sangat2 yang ilyas tak kene…. Memintak sangat…. Imran pun dah hari - hari awal memang tak mandi… orang cakap die tak boleh nak mandi… aku pun macam blur2 je, kire nie first time la nie… huhuhu…... mak aku suh aku carik daun semambu, aku pun cariklah, umah akak aku ade tapi macam tinggi bebenor… tak sampai la pulak aku… huhuhuh…. Pastu aku pun pegi kat megaway, tengok kat tepi2 jalan kat situ…. Suami kate ade sebab die penah pegi amik kat situ…. Aku pun carik punye carik ade… Pegi tanye orang kat situ, orang tu takde la pulak… pegi tanye jiran sebelah, uncle tu kate boleh amik tapi kene baling duit at least 20 sen…. Aku pun oke la, amik duit beberape syiling… terus campak duit dengan niat nak sembuhkan imran… huhuhuh… so aku pun campaklah duit dekat pokok tu… hheheh…. skang nie ikhwan pulak yang tengah demam, suami pun macam nak demam.... mama aku pun macam nak demam... adoilaaa siannye diorang.... ish... kalau ikutkan suami aku dah penah kene dah, mama aku pun macam dah kene dah dulu.... risau giler nak dekat2 raye nie... Lagi beberape hari lagi nak raye ni aku berharap sangat imran dah sembuh untuk beraye… budak2 kan… aku ngan suami cam bese je…. Budak2 la yang seronok nye…. ;) dan aku berharap sangat ikhwan ngan ilyas tak kene… ;) doa – doakan lah ye… ;)

Friday, July 26, 2013

Majlis Khatam Al - Quran dan Majlis Berbuka Puasa Tahun 1434 Hijrah..

Alhamdulillah berjalan dengan jayanye pada 25 Julai 2013 bersamaan 16 Ramadhan 1434 Hijrah.... Penat tapi amat - amat berbaloi... tiap2 tahun memang aku akan masuk group tadarus dekat opis aku nie... Alhamdulillah kami berjaya khatam sehingga round kedua.... sebelum nie group lelaki perlu ditolong tapi tahun nie sungguh cepat abisnye... heheheh....

tiap - tiap tahun memang aku tak ketinggalan nak bawak family ke majlis khatam nie... alhamdulillah dipermudahkan... bese la budak2 kan... tunggang terbalik sket la kan.... aku start keje tahun 2008... so ni la turutannye... ;)

2008 - mase tu aku kawin bulan 6, rasenye pegi ngan suami kot mase nie

2009 - mase nie imran 4 - 5 bulan la camtu

2010 - bawak imran n tengah pregnant ikhwan

2011 - bawak imran yang mase tu 2 tahun lebih n ikhwan 6-7 bulan camtu

2012 - bawak imran mase tu 3 tahun lebih n ikhwan 1 tahun lebih ( mase nie suami tak ikut sebab kene on call kat dewan bedah, hospital port dickson.

2013 - yes, tahun nie, imran dah 4 tahun lebih, ikhwan 2 tahun lebih n ilyas nak masuk 4 bulan.....

Walaupun bermacam - macam perkara terjadi pada aku pada malam tu tapi aku pasti semue itu ade hikmahnye.... Allah S.W.T takkan menguji hambaNYA jikalau hambaNYA itu tidak tahan diuji... aku terima dengan penuh rase sabar walaupun agak penat sebenarnye malam tu.... ape2 pun kekurangan pada malam itu Insya Allah akan diperbaiki pada tahun depan...

sesape yang membace entry kali ni... mintak maaf banyak2 di atas segala kekurangan sepanjang berlangsungnya majlis ini.... maaf ek.... ;)

Friday, July 12, 2013

Khayri Ilyas Bin Kamaruddin

dah nak dekat sebulan aku masuk keje lepas bercuti bersalin 3 bulan... kalau ikutkan cuti bersalin aku tinggal 170 hari je, kalau bahagi 2 tinggal la 85 hari... dah alang2 tu jadilah 90 hari... heheheh.... tak sempat pun nak updatekan blog nie tentang kelahiran anak ketiga kami iaitu Khayri Ilyas Bin Kamaruddin... kalau nak cite berpantang tu tak payah la ek sebab yang lainnye kali nie aku berpantang sendiri dekat rumah... sebelum ni aku berpantang dekat umah mak aku... ;)


so inilah cerita bersalin aku.... enjoy reading... ;)



20 Mac 2013

Ni tarikh due lagi... aku still keje lagi sebab takde ape2 jadi pun, takde tande2 lain nak bersalin... tapi klinik kesihatan dah bagi tarikh yang 26 Mac 2013 aku kene pegi menyerah diri kat wad untuk tindakan selanjutnye... dalam hati memang risau sebab tak penah overdue... huhuhu... ari2 pujuk baby bie nak kuar nie.... sume usaha untuk cepatkan bersalin sume aku dah buat.... tapi belum ade jalannye lagi....

21 Mac 2013

aku start cuti ari nie, awal aku amik cuti, pegi opis jap isi borang bercuti awal... huhuhuh.... sambil menunggu tarikh 26 Mac 2013





26 Mac 2013

suami amik cuti sebab nak antar aku ke hospital.... lepas kitorang minum sume n siap2 makanye kami pun berangkatla ke Hospital Tuanku Jaafar.... tak jauh pun dari rumah... huhu... macam jauh je kan... heheheh.... mase tu tengahari, screening room pun tak bz sangat so oke la sket... tak payah kene tunggu lama.... dah check2 sume aku pun diadmitkan.... kali ni kat wad yang same mase aku lahirkan ikhwan... ;)

suami pun setia la menunggu sampai pukul 2pm.... tak lame tu doktor pakar datang check... die kate esok2 pagi aku akan diinducekan tapi dengan menggunakan belon/ tiub... aku pun haaaa... tiub?? belon?? ape tu... almaklumlah sebelum ni tak penah... kire first experience la nie.... bile nurse datang check, tanye ade sakit contraction tak... aku cakap takde pun... haiyaaaa..... risaunye nak dimasukkan tiub.... huhuhu....

bile menjelang malamnye memang takde sakit ape2 pun... aku pun mengumpul la maklumat pasal tiub nie.... melalui page dan group kat fb... alhamdulillah banyak jugak dapat info pasal tiub ni.... dan bersedia mengumpul semangat utk esok pagi.... takutnyeeee lah haiii.... dalam pukul 10 lebih malam still bermsg dengan suami, die tanye ade sakit tak aku cakap takde pun... huhuuhuhu....

sambil2 baring tu aku buat amalan nie sambil gosok - gosok perut :-

1) Baca Rabbi Yassir Wala Tuassir Ya Karim

2) Baca doa nabi yunus

3) Baca zikir Al Fattah

4) Selawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W

bersungguh sungguh aku buat.... start pukul 11 pm je aku dah mule rase sakit contraction... jujur aku katekan yang aku dah lupe cemane rase sakit contraction ti walaupun baru 2 tahun lepas aku bersalinkan ikhwan... huhuhu.... so bile sakit tu dah dah datang terus aku cam haaaa sakit contraction dan datang dah... ish dah sakit la nie... aku pun cepat2 amik diari aku.... catatkan selang mase sakit contraction tu datang.... memula dalam 10 minit, 12 minit, 9 minit, 7 minit.... makin lame makin kerap...

aku pun pegi cakap kat nurse... nurse refer kat doktor, doktor tu cakap kalau boleh die taknak check bawah sebab nanti masuk kuman... kalau boleh die suh aku tahan sampai sakit tu kerap selang 3 minit... aku pun pegi la balik kat katil aku n start tgk balik mase .... aku msg kat suami yang dah start sakit2.... aku msg mungkin tak lame lagi.... mase tu suami tengah berperang jage budak2 nie yang memang tido lambat mase tu... so die mamai2 sket... aku tak boleh nak kol dah sebab dah sakit sangat...

bile selang mase tu dah jadi 3 minit cepat2 aku pegi kat nurse n doktor pun suh aku baring sebab die nak check.... bile check2 doktor tu kate dengan lemputnye... "Puan, dah bukak 8 cm ye, puan jangan meneran ye"... aku pun cam haaaaaa 8cm already??? patutla sakitnye makin kerap.... cepat2 nurse suh nurse2 sume bawak troli katil, takde wheel chair pun sebab bukaan aku dah terbukak besar dah...

kelam kabut diorang tolak aku naik troli tu... memang kelam kabut betul... aku pun berupaya taknak meneran.... masuk je labour room ade 2 pesakit tengah menunggu nak deliver... tapi bile tgk keadaan aku yang akak kritikal nak terkeluar dah, diorang dahulukan aku dulu... bayangkan aku masuk labour room dalam pukul 3 pagi... tak sempat nak bukak bra pun, baju baby pun tak sempat nak amik... terus bukak ape yang patut bile time nak meneran tu aku pegang lengan nurse kat situ kate dah nak terkuar dah... kelam kabut diorang prepare ape yang patut... bile dah prepare nurse tu suh aku meneran, aku pun teran sekuat hati... sekejap je 10 minit kemudian baby pun kuar... ish cepat betul... nasib baik sempat masuk labour room...

nurse tu kate aku terangkat punggung so kena jahit tak tau la bape banyak.... nurse tu letak baby kat dada aku, die tanye baby ape, aku pun cakap boy lagi pastu gelak... nurse tu pun gelak... heheheh.... alhamdulillah asalkan selamat.... berat jugak same cam ikhwan beratnye 3.2 kg.... sambil kene jahit, tunggu bende2 lain... ade 2 orang pesakit tadi yang bagi laluan aku tadi tu bersalin.... aku dengar la sore diorang meneran sume.... ish satu pengalaman yang lain la.... dengar saat2 baby nak dikeluarkan....

pul 5 lebih camtu aku pun ditolak kuar dari bilik bersalin dengan baby di sisi aku... bile nurse jerit nama "suami kepada Rus Inda!!!" aku cakap tak sempat kol la nurse... heheheh.... memang tak sempat segala - galanye.... dah sampai kat katil baru la aku dapat kol suami... aku cakapla yang dah selamat bersalin dah... die kate aku tipu... huhuhuh... aku kate betul... heheheh.. . tgk tak percaye kan sebab cepat sangat sebab aku tak rase sakit, tetibe je rase sakit n tak lame tu bersalin... alhamdulillah sangat2 dipermudahkan.... ;)

tak lame tu, suami pun datang untuk mengazankan dan iqamatkan baby kami.... bahagianye aku rase time tu... bile dah ade pengalaman overdue baby ketiga tu memang setiap anak berbeza - beza.... bile baby tu bersedia nak kuar, die akan kuar jugak so janganla risau sangat.... ;) so will get prepare for next baby... hah next baby??? nanti dulu la ye.... ;)

so itula cerite aku melahirkan baby ketiga kami yang diberi nama KHAYRI ILYAS BIN KAMARUDDIN yang dilahirkan pada pukul 3.10am 27 Mac 2013... ;)

Friday, May 31, 2013

lamanyeee

lamanye aku tak update blog.. dah 2 bulan setengah dah.. lepas bersalin aku berpantang sendiri.. dah anak ketiga ni cubelah buat sendiri.. 2 anak yg sebelum ni aku berpantang kat umah mak aku.. pasal lauk berpantang ni senang je.. tenggiri goreng. ikan merah goreng. ikan bilis goreng makan ngan nasik panas.. asalkan kenyang cuukup.. oopss cite berpantang akan bersambung.. hehe..

Friday, March 15, 2013

5 more days...

yup, 5 more days until my due date on 20th March 2013.... dah lebih kurang 2 minggu dah serviks aku terbukak 2 cm pastu lendir n darah kuar on and off.... nak sakit betul2 nak bersalin belum ade lagi... air ketuban pun belum lagi nak keluar.... kelahiran yang paling lambat... heheheh.... kalau diikutkan :-

1) Khair Imran - cepat 47 hari - lahir mase 33 minggu sebab darah tinggi...

2) Khayyum Ikhwan - cepat 16 hari - proses kelahiran pun cepat giler...

so yang ketiga nie la yang paling lambat... huhu... sakit perut jangan cakap la, dah bese dah rase... huhuhu.... dah tak bape nak berdebar dah rase.... just tunggu mase je... baby ni pun memahami mamanye yang kene selesaikan kerja dulu sebelum bersalin.... huhuhu.... n skang mamanye berusaha untuk menghabiskan kerja sebelum bercuti lame... suh exco bubar dulu kot..... heheheh...... itulah hikmahnye... bayangkan kerja tak siap lagi... haru biru orang mengamuk... hahahaha!!!!

Hope kawan2 sume, saudara mara sume doakan la yang terbaik untuk aku ngan baby ye..... tak sabar nak tengok mukanya... hari2 bagi mamanye berdebar.... huhuhuhu..... maybe ade hikmah yang lagi besar lagi... Insya Allah.... kalau tanye Imran :

Mama : Imran, bile baby ni nak keluar ni??

Imran : nanti baby keluarla mama....

itu la jawapan die, aku pun terdengar sambil tergelak... heheheh.... ;)

Wednesday, March 6, 2013

Kisah di Hospital..

Mungkin ade yang tau aku masuk hospital 2 kali n discaj pun 2 kali..... kalau yang selalu terbaca status aku kat fb tu tau la keadaan aku cemane..... nak tau lebih lanjut meh aku citekan untuk dijadikan pengalaman ataupun panduan... ngeh3...

Jumaat ( 22 Februari 2013)

aku memang dah rase sakit2 perut cam senggugut tu... ish dari semalamnye aku tahan sampai ke paginye.... takut lak aku kan, sebab itu adalah salah satu tanda awal nak bersalin.... hari jumaat tu aku amik cuti atau EL sebab betul2 sakit perut... suami tanye cemane boleh tahan tak? aku cube la tahan.... aduhai....

Selasa (26 Februari 2013)

ish sakit perut tu datang lagi laaaaaaa... tak boleh jadinye... aku tahan sampai nak tengah malam... aku cakap kat suami yang dah tak tahan sakit perut dah nie... siap2kan anak2... mase tu imran dah tido, ikhwan je tak tido lagi.... bagitau kat adik aku, dina ngan mak aku yang aku nak antar diorang kat sane.... sampai hospital, pegi screening room.... check air kencing, check bawah sume... doktor suh admit untuk check dengan lebih lanjut.... masuk dalam pukul 11.50pm la gitu...

Rabu (27 Februari 2013)

check serviks baru terbukak 1 cm... doktor tanye ade sakit contraction tak??? aku cakap kejap sakit lepas tu hilang, pastu sakit balik pastu hilang balik...oke takpe doktor cakap lagi yang esok kite check balik bukaan tengok bape....

Khamis (28 Februari 2013)

doktor check serviks lagi, dah bukak 2cm... oke ade progress... die terbukak bersekali dengan mase aku sakit kejap2 tu... doktor kate kalau takde ape2 aku boleh balik sebab baru terbukak 2cm dan tak sakit betul2..... tapi yang pelik ade doktor tu kate die nak tahan aku n nak induce sebab baby dah matang n dah terbukak 2 cm... tapi ade doktor tu kate puan boleh balik ye, tunggu sakit balik baru la datang balik... kat situ aku dah confuse dah... huhuhu..... so petang tu aku pun dapat la discaj dari spital, pukul 3 lebih sampai rumah... pastu aku rehat2 jap...

dalam pukul 5 lebih aku pegi toilet nak pegi buang air, tengok2 ade kuar lendir ngan darah... aku pun dah panic dah... alamak dah kuar la pulak, terus aku bagi tau kat suami, suami tanye nak pegi spital tak.... aku cakap nanti dulu, tunggu malam kang....

Jumaat (1 Mac 2013)

disebabkan sakit perut lagi.... n bile pegi toilet je kuar lendir ngan darah... kitorang pun pegi la hospital for the 2nd time.... huhu... penatnye pegi hospital.... memang letih.... tapi pegi jugak la sebab takut terbukak lagi bukaan tu.... antar anak2 ke umah mak, kene admit lagi spital.... bile check pagi tu still bukak 2 cm... no progress.. ish takkan berhenti je kan....

Sabtu (2 Mac 2013)

check bukaan lagi pagi tu still 2cm lagi... aku tambah pelik dan pening dan bingung, perasaan bercampur campur... apsal lak nie.... so doktor bagi balik lagi... bese la bile dah sakit baru datang balik,,, so balik la aku dengan keadaan yang sungguh confuse....

sekarang mase menaip nie pun aku tak tau nak expect ape... just go with the flow sebab lain pulak kali nie... terima je la dengan hati terbuka... huhu... padahal dalam hati takut dan berdebar giler.... kalau tak terbukak 2cm takpe, aku boleh hu ha hu ha lagi... yang nie dah terbukak 2 cm dah... inila rezeki aku ngan baby... heheheh... Alhamdulillah... ;)

Tuesday, February 5, 2013

Bercerai susu....

sebelum ikhwan bercerai susu memang banyak aku dengar cite dr internet ngan kengkawan yang lain yang macam2 diorang buat untuk bercerai susu.... ade yang letak colgate la, nescafe la, minyak cap kapak la (what!!! minyak cap kapak??? )... macam2 care kan..... aku pulak mase tu tengah mengandung dalam bape bulan ek... hhhmmmm dalam 4-5 bulan la gitu... pegi checkup pun misi tu kate better ceraikan susu sebab nanti baby dalam perut tak dapat khasiat susu yang diperlukan, zat2, kalsium dan lain2.... so aku pun pk cemane la nak cerai susu ni....


ade satu malam tu aku tryla cakap kat ikhwan...

mama : ikhwan, susu badan ni untuk baby ye ikhwan (dengan muke terpinga - pinga sket)... heheheh..... susu ni untuk baby dalam perut mama.... (aku pun tunjuk dekat susu ngan perut)

malam tu memang ikhwan tak mintak pun... tapi tertunjuk - tunjuk la die kat susu ngan perut....


sejak malam tu memang die tak mintak langsung... aduhai senangnye... faham die keadaan aku skang nie ek... heheheheh..... nampak la kengkadang ikhwan rindu nak menyusu.... melese - lese die dekat breast aku... bile dah melese tu ikhwan akan cakap susu nie untuk baby... macam mengingatkan diri die jugak yang die dah tak boleh menyusu lagi.... ikhwan sungguh cool dan banyak mengalah.... tapi bile dah mengamuk atau datang marahnye... abihlaaaaaa abang die pun kalah... heheheh.....




tak sabar nak pegi sekolah, katenyeeeee.... ;)