Tuesday, October 22, 2013

3 hari lagi... yeay!!

hari ni hari selasa soooo lagi 3 hari la lebih kurang kitorang nak pegi ke Janda Baik untuk Family Day Unit MMK untuk tahun 2013 ni.... tahun 2010 kitorang pegi Ulu Bendul dan tidak bermalam... tahun 2011 ke Melaka bermalam di homestay dan tahun lepas iaitu tahun 2012 kitorang pegi Cameron Highlands.... best wooo buat family day nie... selain dapat mengeratkan silaturrahim antara kawan - kawan, mengenali dengan lebih dekat ahli keluarga masing - masing... yang penting dapat berjalan - jalan...
aku bagi contoh la macam aku kan.... dengan keluarga yang semakin tahun semakin membesar memaang banyak belanja untuk keluarga kami.... pegi bercuti memang takde dalam istilah keluarga kami, maksudnye takde la buat plan saje2 nak berjalan ke mane - mane... so dengan berfamily day nie la kitorang dapat berjalan - jalan.... best tau.... bulan satu dah meeting dah, buat cadangan nak pegi ke mane... pastu kire2 bajet pulak.... dari bajet tu kitorang pun bayar sikit2 setiap bulan... bile dah sampai mase nak pegi tu takla rase terbeban sangat
macam tahun nie, aku nak jadi ahli bese selepas berhempas pulas pade tahun lepas.... tahun lepas mase pego cameron highland tu aku tengah mengandung 5 bulan... ke sane ke sini menguruskan segala - galanye.... itula kepercayaan orang terhadap aku... dan aku amt2 berterima kasih... tapi tahun nie aku dah tak larat dah... penat woooo... heheheh.... so setelah dah bahagi2 tugas.... memule pangkor jadi destinasi awal kami.... tapi disebabkan masalah - masalah yang tidak dapat dielakkan kitorang pun bertukar ke janda baik dengan bajet yang sikit dan sederhana....
hope family day kali nie berjalan dengan lancar dan dipermudahkanlah segala - galanye... kitorang akan berkonvoi beramai - ramai dari opis dalam pukul 9am.... perjalanan Insya Allah mengambil masa 2 jam lebih.... ;) doa - doakanlah segalanye selamat yeeee... ;)

Friday, October 18, 2013

kesian pun ye...

Semalam balik dari keje, tgk kat bag imran ade kaler transformer... aku tanye sape punye... imran tunjuk kat diri die.... setahu aku memang kitorang tak penah belikan kaler tu... ish sape pulak yang punye nie.... aku tanye balik semula... imran kate die yang punye....
aku tanye balik, nie afidini punye ke, imran geleng kepala... hambali punye, imran geleng lagi, rifqi punye?? imran geleng lagi... tak lame tu imran cakap nie alif punye.... haaaa alif punye??? kawan abang bagi pinjam.... aku cakap dalam hati... iye ke pinjam.... hhhmmmm
die peluk je kaler robot tu... aku belek2 laaaa.... RM13.90 beli kat parkson...oke dalam hati dah cakap dah, boleh beli nie malam karang, sian pulak tgk die peluk camtu.... hari ibu terusik.... selalu kalau anak2 aku nak mainan ke barang ke mesti aku cakap, nanti bile mama ade duit mama belikan ye.... sampai ade satu hari tu imran cakap, mama kan pegi keje, nape tak mintak kat kawan mama DUIT??? ish cemane nak jawab kan budak umur 4 tahun... aku pun cakap la yang mama dapat duit satu kali je bukan hari2....
malam semalamnye tak dapat nak pegi beli sebab antar suami pegi klinik sebab semput... so hari nie hari jumaat... waktu rehat pun lame kan... aku pun kuar pegi beli kaler robot yang diidam2 kan... pagi nie pun sebelum pegi sekolah tu imran pegang je kaler robot tu sebab aku pesan suh pulangkan balik kat alif... die pandang aku, pastu die pandang kaler tu... memang sedih... tak dapat aku nak gambarkan dengan kate2 muke imran mase tu
so hari nie dapat la aku belikan kaler robot tu dengan bantuan kawan baik aku, wani... beli 2 untuk ikhwan sekali... nasib baiklah ilyas kecik lagi, kalau tak kene beli 3... huhuhu.... kenela mamanye berkorban.... untuk anak2 yang tersayang...

Tuesday, October 8, 2013

Puasa Nazar...

mase interview Penolong Pegawai Tadbir (EO) ari tu aku penah bernazar yang kalau aku dapat jawatan ni aku kan menunaikan puasa nazar selama satu hari....
aku pegi interview pun mase tu masih dalam cuti bersalin... memang banyak betul yang lupe, al maklumlah selepas bersalin, orang kate banyak orang putus lagi2 bersalinkan lelaki... 3 lelaki lagilah banyak urat putus...
kengkadang bende2 yang tak sepatutnye aku lupe pun aku boleh lupe.. pastu bile dah lupe, mulelah menyesal kenape laaaaa aku boleh lupe.... skang nie ilyas dah 6 bulan seminggu lebih kurang... aku tengah cube untuk tidak lupe... heheheh....
Alhamdulillah bile result eo kuar aku dapat jawatan tu, dapatlah naik pangkat tapi dalam list calon simpanan meaning kalau ade kekosongan baru akan dipanggil, so kene tunggu je la.... Alhamdulillah sangat2.... tak lame tu aku teringat yang aku sebenarnye dah bernazar untuk berpuasa selama 1 hari, itu aja yang aku mampu.... ish macammanelah aku boleh lupeeeee..... terus aku bersungguh sungguh nak posa nie...
ingat kan nak pose khamis lepas tapi ikhwan masuk spital pulak, aku pun cam tak larat... pastu ingatkan nak pose ari isnin tapi aku bawak imran pegi klinik pulak sebab tak sihat.... memang berat kuasa nazar nir... macam2 halangan....
nasib baik aku teringat, sebab kak am penah kate kalau something yang buruk jadi kat family kite contohnye anak2... soalan pertama kak am mesti tanye, ADE BERNAZAR APE2 TAK??? kalau boleh nazar nie kene tunaikan cepat2.... kalau tak jadi camnielah, ade je kejadian2 yang tak bape elok berlaku... yes aku bernazar dan akan berpose... so semalam aku tak dapat nak berpuasa... ari nir dengan semangatnye aku berpose.. Alhamdulillah... ;)
Petikan soalan kepada Ustaz :
Ustadz, apakah hukumnya melakukan puasa nazar? Benarkah hukumnya mubah? Bagaimana hukumnya bila saya berniat nazar namun tidak menentukan waktu atau batas puasanya? Selain puasa, apakah ada hal atau kegiatan lain yang dapat dikatakan nazar? Mohon penjelasan, terima kasih.
Hamba Allah Jawaban : Hukum bernazar adalah mubah / boleh. Namun, jika kita telah bernazar (sudah niat nazar), hukumnya wajib dilaksanakan karena nazar merupakan janji — utang yang harus ditunaikan seseorang — hamba pada Allah. Bentuk nazar tidak hanya puasa, tetapi juga bisa dengan bentuk ibadah lain yang disyariatkan seperti sedekah, tilawah Al-Quran, umrah, atau lainnya. Juga disyaratkan untuk sesuai syariat Nabi Muhammad SAW dan ditentukan kadarnya. Wallahu a’lam bish-shawab.

Sunday, October 6, 2013

Tips Kebahagian Anak2...

Thanx to Prof. Dr. Muhaya sebab sudi kongsi tips nie.... ;)

Jom amalkan 10 tip dibawah ini bermula dari hari ini juga.
 
Mama sayang sangat2 dengan Imran, Ikhwan dan Ilyas..... ;)
 
 1. Kalau tiba-tiba teringatkan anak kirimkan bacaan Al Fatihah. Sampai ke ayat "iyyakanakbudu waiy...yakanastain" - yang ertinya "Hanya kepada Mu kami sembah dan hanya padaMU pohon pertolongan..", mintalah apa-apa hajat masa itu yang ada hubung kait dengan anak yang Kita ingat tu, habiskan bacaan surah Al Fatihah doakan semuga anak kita diberi kefahaman yang sebenarnya dalam urusan agamanya, memiliki ilmu yang bermanafaat Dan serahkan urusan anak kepada Allah untuk menjaganya.
 
 2. Pandang wajahnya semasa dia tidur ucapkan bahawa, ibu nak (nama anak) jadi anak yang soleh sayang!. Cubalah amalkan ( ustaz kata ini makna kita bercakap dengan rohnya ) Dan ucapan ini adalah DOA Dan Allah Maha mendengar lagi maha melihat.
 
3. Masa bangun solat malam, solatlah hajat disisinya. Maksudnya Kita solat dalam bilik dia Dan dekat dengan dia. Jika Kita selalu buat Dan Kita juga selalu beritahu dia yang Kita sering doakan dia, dia akan rasa satu ikatan kasih sayang yang hakiki yang Kita amat sayangkan dia dan nak dia jadi anak soleh.Dia akan tahu Kita selalu solat hajat untuknya.
 
4. Minta dikasihani. Ucapkan setiap masa bahawa kita ni sedang menunggu panggilan Allah. Jika Dia tak jadi anak soleh bermakna dia tak sayangkan kita dan tentunya kita akan merana di Alam Barzah nanti.
 
 5. Peluklah anak selalu walaupun dia sudah besar, sebagaimana Kita tatang dia masa kecilnya. Aura ciuman dan belaian ibu sambil bisikkan padanya yang kita bangga mempunyai anak sepertinya.
 
6. Maafkan anak Kita setiap masa walaupun perbuatannya amat melukakan hati Kita.Muhasabbah diri mungkin kesilapan yang anak lakukan itu adalah kerana dosa-dosa kita dimasa lampau.
 
7. Yang paling penting jaga tutur kata Kita, jangan sekali-kali ucapkan perkataan yang boleh melukakan hatinya. Jika ini berlaku juga kerana kita TER.. kata, cepat-cepat cari masa yang sesuai untuk Kita minta maaf padanya. Mengakulah padanya itu kelemahan Kita, Kita marah kerana dia buat salah,bukan bermaksud membenci.Ceritalah buat macam dramapun boleh .
 
8. Amalkan membaca ayat 40 surah Ibrahim supaya Kita,anak Dan zuriat keturunan Kita termasuk dalam golongan orang2 yang tetap mendirikan Solat. [Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.]
 
 9. Selalu ingatkan anak bahawa tak guna ada pangkat, belajar tinggi, hatta hafal Quran sekalipun jika tidak mempunyai peribadi yang mulia.Allah tak pandang wajah yang cantik tapi pandang hati yang cantik. Allah tak sayang, manusia tak suka.
 
10. Masa basuh beras niatkan "Ya.. Allah lembutkanlah hati anak-anak ku sebut nama dia.....untuk faham agamanya ", [kenapa Kita nak dia faham agama, kerana anak yang tak faham agama boleh bawa ibubapanya juga ke neraka] sebagaimana engkau lembutkan beras ini menjadi nasi ". Basuh beras lawan jam ( macam org tawaf ) sambil selawat kepada Nabi Muhamad S.A.W. Masa buat kerja ini hati jangan lalai..dan ingat kepada Allah selalu.
 
 

Saturday, October 5, 2013

Ikhwan kat hospital...

 
hari khamis 3hb Oktober patutnya aku pegi Pejabat Daerah dan Tanah Jelebu untuk buat report untuk RTP.... report kene hantar sebelum 10hb.... tengah siap2 tu aku tengok ikhwan cam tak sihat je... malam semalamnye aku tengok die cam semput... aku cakap kat die esok pagi kite pegi klinik ye.... seminggu yang lepas memang kitorang dah pegi klinik dah.... doctor bagi ubat demam n batuk... doctor pesan kalau batuk n demam lagi datang klinik balik....
 
ni dah seminggu la tu... batuk2, demam pulak on n off je.... tak kuat sangat demamnye......batuk, pastu nafas die cam ade bunyik sket pastu macam penat, tercungap cungap.... sian pulak aku tengok... doctor kat klinik buat surat suh pegi dekat emergency Hospital Tuanku Jaafar (HTJ) .... aku pun dah saspen dah.... aku dengan baju keje lagi... aku ngan ikhwan je pegi, suami masuk keje dulu... lepas dapat surat refer tu terus aku pegi dekat emergency kat htj... aku inform dekat suami....
 
nasib baik klinik ngan htj tu dekat..... kitorang terus carik parking dekat perking bertingkat tu... bak kate waris... parking botingkek - tingkek.... heheheh.... memang selesa sangat 4 tingkat parking termasuk yang atas sekali yang takde bumbung.... memang menyenangkan.... sedikit sebanyak mengurangkan masalah parking sebelum nie. parking berbumbng lagi n botingkek tingkek.... heheheh....
 
lepas parking terus kitorang pegi bahagian emergency... tetibe jumpe ngan suami, die tengah pegang tepon... nak tepon aku la tu nak tanye kat mane.... hehehehe.... lepas bagi surat kat medical assistant tu, die suh pegi kat satu bilik tu... bilik tu khas untuk amik gas.... penuh bilik tu, ramai yang semput.... diorang suh kitorang pegi kat dalam yellow zone.... memang ramai betul.... doctor yang check tu suh ikhwan amik gas, lepas dah amik gas pegi amik xray pulak.. kene tukar baju spital....
 
 
mase nie menunggu result untuk xray..... ape la resultnye ye.... kire menunggu penuh debar.... hheheheh..... lama menunggu suami pun tanyela kat kaunter tu.... tah2 result dah masuk balik kat yellow zone..... kitorang masuk balik kat yellow zone... jumpe doctor yang check ikhwan tadi.... doctor tgk xray memang ade jangkitan kuman kat paru2... doctor tanye sebelum nie penah pakai inhaler tak?? kitorang kate tak penah sebab sebelum nie amik gas je kat klinik.... doctor bagitau better admit sebab kat spital boleh diajar pakai inhaler.... kalau kat spital ade botol khas yang disambungkan dengan inhaler tu supaya dapat die hisap gas tu.... kalau kat umah takde... doctor kate better kite tau cemane nak gune.... kalau balik umah takut ape2 jadi nanti.... kitorang pun setuju ikhwan diadmitkan sebab lagi selamat....
 
 
memule masuk memang sehelai sepinggang.... tak bawak ape2 pun sebab tak expect nak masuk wad.... suami stay dulu, pastu tak lama tu suami balik bawak barang2 sume.... aku ngan baju keje lagi ngan berbeg tangan je..... kat sane ade parents tu bawak mainan sume... ikhwan pun nak la.... menjerit jerit nak.... aku cakap la nanti abah bawak ye.... nasib baik die nak dengar cakap.... ikhwan admit dalam tengahari.... nak tunggu abahnye datang petang... memang terasa lame.... huhuhu......
 
 
akhirnye abahnye daang bawak barang2 keperluan sume.... Alhamdulillah..... ni ikhwan dah gi mandi dah.... nasib baik abahnye bawak mainan..... huhuhu... leka la ikhwan kejap....
 
 
petang tu waktu melawat, adik aku dina ngan makcik aku, kak cha ade datang nak melawat ikhwan.... ceria la muke die orang dating tengok die.... hehhehehe.... makanan untuk malam tu ade 2 mangkuk, lauk die ikan masak singgang/ pindang ngan ikan masak gulai lemak cili api.... aku pun suapla ikhwan... nak la die makan sket.... yang the rest tu aku yang makan.... boleh tahan sedap lauk2 die.... habis aku makan... huhuhu.... sape kate makanan hospital tak sedap.... sedap je aku rase... ke sebab aku tak kisah pasal makanan nie... kire tak cerewet la.... asalkan kenyang... burrpppp Alhamdulillah.... ;)
 
waktu melawat habis dalam pukul 7.30pm.... aku cakap kat suami, aku nak balik dulu nak bagi susu kat ilyas.... dah penuh sangat breast aku nie.... iyela tk pump pun... perit pun ade nie.... sakit.... kang dalam pukul 9 ke pukul 10 ke aku datang balik.... memule tu kitorang pun ade la bincang sape yang nak stay sebab aku tak kisah, nak stay pun pun boleh, suami nak stay pun boleh.... suami takut ilyas meragam je malam nanti sebab selalu tido menetek je.... takut meragam.... suami pun segan sebenarnye nak stay kat spital sebab semuanye pompuan... heheheh.... faham tu... so the decision has been made.... aku stay suami jage ilyas..... ;)
 
 
balik je umah terus aku carik ilyas nak bagi die susu.... dah pnuh sangat nie.... huhuhu..... lepas ilyas dah menyusu baru la rase lega.... Alhamdulillah..... ;) sedihnye nak berpisah dengan ilyas... nie kire first time tak tido dengan ilyas.... huhuhuh.... sempatlah aku amik gambar ilyas jap sebelum pegi spital.... hati seorang mama yang sungguh sedih.... huhuhuh.....
 
 
so kembali la aku kat spital.... dlam nak dekat pukul 10 malam.... parking kete kat tmpt bertingkat tingkat tu..... best pulak kan parking kat situ... hehehehe.... tukar shift jap ngan suami.... suami pun belum makan lagi.... aku pulak agak kenyang makan lauk spital tu.... hehehehe...... bile doctor check, ikhwan kene masuk gas.... dah tak lut pakai inhaler dah.... setiap 4 jam sekali kenelah masuk gas....
 
ikhwan tak tido sepanjang malam....kul5 pagi baru na tido.... dgn aku2 sekali tak tido.... nasib baik bawak toys, boleh la ikhwan leka main.... dalam pukul 4 pagi nak kene amik sampel kahak... first time amik, ikhwan melawan habis darah kuar hidung.... dah trauma dah die...... staff nurse kate nanti die amik lagi..... tak lame tu nurse datang, ikhwan terus peluk aku... aku mintak die panggil kawan die pegang ikhwan.... bile masuk tiub kat hidung tu memang die melawan balik... nurseyang lagi satu tu pun kalah tak dapat nak pegang ikhwan.... ikhwan pegi kat tepi katil tu... aku pegang die sekali baru la nurse tu dapat amik kahak tu.... ish.....
 
esoknye tunggu doctor round.... doctor pelatih, then doctor pakar.... doctor check still ae bunyik pernafasan ikhwan tu tapi tak teruk cam semalam... doctor bagi discaj (mama cakap dalam hati  : ape??? DISCAJ?? HIP HIP HORAY!!! ) hehehee.... tapi doctor tak galakkan pakai inhaler, doctor akan bagi ubat... lebih kurang same fungsi dengan inhaler.... ubat tu kene makan dalam 3 hari..... ape saje yang doctor cakap sy ikut... heheheh.... asalkan boleh balik.... heheheh.... duduk kat spital terase mase berjalan dengan lame giler..... huhuhu... n tak selesa..... rumah sendiri jugak yang best.... dulu mase nak bersalinkan Imran.... 11 hari duk kat spital.... wuishhhh!!! dah tau dah cemane rasenye....
 
tengahari tu kitorang dah boleh balik dah.... Alhamdulillah.... hope lepas nie ikhwan tak masuk spital lagi ye..... kalau sume nak tau... tahun lepas bulan oktober dan raye haji ikhwan masuk spital sebab demam n influenza A...tahun nie again bulan oktober n nak dekat raye haji ikhwan masuk spital lagi.... bulan haji, bulan penuh pengorbanan..... ;) Alhamdulillah....

ape kate imran??

sori la lambat nak update pasal Imran pegi muzium... adiknye ikhwan masuk wad pulak sebab asma... entry pasal ikhwan akan dimasukkan kemudian.....

balik2 je dr tempat keje terus imran terjah aku :

Imran : Mama, tadi kan imran pegi muzium!!!

Mama : iyeee... ade ape kat muzium??

Imran : ade helicopter, ade kapal terbang...

Mama : ade terowong tak?

Imran : a'ah ade terowong, abg takut, gelap...

Mama : Imran naik ape?

Imran : Imran naik bas...

Mama : abg duduk dengan sape?

Imran : abg duduk dengan anas....

Mama : Abg makan ape tadi??

Imran : Abg makan burger..

Mama : Abg makan kat mane?

Imran : kat tempat makan tuu....

heheheheeh... satu yg ditanya... satu yang dijawabnye.... heheheheh..... oke la tu kan.... Sekian... ;)



Wednesday, October 2, 2013

tak sabar nak dengar n tengok...

Hari ni sekolah Imran buat rombongan sekolah ke Muzium Tentera Darat, Port Dickson... bayaran seorang murid RM 25.00 termasuk duit tambang bas dan makan... ape la cerite Imran petang nanti ye... heheheh..... aku pun tak penah pun pegi sane.... huhuhuh.... setakat jalan lalu je banyak kali laaaaa... masuk sane tak penah lagi.... dengar kate, terowong pun ade.... tapi tu lah kan tempat yang dekat kite tak pegi pun tapi tempat yang jauh2 berlumba - lumba nak pegi... heheheheh..... aku skang kat opis lagi... tunggu jap lagi baru la balik, nak dengar cite imran.... hehehehe.....
Kredit to Cikgu Yusnita yang berbaju kurung hijau... Thanx cikgu!!! ;)
ni sesi bergambar imran... bayaran RM 35.00 seorang... tak sabar nak tengok hasilnye... cemane la ghupenye... heheheh... first anak memang sumenye excited.... first gambar la, first sekolah lah... hope rezeki anak2 berpanjangan dengan usaha keras dari mama n abahnye..... sume parents nak yang terbaik untuk anak2... ;) oh, petang nie nak dengar cite imran lah... heheheeh....