Friday, June 24, 2011

abang n adik

sekarang ni ikhwan pandai nak main dengan abangnye... kalau tak puas main pastu mak aku masuk dalam buai menjerit - jerit die dalam buai... tande protes tak pueh main kot... heheheheh... abang die panggil, agah, senyum je bukan main lagi adiknye bising... heheheheh..... dah pandai bergurau dah ye... ;) yeay, hari ni ikhwan dah 5 bulan dah... ;)







si abang nak dukung si adik


lepas gambar nie kene amik, imran kate sakit sebab adik cengkam lengan die... ;)

Wednesday, June 22, 2011

24.6 ni 5 bulan...

yup, 24.6 ni Khayyum Ikhwan dah berumur 5 bulan dah.... checkup plus cucuk nanti 28.6 hari selasa.... dah bape kg la berat ikhwan skang nie... rasenye 7 kilo lebih kot sebab mase 4 bulan 6.8 kg... semangat betul.... la ni air liur toksah nak cite la... mengalir je, pastu sume barang nak masuk dalam mulut..... pastu dah melompat - lompat dah skang anak aku nie.... mama ikhwan kejap je la pegang pastu tangan lenguh... heheheheh..... mama ikhwan boleh bina muscle... heheheh.... iyeee ikhwan lompat lagi.....


tangan tu kene gigit dek ulat lampu kot.... kalau nyamuk tak camtu....


air liur maintain kuar... heheheh....






si mata bolat n pipi labuh... ;)


Monday, June 20, 2011

abah dan anak2 bujangnya..

aksi2 suami ngan anak2 kesayangannya... macam2 hal.... heheheheh... nasib baik lelaki.... kalau pompuan boleh jadi tomboi... hahahaha!!!


ditariknye janggut abahnye... adik poning kepala... heheheeh...



tengok muke adik... heheheh



nak bah, makan carrot nie...




sukenye diorang nieeeeee....





tergolek - golek abahnye... hehehehe...


1,2,3... ting ting ting!!



mane pulak pengadil nie....


Hepi bday abah n hepi father's day

father's day ari ahad 19/6 pastu abah aku punye bday 20/6... so pegi la makan kat Restoran Al Kabsah kat Paroi... ni second time kitorang pegi sane... kali best sebab disertai oleh kaum keluarge yang lain.... aku pulak best sebab dapat drumstick yang sungguh lazat... yummiieeee....





jemput minum... heheheh...

yang basah itu adalah himpunan air liur ikhwan ye tuan2 dan puan2.... ;)


abah jadi chairman... ;)


aku duduk hujung sinin.... :)


Tuesday, June 14, 2011

gegaran..

first time aku rase bangunan bergegar dalam nak dekat 30 tahun aku hidup nie.... takutnyeeeeeeeeeee..... memang terase kerusi meja sume bergegar... kawan aku ingat aku tolak meja... takde mase aku nak tolak meja....

tadi kawan aku cakap ade gempa bumi dekat Christchurch, New Zealand... Ya Allah.... takutnyeeeee.... aku kat tingkat 4 je nie dah rase cam nie, kalau tingkat yang lagi tinggi lagi la terase....

Thursday, June 9, 2011

same ke tak??

ni gambar imran mase umur 5 bulan lebih kurang n gambar ikhwan pulak mase umur 4 bulan lebih.... amacam same tak??? imran mate die sepet sket, yang si ikhwan bolat sket..... tahap tumbesaran yang memang agak same... imran lahir je kecik pastu die catch up cepat tak ingat.... yang si adik pulak memang membesar bagai johan... heheheh.... ALHAMDULILLAH.... ;)


sepet


bolat

Friday, June 3, 2011

dalam mendidik anak...

Setiap ibu dan bapa ade cara macam mane nak mengawal dan mengajar anak – anaknye mereka…. Tak terkecuali jugak aku dan suami…. Menghandle 2 orang budak lelaki dalam jarak yang agak dekat memang mencabar… banyak kali jugak la aku terjerit sane terjerit sini tapi aku sedar memarahi anak tidak akan mendatangkan kesan yang positif utk anak… sebab tu la aku dan suami kene banyak bersabar….


Aku dan suami bekerja, balik umah memang dah letih giler…. Ari sabtu dan ahad la mase yang kami ade utk meluangkan mase dengan anak2…. Kalau ibu yang duduk di rumah memang akan dapat mendidik anak dengan sepenuh – penuhnya….. aku pun kengkadang jeles gak bile seorang ibu itu ade mase bile anak die bangun dr tido, memandikannya, nak makan tengahari, nak minum petang, pastu tido balik…. Tapi nak buat cemane demi mencari rezeki….






Bagi aku dan suami, kami sedaya upaya yang mungkin akan berusaha utk mengajar anak kami 123, ABC, alif ba ta…. dan Alhamdulillah imran dapat mengingati 123 dalam bahasa melayu dan inggeris, dengan berkat kesabaran… yang ABC tu pulak… die akan mengikut ape yang aku cakap n aku tak sabar nak dengar imran sebut A – Z sepenuh penuhnya… Alif ba ta pun on the way dah… besar cabarannye bagi ibu bapa yang bekerja nie…. Tapi itu la yang kami kene tempuh….





Setelah selesai azan berkumandang, die akan sendiri mengangkat tangannye utk berdoa dan kalau kami terlupe nak buat, die akan sebut ‘baba atau mama’ dan mengangkat tangan tande berdoa…. Hehehehe…. Bile adiknye nangis imran akan cakap… MAMA, ADIK SUSU!!! yang sebetulnye adik nak susu… hehehehe…. Bile aku nak buat keje kat dapo, aku pesan kat imran, jage adik tau, mama nak buat keje…. Alhamdulillah imran dengar cakap walaupun kengkadang degilnye datang jugak… besela budak2, kite kene pandai tackle diorang…..











Yang si adik pulak, skang nie asik berpusing dan meniarap je la keje die…. Kalau ikhwan tengah meniarap n kite letak barang kat depan die, die dah angkat2 bontot dah nak mengesot ke depan…. Perkembangan yang sihat…. Aku kene cube bagi susu botol jugak sebab buat mase skang die langsung taknak….dan Alhamdulillah skang nie susu badan masih banyak utk ikhwan… Dan aku berazam nak susukan anak aku Insya Allah dalam mase 2 tahun… yeah, yakin boleh!!!!!