Wednesday, April 25, 2012

Checkup2


Semalam aku ngan suami bawak imran n ikhwan pegi checkup.... Nama lama klinik tu dulu Klinik Desa Sikamat, skang telah dinaiktaraf kepada Klinik Kesihatan Desarhu... suami kene amik cuti sebab takut lambat masuk keje sebab die still keje kat Port Dickson. Last aku bawak bebudak ni pegi checkup mase awal bulan 2 ari tu... memang banyak perubahan nye.... agak tersusun dan lebih luas....

sebenarnye imran nye date appointment 24/4/2012, ikhwan punye pulak 3/5/2012... kire seminggu lepas tu la.... bile pk2 balik letih pulak nak pegi due kali dalam mase yang singkat... so aku pun tepon la klinik tu dan mintak nak bawak si ikhwan sekali pegi checkup... nasib baik boleh.... kalau nak by call je kene kol dari pukul 2 pm - 4.30 pm... kalau pagi susah sket sebab memang masing2 sibuk memanjang... memang tak tipu ni.... Jururawat Masyarakat (JM) memang bz.... mengecheck orang mengandung dan budak2...


inila resultnye :

Berat Imran : 15 kg

Tinggi Imran : 100 cm



Ikhwan pulak :

Berat Ikhwan : 9 kg

Tinggi : 81 cm

bagi pandangan mate aku, bebudak 2 orang ni tinggi je banyak yang naik, beratnye tak sangat sebab masing2 tengah melasak... ;)

Thursday, April 12, 2012

Travelling by komuter...

travel la sangat.... sebenarnye memang niat aku nak bawak imran n ikhwan naik komuter semalam, kebetulan cuti kan... ;) tapi sebelum tu kitorang pegi makan dulu sebab aku dah lame tak makan sizzling mee dekat Seremban Parade Food Court.... bestnye dapat makan, rase cam tak cukup je, tapi kene control makan skang ni... heheheh... sampai hajat aku nak mengecikkan ape2 yang patut tercapai... hahahah!!


sengaja amik tempat duduk sebelah permainan ni.... imran sukela tu, sambil makan sambil main.... ;)



adiknye belum boleh main lagi... duk ontok2 kat situ makan....


lepas je makan kitorang pun pegi la ke stesen komuter yang terletak berhadapan dengan Seremban Parade, nasib baik dekat, kete parking je kat situ.... lintas jalan sket wallaaahhh dah sampai.... teruja imran nak naik train... selalu aku bawak die jemput adik aku yang dipanggil makna... adik aku travel naik komuter seremban - bangi..... selalu dapat tengok je.... kali ni dapat naik...


kitorang pun tengokla stesen2 yang berkenaan dengan harga sekali.... aku tanye kat suami, kite nak pegi mane nie... kalau nak pegi shopping complex kene naik sampai Midvalley la... aku pun sms la adik aku tu dr seremban ke Midvalley tu bape lame... die kate sejam lebih pastu mesti ramai.... setelah mengadakan perbincangan... wah perbincangan gitu... heheheh... kitorang bercadang pegi ke nilai pastu patah la balik ke serembann... hahahah!! sungguh dekat sekali..


Harga tiket seorang dewasa adalah RM 2.30 pegi n budak2 3 tahun tak payah bayar.... wuhhuuu.....

bersabar menunggu train.... imran dah tak sabar dah nak naik train... ;)

mase ni ikhwan tak nangis lagi.... kitorang dapat duduk kalau tengok dekat dalam komuter tu siap tulis sila beri keutamaan dekat


1. orang yang dukung anak


2. wanita mengandung


3. warga emas


4. orang kelainan upaya


ikhwan tak selesa nak tido... aku pulak kalau nak tido kene nenenkan die... aiseh orang pulak ramai dalam komuter.... aku pun kene la berdiri sepanjang perjalanan ke nilai tu nak dodoikan ikhwan, nasib baik die senyap.. yang si imran pulak, duduk melutut pandang ke tingkap.... tengok pemandangan... tgk2 die tertido la pulak, tersengguk - sengguk.. kenela suami dukung si abang pulak.... ;)

bile dah sampai nilai aku pun pegi la peli tiket balik ke seremban balik... mase nie tengah tunggu train ke seremban... imran still tido lagi... sampai semban baru die terbangun.... bagi pengalaman aku ni la, dalam komuter sungguh panas, mungkin sebab ramai orang kot, so budak2 ni tak selesa... memang panas, aku ngan suami berpeluh - peluh dalam komuter, budak2 ni lagilah....

seremban ke nilai amik mase 30 minit - kitorang memang menghitung mase bile la nak sampai ni sebab keadaan dalam komuter yang sungguh tak selesa... cemane la orang yang travel ari2 tu ye... kalau tak bawak budak kecik maybe oke kot..... kalau nak bawak budak kecik kene pk banyak2 kali...


sampai je kat seremban parade balik terus kitorang carik kedai mamak sebab haus giler + letih.... tapi Alhamdulillah tercapai hajat aku nak bawak bebudak nie naik komuter... aku pulak terbayang - bayang la saat2 bujang dulu naik komuter.... aku lagi prefer tempat duduk yang macam bas tu, sebab lebih privacy... kalau duduk berdepan ni mcam tak best sebab tak tau nak pandang ape selain hp ataupun pemandangan di luar...


Friday, April 6, 2012

Hang Imran...

Haaaaaahahahahah!!! inila gambar imran sebagai HANG IMRAN... muke cam cuak je kat atas pentas nie..... ;) takpe imran, ini first attempt abg.... ;) kire memanaskan badan... ;) lain kali kite try enter lagi ek... ;)


Thanx to Mr. Loque for this one and only Imran as Hang Imran..... hehehehe....

Wednesday, April 4, 2012

20 PERKARA YANG BERUBAH SELEPAS ANDA MEMPUNYAI ANAK

credit to the writer... thanx for sharing with us... ;)

1- Kita menemui kekuatan dalaman tanpa kita sedar.

2- Kita akan merindui saat 9 bulan kehamilan kita walaupun terpaksa mengendong perut yang boyot!!

3- Kita tidak lagi memerlukan jam. Sebaliknya, bayi kita yang menetapkan jadual harian kita. Adakalanya bayi kita bangun seawal jam 4 pagi!!

4- Kita akan menghormati dan mengasihi ibu bapa kita sendiri dengan cara yang baru.

5- Jika anak kita sakit, kita yang akan mengalami rasa lebih teruk berbanding kita yang sakit..

6- Kita tidak keberatan tidur pada pukul 9 malam pada malam Jumaat...;-)

7- Perasaan kita akan lebih mudah tersentuh atau berkecil hati apabila berlaku hal-hal berkaitan dengan anak.

8- Kita akan lebih kerap melihat anak kita di dalam cermin berbanding melihat diri kita sendiri.

9- Kita tidak lagi jijik dengan najis bayi, sebaliknya kita akan Happy bila anak kita poo-poo!

10- Kita akan lebih menghargai diri kita.

11- Kita lebih rela meluangkan masa untuk peluk dan cium anak kita, walaupun kita tahu kita akan sampai lewat ke tempat kerja.

12- Kita mula menyedari, yang kita punyai kuasa yang hebat bila dapat menenangkan anak kita yang sedang menangis.

13- Kita akan sentiasa mengira gigi anak yang baru tumbuh.

14- Kita akan rasakan yang mempunyai anak lagi bukanlah satu masalah yang besar, malah kita amat sukannya.

15- Apabila kita melihat ada ibu bapa lain yang sedang memegang anak mereka yang sedang menangis, kita akan faham situasi mereka.

16- Kita akan menghargai masa mandi kita walaupun ianya dalam masa yang singkat!

17- Akhirnya, kita akan mula bertegur sapa dengan jiran sebelah selepas mempunyai anak!

18- Kita akan dapati, perkara-perkara yang dulunya kita anggap penting kini tidak lagi selepas adanya anak.

19- Kita sedar yang sebenarnya tidak sukar untuk menyayangi anak kita yang pada mulanya kita anggap dia adalah orang asing.

20- Setiap hari kita adalah sesuatu yang penuh dengan kejutan!


**Jadi, hargailah saat-saat anda bersama anak anda!**

Tuesday, April 3, 2012

COWBOY PARTY!!

semalam nak balik dah, tak sempat nak upload gambar... hehehehe.... walaupun gambar2 ni dah masuk dalam fb tapi still nak letak kat dalam blog, sebab blog is special, like a diary.... e-diary... hehehehe...... aku letak gambar kitorang dalam pakaian koboi.... si imran nanti aku masukkan mase die pakai macam pahlawan melayu terakhir... chewaahhh!! ;)





muke den yang sungguh chubby...


beng beng beng!! love u abang!! ;)


pagi2 bersemangat nak pegi sukaneka walaupun tak layak lagi nak masuk... ;)


imran memikirkan masalah apekah itu... ;)


sungguh ceria walaupun baru jatuh, bibir n dagu berdarah.... ;) sebab dapat bola pingpong... ;)


gambar2 lain ade kat fb ye.... ;)

Monday, April 2, 2012

baru abih...

Hari Keluarga Pejabat Pengarah Tanah dan Galian, Negeri Sembilan (PTG,NS) br je abih semalam.... 2 hari 1 malam buat kat Rumah Peranginan Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan, Port Dickson....

Memang best giler laaaa..... ni first time aku join sebab dah 2 kali yang lepas aku tak dpt pegi sebab aku kawin mase tu n aku berpantang lepas bersalinkan ikhwan.... ni ha baru dapat pegi... memang happenning n gempak... tema kali ni adalah COWBOY PARTY... ape lagi berpakaian koboi la kami.... imran tak pakai sebab imran masuk pakaian beragam.... HAHAHAHA!! first time masuk ni.... last2 aku yang kene naik ke pentas... tak menang pun sebab imran tidak beraksi sebagai PAHLAWAN MELAYU... heheheh.... gambar aku tak amik la pulak... nanti aku mintak kat kawan....