Friday, January 30, 2009

makan2 @ Bagan Lalang....












lambat nak update sket... heheheh..... ari ahad lepas (25/1/2009) lam kul 3pm kitorang berkonvoi 4 buah kete pegi bagan lalang, saje je nak sambut bday 5 orang ahli keluarge kat sane... bday suami, 2 orang adik aku, makcik dan pakcik aku.... sekali sambut ramai2 best gak... heheheh.... sampai sane lam kul 4 lebih terus check in bilik.... rehat2 jap lam bilik, sewa bilik lam 4 bilik sume sekali ade lam lebih kurang 18 orang.... petang tu buat aktiviti bebas, kitorang pun pegi la jalan2 gi pantai... nasib baik boleh jalan kaki je kat pantai.... sambil makan ais krim... ;)
abang ipar ngan abah aku pegi beli buat tempahan untuk dinner malam nanti...

dinner malam tu lam kul 715pm sebab orang ramai giler... iyelah tengah cuti sekolah la katakan.... sebelum makan tu terus kitorang maghrib kat surau yang berdekatan... makan3 sampai kenyang giler... Ya Allah tegangnye perut aku.... suami makan memang asik makan je, tak berhenti henti... ish3 suami aku tu... heheheh.... lepas makan kitorang balik ke bilik pastu suami aku, adik, pakcik, abang ipar ade projek sket.... nak tau projek ape??? terjun kolam!!! malam2 memang tak ramai orang apalagi la diorang tu... gedebush masing2... lam kul 10pm baru diorang naik.... sampai pekak2 telinge suami sebab masuk air.... hehehehe..... kelakar betul.... dah lame tak mandi kolam...

aku dah tak larat dah... makan ubat je pastu terus tido.... esoknye kitorang turun breakfast lam kul 7am.... cafe bukak kul 730am... kitorang turun awal2 sebab mesti ramai orang.... besela menu die macam2 ade.... nasik lemak la, roti bakar la, kuew tiaw la.... lepas breakfast je kitorang pegi pantai lagi lepak2 sane.... ayong (abang ipar punye kakak) bawak macam2 makanan, cam berpiknik... heheheh.... pastu anak buah aku, si nina tu pegi la main2 air tu jap.... suke die... heheheh.... aku ngan suami gi jalan2 pegi ke arah pesta air, tapi sekerat jalan je sebab jauh sangat... kene pegi naik kete pas check out nanti....

pas gi pantai, kitorang balik bilik pastu rehat2 sampai check out kul 12 pm tu.... carik makan kat nak dekat nilai sebab cam tak jumpe kedai makan la pulak dekat2 ngan situ... banyak yang tutup je.... ish!!! pas makan tengahari, tibe la mase kitorang berpisah... bawa haluan masing2 balik ke rumah.... hehehehe.... lain kali abah aku cakap leh gi umbai pulak... ish kene kumpul duit nie.... heheheeh...

Friday, January 23, 2009

ade masalah.....

ari selase lepas aku penat giler, terase lain macam... rase cam nak halfday tapi tahan je la.... balik umah terus melepet sampai pagi.... suami keje malam pulak tu.... esoknye ari rabu, memang tak boleh nak bangun... memang tak larat betul.... gi toilet tengok ade darah sket... aku dah panik dah.... suami balik je aku terus ajak gi klinik... aku tunjukla darah tu, die kate jom2 pegi klinik....

kitorang pegi je klinik, nasik baik takde orang... klinik tu bukak 24 jam pulak tu.... nasib baik.... masuk2 jumpe doktor je, doktor kate die nak scan dulu, nak tengok kalau ade ape2 masalah... mase tu suami tak masuk, die duk kat luar.... bile aku dah baring je untuk scan, pastu dah nampak je imej baby kat skrin tu, aku mintak doktor panggil suami kat luar... sebab mase tu memang first time kitorang tengok imej baby tu betul2... punyela excited... heheheh.... toing2 die tengah gerak2.... menggeletek die gerak... heheheeh.... bestnye tengok... rase cam tak percaye pulak.... perut aku kocik jo.... tapi doktor kate baby dah besar dah....

yang tak bestnye, doktor kate baby aku cam terperosok kat bawah... die macam tak selesa.... cam sempit... doktor kate saluran peranakan aku cam dah ke bawah sket... baby sihat, aku je tak sihat.... patutnye baby die baring baiikkkkk punye, tapi yang nie die cam tegak sket badan die.... tapi gerak still gerak tapi cam sempit die... ciannyeeeeeee..... pastu doktor tunjuk la tangan kiri, kanan, kaki die, paha... Alhamdullilah sumenye oke... pastu doktor check usie die dalam 18 minggu 3 ari.... aku kire kat kalender lam 17 minggu lebih.... doktor kate scan lagi tepat... terlebih seminggu...

pastu doktor tunjuk uri pulak kat belah kiri perut.... uri tu ade bahagian melintang ngan menegak.... yang bahagian melintang tu oke, terlekat oke je... yang bahagian menegak tu die ade gap sket, doktor kate patutnye uri tu memang melekat habis, ade satu tahap die akan tercerai sendiri, dalam tak salah aku 28 minggu... mase tu darah akan kuar sket... yang akunye memang tak lekat, tu yang kuar darah tu... doktor kate jangan gerak laju2, kene pelan2, jangan aktif sangat... kengkadang aku terlupe yang aku nie tengah pregnant... hehehe... Almaklum la perut kecik lagi...

suami aku tanye normal ke perut aku nie kecik... doktor kate selalunye anak pertame perut memang kecik.... doktor dulu pregnant dah 8 bulan baru orang perasan yang die pregnant... lagilaaaaa..... die cakap jangan risau pasal tu.... doktor nasihatkan letak bantal bawah punggung pastu urut pelan2 belah kiri ngan kanan perut... tarik rahim tu naik atas.... tak payah pegi tukang urut pun takpe, doktor suh aku buat sendiri pelan2.... doktor tak bagi aku ape2 ubat pun, die suh aku banyakkan berehat, jangan gerak banyak sangat.... dapat la rehat satu ari kat umah...

esoknye ari khamis pun aku rase sakit kat bahagian perut lagi, nak mintak halfday ke taknak.... kul 1 baru aku cakap kat bos aku sebab sakit la pulak... kalau aku stay pun memang tak boleh nak buat keje.... haaaaaaiiii.... dugaaaaannnnn....

Tuesday, January 20, 2009

Perjalanan Dengan Kereta Semasa Hamil

Anda tak selesa memakai talipinggang keledar semasa hamil? Adakah perjalanan dengan kereta semasa hamil adalah selamat? Apa langkah-langkah keselamatan yang perlu anda ambil untuk memastikan anda dan bayi selamat sampai ke destinasi? Perjalanan dengan kereta biasanya adalah selamat, namun anda perlu pastikan langkah-langkah keselamatan di bawah dipatuhi:

- Sentiasa pakai talipinggang keledar semasa dalam perjalanan.

- Gunakan kedua-dua talipinggang di bahu dan bawah perut.

- Jangan letakkan talipinggang keledar di lengan atau belakang anda.

- Biarkan beg udara berfungsi.

- Pastikan keadaan kereta adalah selamat.

- Perjalanan seelok-eloknya semasa cuaca dan jalan dalam keadaan baik.

- Anjakkan kerusi anda ke belakang sejauh yang mungkin, dengan kaki masih boleh mencecah pedal brek dan minyak. Jarak dada dengan stereng atau dashboard sekurang-kurangnya 10 inci.

- Jika anda terlibat dalam kemalangan, terus berjumpa doktor untuk melakukan pemeriksaan walaupun ianya kemalangan kecil, lebih-lebih lagi jika usia kandungan lebih 6 bulan.

- Berhenti untuk meluruskan kaki lebih kurang dua jam sekali untuk perjalanan jauh untukmengelakkan masalah kaki bengkak atau urat timbul.

- Jika anda tidak memandu, duduk di kerusi belakang kereta adalah lebih selamat.
Pastikan pemandu anda memandu secara selamat.

Supaya lebih selamat:

- Elakkan perjalanan terlalu jauh jika boleh. Menaiki kapalterbang lebih selamat.

- Kurangkan masa anda berada dalam perjalanan.

- Aturkan supaya orang yang melawat anda bukan sebaliknya.

- Cuba untuk ambil kenderaan awam yang selamat seperti keretapi atau komuter

dah start gatal dah....

minggu nie dah start gatal dah perut aku nie.... nak start meregang la tu... aku nie pantang kulit gatal mulela aku nak menggaru... kaki aku pun mase kecik2 dulu banyak duit 5 sen sbb suke no menggaru lepas kene gigit nyamuk... tapi orang kate tak boleh garu kuat2, nanti perut bertande... kalau nak garu pun kene lapik ngan kain baru boleh garu... pasni kene beli Bio-oil la nie... nak ilangkan kegatalan ngan ilangkan tande2 regangan.... dah start dah....

Tahniah kepada kak liza ngan abg saiful sebab dapat anak yang ke 5!!! dapat baby boy!!! ;) bestnye dengar... heheheh....

Tuesday, January 13, 2009

16 minggu... ;)


Sebenarnye dah 16 minggu beberape ari lepas, nie ha baru nak letak gmbr.. heheh..

Jika anda melakukan USG saat ini mungkin anda dapat mengetahui jenis kelamin. Otot bayi sudah berkembang dan menjadi kuat. Gerakannya semakin aktif. Mulai mengisap ibu jarinya, menguap, merenggangkan tubuhnya, sudah menelan-kencing dan cengukan.Pada minggu ini jika sinar terang diletakkan di perut anda bayi akan mengerakkan tangan – matanya.

Monday, January 12, 2009

ape nak bagi ek....

esok bday suami... tapi tak tau nak bagi ape... nak bagi baju, suami tu cerewet sket.... lagi cerewet lagi dari aku... kalau aku dapat baju aku main pakai je, asalkan selesa... penah sekali tu aku bagi die baju die tak pakai langsung... baju t-shirt kemeja.. die tak pakai pun, rupenye suami cakap die tak bape suke baju yang ade 3 butang... sebab kalau die kancingkan 2 butang, yang atas tu terbukak sangat nampak dada, seksi... heheheh... kalau nak bali baju kene bali ngan die...

last2 pastu aku bawak gi dinner je... tanye la suami nak makan ape, bawakla die pegi situ... tak la membazir... heheheh.... tapi aku nak gak bagi kejutan tapi selalunye tak menjadi pun.... ape nak bagi lagi ek.... ;)

Monday, January 5, 2009

Sedihnye aku..... :(

kalau korang bace Metro Ahad semalam ade gambar baby 18 bulan yang terselamat dalam kemalangan dekat Gua Musang tu.... dengan mata lebam, muke luke2.... Ya Allah, aku tengok je gambar tu aku menangis semahu mahunye.... muke baby tu nak dekat same dengan anak buah aku yang sulung tu, nina... umur pun lebih kurang same, aku macam bayangkan die pulak.... teresak - esak aku nangis.... lagi satu terkenangkan yang baby tu kehilangan mak dan adik beradik die yang lain, lagi aku sedih.... suami yang duk kat sebelah aku tu pun just diamkan je... die tau aku nie sensitif bab2 tu.... die biarkan je aku melayan perasaan sendiri... bile dah reda sket, dengan mate bengkak ngan merah2 aku sambung borak balik ngan suami, macam takde ape2 yang berlaku....

Friday, January 2, 2009

ari menyalang ke Parit Bangas, Batu Pahat....















ari jumaat lepas nak update blog nie tapi buat hal lak line internet... lembap betul... kitorang gerak lam 7 buah kete berkonvoi... aku bawak mak mertue aku sekali sbb lepas pegi batu pahat kitorang nak pegi Johor Bahru, umah abg suami.. tema kat sane kaler emas kekuning - kuningan... melaram aku ngan baju kuning.. heheeh.. Alhamdullilah, aku tak mabuk... kandungan dan 3 bulan lebih... nanti anak aku jadi kaki jalan la gamaknye... takde karenah langsung... ;) pegi JB, duk sane 2 ari, pastu balik semban balik ari selase... Alhamdullilah, sumenye oke....