Sunday, March 13, 2011

2 bujang kesayangan..

gambar yang ala2 tak seready mane..... mama imran ngan ikhwan je yang terlebih ready... heheheheh........


Jalan2 lepas pantang...

inda : nak pegi mane ek ari nie?

mama : jom pegi Tesco...

inda : oke jom.... hehehehe.....

ari jumaat lepas aku gi tesco ngan mama ngan 2 bujang aku tu... best tak terkate... dah lame tak bawak kete ngan jalan2 la katekan.... ;) puas rasenyeeeeeeeeeee........... yeeeehaaaaa!!!

sampai2 tesco je kitorang terus makan sebab lapar.... so inila fave aku buat mase skang.... ;)

imran ni bukannye makan pun... sabo je laaa..

tengah dok main2 dengan makanan...

imran tengah tgk barang murah..

si kecik nie kejap tido kejap bangun.... besela baby... ;) ni baru lepas menyusu nie...


imran nie nak tido sebenarnye... tu yg baring dalam troli nie..

first time bawak imran n ikhwan memang chaos.... nasib baik la mak aku ade... boleh la die tengok2kan si imran tu.... bile nak balik tu last2 imran yang duk kat stroller........ lotih die jalan... hehehehe....


Thursday, March 10, 2011

Rumah Pertamaku....

Semalam duk tengok pasal berite nie kat tv.... no deposit 10%.... pinjaman penuh 100%.... umur kene bawah 35 tahun.... best kan kalau dah beli umah... boleh hias ikut suke hati kite.... kalau duk umah sewa terhad sket... kawan2 aku kebanyakannye dah beli umah sendiri dah... bestnyeee....

skang nie aku tengah menyewa lagi... tengah mencari peluang nak membeli umah.... rase macam belum mampu lagi je.... Insya Allah kalau ade rezeki anak2 nak gak membeli umah... kalau tunggu lame2 kang tambah2 mahal harge umah skang nie....

Tengah2 memikirkan pasal rumah pertame kami tetibe adik aku, dina cakap yang kawan die nak jual umah dekat taman yang kitorang memang minat nak duduk iaitu dekat Taman Pinang Gading.... memang berkobar - kobar semangat, tapi umah lame laaa.... kalau renovate boleh jadi cantk tu.... kitorang memang nak carik umah sewa kat sini sebab lebih kurang 5 minit je dari umah parents aku... kalau aku dah start keje nanti nak antar imran ngan ikhwan senang.... kalau umah sewa skang dalam 20 minit kalau tak jam.... kalau terlambat bangun... masaaaaakkkk!!!

ni pun kan motor dah hilang so suami kene antar anak2 dulu, pastu antar aku gi keje pastu baru pegi keje.... bayangkan kalau terlambat bangun... ape lagi asik merah la punch card die.....

kalau dapat umah nie kitorang mampu nak sewa dulu, kalau ekonomi dah kukuh baru la nak beli sebab kitorang memang berniat nak beli umah kat area Taman Pinang Gading nie... Permudahla segala urusan... Ammmiinnnn...

Wednesday, March 9, 2011

cerita di sebalik basikal..

kedua - dua basikal ni dibeli sebelum penerimenye tau naik basikal.... imran dan kakak sepupunye, nina.... aku percaye pade "practice makes perfect".... sumenye terbukti... memule tu memang imran ngan nina tak tau naik basikal masing2.... imran tak tau langsung, yang kakak nina pulak, basikal imran je yang die nak naik... mentang2 la die dah besar.... nina nie dah 4 tahun dah 7hb mac yang lepas...

bile nina naik je basikal imran aku psiko die, ape la naik basikal budak kecik, kakak kan dah besar... tak malu naik basikal budak kecik.... kayuhla basikal kakak tu pelan2... lame2 pandai la...

dah hasilnye.... kakak nina n imran dah pandai naik basikal masing2.... hehehehe.... tapi ade cite yang menarik lagi... ala2 pushing the limits pun ade gak nie...

imran dengan basikalnye... haaaaaaaaa... pandai pun naik...

imran naik basikal kakak.... basikal nie agak tinggi... nasib baik ade roda tu... imran naikla sendiri.... tryla kayuh.... tapi tak berjalan - jalan, ari2 buat, hasilnyeeee imran dah pandai naik basikal ni sendiri walaupun kadang2 terjatuh gak.... n yang penting sekali dah pandai kayuh pun... tapi bile pengayuh tu dalam keadaan 90 darjah, susah gak nak gerak.. Al maklum la tak cukup tinggi lagi...

nnnnnnnnnnnn yang paling best sekali, imran pandai kayuh basikal besar nie dulu pastu barula imran pandai naik basikal kecik tu.... terbalik pulak... orang naik yang kecik dulu baru naik yang besar... yang imran terbalik pulak.... buat yang susah dulu baru yang senang..... ;)

Abis Berpantang.... yeay!!

hari ni adalah harinye yang aku tunggu2.... aku dah abih berpantang!!! seronotnyeeeeee.... banyak makanan yang aku nak makan tapi kene la ansur2 n berpada - pada, tak kan nak makan sume sekaligus... hehehehe.... cume air batu je kalau boleh jangan minum dulu.... kene tunggu dulu.... oke lah, air batu tu boleh ditahan lagi....

ni pun stokin dah tak pakai dah lagi... heheheh.... sempena kesudahankepantangan ini.... hehehehe...... ape2 pun berpantang tu mesti kite ikut untuk badan kite jugak, kesihatan jangka masa panjang.... badan nie nak pakai lame so kene la ikut ape yang patut.... kalau tak ikut lambat laun kite yang susah nanti....

Friday, March 4, 2011

1 bulan 1 minggu 1 hari..

pejam celik pejam celik kejap mase berlalu..... kejap je ikhwan dah besar sket dah.... mase timbang sebulan ari tu ikhwan dan 4 kg dah... semangat betul.... tangan pun dah start lenguh dah bile menyusukan die... kene ampu ngan bantal dah..... Alhamdulillah setakat nie sumenye oke... mama dan ikhwan..... tinggi ikhwan pun memberansangkan... dari 49 cm to 55 cm.... amboi cepatnye tinggi.... ;)

ikhwan nie tak banyak ragam sangatla, besela baby kan.... ikhwan nie bile nak minum susu die yang kejutkan aku.... atau pun menangis panggil aku... tu yang best tu... so far aku masih menyusu badan secare penuh.... memntkla kali nie lame sket... Insya Allah... kalau diransang dari hari ke hari.... ;) ikhwan memang kuat menyusu... nasib baik la susu aku setakat nie cukup.... susu badan sedap ye ikhwan... hhehehehe...

as for aku pulak.... ari tu timbang, berat aku kembali ke sebelum mengandung iaitu 57 kg.... rase cam nak turun lagi la ke 53 kg tapi cam susah je... takpe la oke pe skang nie.... baju pun muat lagi.... heheheh... Almaklum la skang nie lebih ke baju kurung pahang.... ala2 kembang sket die bawahnye... fesyen yang paling aku suke skang nie.... hehehehe... sesuai dengan keadaan skang nie... ;)

aku amik cuti lam 70 hari je.... orang mesti tanye nape aku tak amik maksimum 90 hari kan.... setelah membuat perkiraan... aku mengambil keputusan untuk mengambil cuti... chewaaaahhh skemanye ayat... hheheheeh.... cuti maksimum seorang kakitangan kerajaan adalah 300 hari lepas bersalin... ari tu aku dah amik mase imran 60 hari... tinggal lagi 240 hari... yang ikhwan nie pulak aku amik 70 hari... tinggal lagi 170 hari... yang balance tu aku simpan utk bakal adik2 imran n ikhwan.... Insya Allah............ begitula perkiraan nyeeeeeeeeeeeee........... so aku naik keje nanti lam 4hb April 2011.......... ;)

terjelir lidah ikhwan.... heeeeeee.........

8hb mac 2011..

hip hip hore!!! tak sabo nak tunggu tarikh tu sebabnyeeeeeeeeeeeee aku dah abih pantang... mase tu laaaaaaaa heheheheh.... bende pertame yang aku nak buat ialah berjalan - jalan..... 8hb mac tu ari selase kalau tak salah... kenela tunggu suami cuti ari sabtu n ahad la... baru boleh jalan2.... bawak imran ngan ikhwan..... bestnyeeeeeeeeee nak jalan....

macam2 yang aku nak makan tapi kene control jugak bab2 makan nie sebab badan nie nak pakai lame...... walaupun nafsu makan aku tengah memuncak muncak skang nie.... nak makan durian byk2, air coke, air oren twister, ribena bla bla blaaaaaaaa... banaknye nak makan.... sabo2... heheheheh...