Thursday, July 28, 2011

checkup ikhwan 6 bulan...

si kecik nie demam selesema balik... sebab a[e kene balik??? seeebbbbaaabbbb orang2 disekelilingnye tak abih kene lagi.... maksudnye abah aku ngan nenek sedara aku still kene lagi.... so imran pun kene la lagi...

tapi patutnye imran kene cucuk hepatitis utk 6 bulan.... tapi disebabkan ikhwan demam sket dalam 37.5 darjah celcius makanya tak dapat la nak dicucuk pada hari ini (wah skema!! ) heheheheh...

so nurse bagi tarikh baru iaitu 2/8/2011 ari selasa just pegi cucuk je.... oke la nurse... sy menurut perintah... ;)

ni hasil checkup :-

Berat : 7.4 kg ( sket je naik, last month 7.2 kg, aku cakap kat nurse die kate kire oke la tu asalkan naik sebab budak dah start melasak takla asik duduk je)

Tinggi : 67 cm (naik la sket jugak dalam 2cm)

Tuesday, July 26, 2011

akhirnyeee... hua hua hua!!!

ape yang akhirnye??? hehehehe... sejak 2 minggu yang lepas ade sepasang tikus/ cencorot yang duk masuk kuar masuk kuar umah yang kitorang duk nie.... tension je... diorang masuk melalui tingkap.... kitorang balik je keje bukak je lampu dapur, berduyun diorang kuar ikut tingkap....

ari tu letak racun tikus letak atas pinggan... tapi tau diorang tak dimakannye.... semalam suami letak perangkap.... tup2 pagi nie ade sekor dah masuk... WUHUUU!!! masuk pun perangkap haiwan perosak nie.... nak gi keje nie suami letak perangkap tu dekat luar rumah sebab tak sempat nak buang..... ape akan jadi lepas tu??? pepandai la pk... hehehehe.... 1 down 1 to go... ;)

Monday, July 25, 2011

berjangkit - jangkit...

memule imran yang kene, mane tah die dapat.... sama ade kat taman permainan atau pun mase kenduri kat kampung.... tapi imran aktif je, macam tak sakit la pulak..... tapi hingus meleleh - leleh dari cair ke pekat... tak lame tu, ikhwan pulak ala2 nak kene... aaahhh sudah.... confirm berjangkit punye... nie la first time ikhwan kene demam selesema.... sian die.... khamis malam tu tak lena tido sebab hidung tersumbat.... letakkan vicks kat hidung ngan dada ngan bahu die baru la oke sket... sian kalau budak kecik kene selesema nie.... ari jumaat tu aku amik cuti jage ikhwan... imran aku antar umah mak aku....


malam ari jumaat tu terus pegi klinik pakar kanak - kanak dekat senawang.... bawak imran ngan ikhwan sekali.... jumpe la budak berdua tu dengan doktor.... ubat pun lebih kurang same... dos je yang lain..... mahal gak pegi klinik pakar tu tapi demi kesihatan anak2 punye pasal....


sian anak mama nie...



gusi ikhwan gatalla mama!!!


angkat montot tu lagi.... hehehehe...





ikhwan ni demam selesema berjangkit dengan demam nak besar kot... heheheh.... semalam (24/7/2011) genap ikhwan 6 bulan.... ;)

Monday, July 18, 2011

abg imran pulak..

cite si adik dah... skang cite si abang pulak... hehehehe... abg sejak 2 menjak 3 menjak nie... waktu tido die tak tentu.... buat sesuke hati die je... dah la aku dan suami bekerja.... tapi lebih kesian kat suami la sebab suami yang tido dengan imran, aku tido ngan ikhwan sebab si ikhwan nak menyusu.... kalau ikhwan nak nenen terus aku bagi je... imran kalau terjage tetengah malam tu, die bukak tv sendiri, channel astro tu memang dah siap on babytv channel 618... tengok la die sampai ke pagi.... kalau imran boring die kacau la abah die tu.... panjat2 badan la suh main dengan die... sian betul kat suami... kene bangun.... cian abg... yang aku nie pulak memang tak sedar sebab tido ngan ikhwan.....



eeee mama bucuk!! ish mama pulak bucuk, abg la bucuk... heheheh...


abaikan keadaan belakang sebab memang bersepah - sepah...








Tuesday, July 12, 2011

NGAAAPPPP!!!

sejak seminggu atau 2 minggu atau 3 minggu yang lepas (aku pun dah lupe)... heheheh.... si ikhwan dah pandai pulak masukkan ibu jari kaki kat dalam mulut... orang kate haaaa nak dapat adik laaa tu.... heheheh.... aku pun dah riso dah... heheheh.... aku rase ikhwan yang dah bersedia nak dapat adik kot.... heheheh... bukan abah n mamanye.... kami2 dah berpakat nak ade anak yang ketiga Insya Allah 3 tahun lagi... INSYA ALLAH... ;)

kalau ikutkan name KHAYYUM tu sendiri - berdiri atas kaki sendiri atau berdikari... ;) sebab tu die dah bersedia nak ade adik kot kot kot... ;)


aksi pertame yang ikhwan buat ala2 nak masuk lam mulut...



tuuuu die dah masuk dah... pakai stokin la pulak... ;)







hehehehe... hi mama... ;)



dah tau mengangkat kaki asik nak mengangkat je kejenye...




budak ini sungguh semangat... cam perut mama die jeeee... huaaaaa...




Disney Junior

pagi2 kalau aku antar imran ngan ikhwan kat umah mak aku, sambil2 imran minum susu, memang die nak on tv... selalu memang bukak channel 613... disney channel... memang channel tu je laaaa dari pagi sampai laaaa ke petang.... kalau kat umah aku pulak bukak babytv sementara tak kene bayar nie kan... hehehehe.... aku kat umah takde amik channel2 kartun nie...

selalu kalau aku datang umah mak aku, kartun yang ade mase tu, LITTLE EINSTEIN ataupun ANGELINA BALLERINA.... tengok2 pagi nie lain lak kartun die... aku mase tu tengah menyusu si ikhwan, si imran pun tengah menyusu gak, menyusu botol la... hehehehe..... ghupenye disney junior tu dah start dah semalam 11hb julai... patutlaaaa pun.... melekaplaaaaa imran kat depan tv tu... heheheh... sebab bende baru kan... kalau dah lame2 tu boring gak... heheheh....

Thursday, July 7, 2011

semoga cepat sembuh...



kawan aku niza baru lepas operation lutut selama 9 jam, dari pukul 1015am - 715pm.... 9 jam tuuuuu... tadi kitorang melawat sekejap kat hospital tuanku jaafar.... Alhamdulillah kalau ikut keadaan memang operation tu berjaya.... semoga kawan baik aku nie cepat sembuh dan sihat seperti sedia kala... mudah mudahan... ;)

Tuesday, July 5, 2011

baju untuk ikhwan...

baju nie aku baru dapat tadi, balik jap menyusukan ikhwan, mak aku cakap barang aku dah sampai dah... memang ditunggu - tunggu nie... heheheeh.... aku tempah dari kawan sekolah aku, elma... pandai budak nie menjahit... heheheh... thanx elma... kalau ade baju utk budak 2 - 3 tahun bagitau la ye, nak buat untuk si abang pulak... ;) mase aku tanye ari tu belum ade lagi.... best2... ;) tadi aku pakaikan ikhwan cam muat2 je.... rase beberape kali pakai je nie, maybe badan ikhwan semangat kot... heheheh...





suke ikhwan pakai ye... ;)




sume nak dimasukkan dalam mulut.... ;)

Friday, July 1, 2011

KHAIR IMRAN



sukanye tengok gambar ni.... ;)

Tukar hakmilik...

Setelah bertangguh – tangguh selama 6 bulan akhirnya berjaya tukar hakmilik kete ke name aku… manenye tak bertangguhnye… meh aku cite sket…. Hujung bulan 12 aku dah pegi puspakom dah untuk check ape2 yang patut… pastu dapat sijil lulus, bulan 1 nye pulak aku bersalin, berpantang dalam mase 70 hari, naik keje dalam bulan 4, pastu cuti kecemasannye lagi anak tak sihat, akunye tak sihat… bulan 5 pun tak boleh nak amik cuti lebih2 lagi sebab aku dah amik utk bday imran… bulan 6 nilah dapat cuti… tu yang cuti 2 kali tersepit 27hb dan 28hb jun tu…. Ari rabunye cuti Israq n Mikraj lagi… wah gittuuuu…. ;)

Untuk tukar hakmilik

1. Pegi puspakom, bayar RM30 untuk check enjin, tinted cermin kete etc…

2. Pastu pegi JPJ, borangnye aku dah amik mase bulan 12 tahun lepas, isi2 borang, tunggu name kene panggil, n kene bayar RM 100… tunggu kejap pastu walah!! Dah siap dah, siap aku cakap kat akak kaunter tu, betul ke dah siap ni…. Takyah sain2… iyee betul, tapi kalau nak sain kat geran tu pun terpulang…. Heheheh….

Lepas nie kalau nak tukar name hakmilik lagi, takyahla risau2 lagi sebab dah tau nak buat ape…. ;)

checkup abang n adik..

Pegi serentak abang ngan adik… saje je mintak tarikh checkup same… senang… ;) selalunye aku pegi dalam pukul 8am senang pegi dari rumah, bile dah abih baru pegi opis…. Kali ni ade peraturan baru dekat Klinik Desa Sikamat, kalau appointment pukul 11am, kene letak buku dalam bakul dalam pukul 1030am ke atas…. Ni first time kene buat camtu…. Tapi oke gak sebab dah tak ramai orang…. Memang best… hehehehe…. Kalau tak tu pukul 8am memang ramai orang n kene tunggu lame giler…

Berat Imran : 13 kg

Berat Ikhwan : 7.2 kg

Secara keseluruhannya pembesaran kedua – dua anak bujang ini amat2 memberansangkan…. Next checkup utk si abang bulan 9 nanti kene makan ubat cacing… heheheh…. Yang si adik pulak ari tu kene cucuk, nangis kejap je pastu dah oke dah…. Pastu demam pun tak demam sangat, just panas2 camtu je… Alhamdulillah… skang nie si adik still aku dpt breastfeeding lagi…. N disebabkan breastfeeding aku tak period lagi sampai la skang…. Memang fully breastfeeding memang camtu… berat badan pun tak naik… bagus betul faedahnye… ;) Insya Allah kalau ade rezeki nakla sampai 2 tahun…