Friday, February 27, 2009

kamera rosak... :(

dah lame dah tak upload gambar dalam nie... kamera dah rosakla, bukannye rosak ape pun, cume gambar die cam ade garis2 putih... kengkadang putih sume.... baru 3 tahun pakai... ingat nak beli kamera baru tapi keadaan skang tak mengizinkan lagi sebab nak simpan duit untuk baby.... kene berjimat cermat....

Gastrik..... :(

semalam kene gastrik lagi... aku ingat mabuk2 balik rupenye gastrik... doktor kate mesti aku lambat makan sket... aku pun bagitau la, kalau time keje memang waktu makan ikut giler tapi kalau tengah cuti agak2 lari sket la jadual die.... yang tak bestnye bile aku telan cam menyucuk sampai ke tekak... ish, siksanyeeee....

doktor bagi ubat tapi aku takut nak makan... cume lepas nie time cuti aku kene jage makan same cam aku tengah keje... Al maklum la time cuti la nak tido pueh2 sebab rase cam badan nie letih je....

Tuesday, February 17, 2009

suamiku domam....

semalam aku letih giler, lepas maghrib je terus aku tertido... dalam kul 930pm baru terbangun, eh ade msg dari suami die kate die dah tak larat dah... rase cam nak tertido je kat atas motor... teruk pulak demam die... aku dah tak tentu arah dah.... risau pulak aku kalau ade ape2 terjadi.... aku terus mandi cepat2, tengah2 mandi aku terdengar suami balik... lepas mandi tu aku nampak die dah berselubung dah kat depan tv... die mengadu sejuknyeeeee.. kat luar ade toto, berselubung die kat dalam tu.... padahal cuace tengah panas giler nie....

terus aku siap2kan suami, kitorang terus pegi klinik... sampai kat klinik dalam kul 1015pm... doktor sampai kul 1030pm la pulak... kene la tunggu, 15 minit cam lame giler, suami aku dah sejuk giler, cam air batu die cakap... bile jumpe je doktor, suami aku terbatuk, bunyi kahak je, doktor tanye ade asma ke, suami aku ade, terus doktor kate batu berkahak nie lagi bahaya dari asma sebab boleh ganggu pernafasan dengan boleh kene jangkitan paru2...

terus doktor suh masuk gas, ade la dalam 5 - 10 minit... die suh sedut gas tu dulu pastu nanti die check balik... aku pun pegangla alat tu... suami aku cam nak tertido dah... ciannye die... dah tu doktor check, dah lega sket pernafasan suami aku, mungkin kahak tu dah cair sket... doktor bagi 4 ubat, 2 ubat pil yang besar giler, 2 lagi ubat air.... pastu MC utk esok ari...

semalam pun aku tido lam kul 2am, sebab jage suami... panas betul badan die, aku letakkan tuala... pagi nie aku bangun, suami kate die nak pegi keje sebab takde orang nak ganti, aku cakap kat die nanti pandai2 la orang hospital tu carik orang.... risau pulak die pasal keje... nie aku pegi keje nie risau pulak die kat umah... :(

Friday, February 13, 2009

Doa agar anak dalam kandungan dipelihara...

"Ya Allah peliharalah anakku selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan Mu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperut ku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat.

Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam". Amin.

memudahkan bersalin....

Khasiat Surah An-Nahl, ayat 78: Untuk memudahkan wanita melahirkan anak

"Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibu kamu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatupun dan Dia mengurniakan kepada kamu pendengaran dan penglihatan serta hati (akal fikiran); supaya kamu bersyukur." - Surah An-Nahl: ayat 78-80

tarikh jangkaan bersalin....

Anda juga boleh mengira secara manual tarikh bersalin anda dengan menambah 7 hari kepada hari pertama haid terakhir anda, tolakkan 3 bulan, kemudian tambah 1 tahun. Formula ini digunakan oleh kebanyakan doktor dan bidan. Mereka yang pakar menganggarkan hanya 1 dalam 20 ibu hamil yang benar-benar bersalin pada tarikh jangkaan ini.

patutpun tarikh jangkaan bersalin aku pada 28/6/2009... lepas nie bolehla aku tau bile haid terakhir kawan - kawan aku yang tengah mengandung skang nie... hehehehe.... ;)

gelombang kasih.... ;)

malam tadi suami keje malam... aku pun baring2la kat depan tv sambil usap2 perut... sejak kebelakangan nie memang terase baby gerak2 tapi aku tak tengokla perut aku mase baby tu gerak.... malam tadi aku sesaje je tengok perut aku, Ya Allah, bile time baby tu gerak nampak betul gelombang kat perut nie... first time aku tengok, bile dah seronok tu aku tengok je dalam mase satu jam... memang bergelombang + gerak2 perut aku, tak lame tu cam perut aku ke depan sket sebab maybe die tengah bergerak - gerak... sebagai seorang bakal ibu, menitis air mate aku bile alami sume tu... aku sms kat suami, tunggu punye tunggu die tak balas - balas... terus aku tertido, esok paginye dapat sms rupenye mase tu die bz... patut puuunnn... ;)

scan 10/2/2009....

appointment kul 2pm... kul 1.30pm aku dah sampai dah atas nasihat orang yang berpengalaman... memang ramai giler, kaunter belum bukak lagi... kaunter bukak je dalam pukul 1.40pm berpusu - pusu orang pegi kat kaunter nak pegi amik nombor... dah lepas tu kene tunggu jap... pastu nurse tu panggil name aku, die cakap pegi Bilik E ye untuk scan... yes mem!! heheheh....

terus aku pegi kat Bilik E takut ramai pulak kang... yang bestnye aku orang yang kedue... wuhuuuu!!! suami ade ikut sekali, sebab nak tengok jantina baby kalau dapat... bile nombor kene panggil je aku ngan suami pun masuk, tapi orang yang sebelum aku tu belum kuar lagi so nurse tu mintak suami aku tunggu kat luar dulu, bile orang tu dah kuar baru die boleh masuk... doktor pun scan la, tak bape jelas kat skrin tu sebab dari tempat aku baring tu cam samar2 je... doktor tu cam nak taknak je bagitau, yang nie kepale, tulang belakang, kaki la... pastu die tak cakap ape2 pasal jantina pun, aku pun maleh nak tanye sebab mesti die kate skang nie tak nampak jelas, kaki silang la ape laaa... suami pun cam tak tanye ape2 pun... balik tu aku cakap kat suami, bile dah masuk 6 bulan sok kite gi klinik swasta untuk scan jantina baru puas hati....

checkup 3/2/2009...

terlambat nak update... terbz pulak... heheheh... ape2 pun update tetap update... ;) cam bese buat checkup kat klinik desa sikamat... pegi ngan suami sebab kebetulan die cuti lepas keje malam.... appointment pukul 9am... ramaila pulak ari tu... takpe yang penting aku datang on time.... yang kelakar tu suami siap beli paper kosmo dan metro lagi, siap dah abih bace dah due2 paper tapi name aku tak kene panggil lagi... muke suami dah ngantuk dah.... heheheh...

tak lame tu name aku kene panggil.... aku pun pegila kat nurse tu utk nak timbang berat ngan check tekanan darah... aku nampak ade sorang akak tu pun pegi gak kat nurse tu... aku berdiri je la kat situ... bile akak tu timbang berat, nurse tu macam pelik nape berat badan naik mendadak nie, dari 51.5kg ke 80kg... aku dah tersenyum - senyum dah kat tepi tu.... confirm salah orang... heheheh.... nurse tu tanye kat akak tu, awak Rus Inda Rus Din ke??? akak tu kate eh tak name saye Roslinda... heheheh... akak tu pun pegila duduk kat tempat menunggu tu balik.... heheheh... aku pun timbangla berat aku, lam 54.5kg... takpe naikla sket... heheheh...

pas check tu, gi jumpe JM (jururawat masyarakat) pulak.... check darah pulak - HB oke, 11.2 menurun jugak sebab sebelum tu 13.9.... takpe takat oke lagi... heheheh.... JM suh aku baring, die letak ade satu alat nie kat perut aku... terdengar jantung baby dug dag dug dag... laju giler tapi memang babynye jantung akan berdegup laju dr maknye... heheheh.... pas balik dari klinik terus suami antar pegi keje... ;)

Friday, February 6, 2009

Mari2 beli minyak wangi!!!!


aku baru je pakai minyak wangi one drop perfume bulan lepas... kotak kaler ijau.... memule aku pun skeptikal gak, boleh ke pakai sket je boleh tahan bau die sepanjang ari.... aku pun belila dr akak aku... nak cube sebab tak cube tak tau.... skang aku suke giler pakai minyak wangi nie.... aku boleh bertukar - tukar bau ape yang aku nak pakai - dlm kotak tu ade 8 botol, yang penting takde alkohol..... sape2 yang berdekatan ngan aku tu, boleh la test minyak wangi nie.... akak aku ade tester die.... sape nak boleh dpt secepat yang mungkin.... ;) ari ni aku pakai Apple Blossom by Bodyshop.... ;) jimat pun jimat... hanya RM40 satu kotak...
Set 1 for WOMEN

1. Inspired by Escape, Calvin Klein
2. Inspired by Romance LPV, Ralph Lauren
3. Inspired by Pleasure, Estee Lauder
4. Inspired by Jennifer, Jennifer Lopez
5. Inspired by For Her, Narciso Rodrigues
6. Inspired by Baby Doll, Yves Saint Lauren
7. Inspired by Cool Water for Women, Davidoff
8. Inspired by Apple Blossom, Body Shop

Monday, February 2, 2009

20 minggu... ;)


Minggu ke 20:

Otot bayi anda semakin kuat tiap minggu. Jika anda masih belum dapat merasakan pergerakannya, anda pasti akan merasakannya sekarang. Anda mungkin salah mengertikan pergerakannya pertama kali sebagai angin, kerana terasa seperti letupan gelembung-gelembung di dalam perut anda. Bayi anda bergerak sekitar 200 kali sehari , tapi anda hanya akan merasakan sedikit dari semua gerakan ini.