Monday, June 29, 2009

28hb Jun 2009....

tarikh nie sepatutnye aku melahirkan Imran... Due date aku... tarikh nie memang aku akan kenang sampai bile2... tapi dengan izin Allah Imran dah selamat dilahirkan dengan pembedahan... Alhamdullilah... ;) nie gambar terbaru Khair Imran..









Wednesday, June 24, 2009

takleh makan durian??

a'ah skang nie aku tak boleh nak makan durian padahal aku nie bolehla digelar "hantu durian", kalau aku start makan durian tu, selagi tak abih selagi tu aku akan makan... panas badan lain cite... hehehehe.... petang ari tu adik aku bawak durian, amik dr kampung mertua die... aku dah macam tak tentu arah dah.... dah la lame pose durian....

aku tanye kat mak aku boleh tak makan durian sambil buat muke kesian... heheheh.... mak aku pun cakap boleh la amik secolek je... bersinar - sinar muke aku, walaupun secolek asalkan aku dapat merase.... aduilaaaa nikmatnye makan durian... heheheheh..... bilela nak boleh makan banyak2 nie.... hhhmmm.... ;)

amboi la kuningnye isi durian nie.......



yo yo je suami aku nie makan durian.... ish3....

abah aku jadi tukang pengkopek durian



Tuesday, June 23, 2009

Pemeriksaan bulanan imran...

tadi dalam kul 8am tadi aku bawak imran pegi Klinik Kesihatan Sikamat untuk pemeriksaan rutin bulanan... aku bawak adik aku, dina, nasib baik die ade sebab tengah bercuti semester... orang pun tak ramai mase tu, kejap je dah abih dah... kat sane aku jumpe kawan sekolah aku, shiran, kitorang tak same kelas tapi selalula jumpe kat sekolah... setelah 2 tahun shiran nie kawin baru la die disahkan mengandung... Alhamdullilah.... ;)

Berat Imran dah naik dah jadi 2.1kg... seminggu yang lepas 1.93kg... Alhamdullilah sangat2... GROW IMRAN GROW!!! ;)

Monday, June 22, 2009

Hepi father's day & Hepi birthday abah!!

Hepi birthday kat abah aku yang ke 55 tahun!!!

Dan Hepi Father's Day buat suami yang tersayang, Encik Kamaruddin Bin Haji Hashim... bestkan first time jadi abah... ;)

dan juga untuk abah, atuk, apoi (adik aku), cikzul (pakcik aku), ayah mertua dan sume bapa2 di seluruh dunia terutama Encik Haris Fadzilah, Encik Munzir, Encik Nik, Encik Nazim dan sume yang telah bergelar bapa...

di sini gambar2 sekitar majlis sambutan 2 hari yang berharga dalam hidup aku...














Sunday, June 21, 2009

nak celebrate hepi father's day...

malam nie Insya Allah lepas Isyak kitorang kat sini akan celebrate father's day ngan abah aku punye bday... dan seperti bese aku yang still dlm pantang nie tak boleh nak makan sebarangan.... tak sabo2 nak tunggu abih pantang nie... heheheh.... nanti aku updatekan lagi ek....

jom minum susu!!!

selame nie aku bagi susu badan kat imran, tapi disebabkan semenjak due menjak nie imran macam tak cukup susu je, kenela aku carik susu tambahan untuk Imran... setelah mencarik susu yang sesuai, aku ngan suami bersepakat beli susu Enfalac A+ Rumusan Khas Bayi Pramatang... aku teringat doktor kat spital bagitau kitorang yang kalau nak bagi susu tambahan kene carik yang untuk bayi pramatang punye....


sebelum imran umur 2 bulan nie aku bagi susu pakai sudu... kat spital pun doktor nasihatkan suh bagi susu pakai sudu, cawan atau syringe... aku berani pakai sudu sebab boleh bagi sket2, kalau pakai cawan cam banyak pulak yang masuk lam mulut imran nanti, takut die tersedak... lagi satu aku takut imran keliru punting kalau aku bagi minum pakai botol susu.... tunggu la 2 bulan ke, lepas aku dah start keje balik.... nurse kat spital ade bagitau aku yang bayi berusia bawah 2 bulan tak boleh nak bezakan puting ibu ngan puting tiruan, nanti diorang keliru.... lepas 2 bulan Insya Allah diorang boleh bezakan... ape2 pun setiap ibu nak yang terbaik untuk anak2 mereka.... ;)


Wednesday, June 17, 2009

pemeriksaan mata...

yup, ari nie imran kene check mate.... nak tengok perkembangan mata imran... patutnye imran due ujung bulan nie... appointment kul 10am.... datang2 je kat klinik pakar mata, Ya Allah ramainye orang sampai kat luar diorang dok menunggu... masakla kene tunggu nie....

tengah2 tunggu tu tetibe name aku kene panggil, aku pun masuklah, diorang suh tunggu kat bilik 7... aku ngan suami pegila kat situ... tak lame tu datang 1 nurse tu, die nampak aku dukung imran, die tanye dah titis ubat mate ke belum... aku pun cam terpinga - pinga je, aku cakap takde pulak orang bagitau yang kene titis ubat mate...

aku pun masuk bilik 6, nurse tu masukkan ubat mate kat imran, nurse cakap ubat tu nak kembang2kan urat/kornea dalam mate nanti senang doktor nak check.... pastu nurse suh titis ubat setiap 15 minit sekali.... 3 jam menunggu, imran pun dah merengek rengek nak minum susu.... aku pun cakap kat suami, manenye nie port nak bagi imran susu... suami pun carikla tempat yang tak ramai sangat orang..... die suh aku duk sane menyusukan imran, sementara tu die tunggu kat depan bilik 6, mane tau name die kene panggil...

tak lame tu nurse tu panggil, tapi aku still susukan imran lagi, die kate dah lepas menyusu kang nanti boleh terus masuk bilik jumpe doktor... tak lame tu kitorang pun jumpe doktor... nurse tu tanye nak emaknye tunggu ke atau abahnye tunggu?? aku pun macam nape tak boleh tunggu due2 sekali ke... nurse cakap takut ade yang menangis sebab tak sanggup nak tengok... aku pun macam ape yang die nak buat kat imran nie.... rupenye doktor masukkan cam dawai kat kelopak mate imran suh imran bukak mate besar... kalau tengok memang menakutkan sebab imran tu kecik lagi, cam kene pakse bukak mate... tapi nak buat cemane, dengan care tu je doktor boleh check mate die....

disebabkan nie first time kitorang bawak imran gi jumpe doktor mate, die tak dapat nak tgk perkembangan mate die sangat, doktor tanye aku sepatutnye due bile... aku cakap 28hb jun... die bagi tarikh 3hb julai untuk kitorang datang balik n tengok lagi perkembangan mate imran... kitorang pun kate oke.... kul 1.30ptg abih check, terus kitorang pegi cafeteria sebab lapo giler.... abahnye makan nasik, mamanye makan roti je... bukannye diet tapi balik umah kang baru makan nasik..... ;)

appointment imran pasnie :

23/6/09 - Klinik Desa Sikamat - pemeriksaan biase

3/7/09 - Klinik Pakar Mata - perkembangan mate lagi

6/7/09 - Klinik Pakar Kanak - Kanak - perkembangan tumbesaran imran

Tuesday, June 16, 2009

such a hepi dad...... ;)




To my luvly abg.... Thanx for everything!!! walaupun abg tak bape nak romantik.... hehehehehe..... ayang sayang sangat dekat abg walau apepun terjadi.... wah, terjiwang sket.... sket je... heheheh....

Monday, June 15, 2009

timbang berat badan lagi...

tadi ade appointment ngan doktor nak check perkembangan imran... appointment kul 9am tapi sampai spital kul 9 lebih.... nak mandikan lagi, nak susukan lagi nak burpkan imran lagi... heheheh.... sampai je spital diorang suh timbang berat imran dulu.... aku dah berdebar - debar dah.... naik tak ni berat die... berhempas pulas aku bagi susu badan nie..... nie result die :

berat badan - 1.93 kg (ari tu 1.77kg, naik la sket.... yeay!!!)

ukur lilit kepala - 32 cm (dulu 30 cm)

tinggi - 45 cm (dulu 44.5 cm)

Alhamdullilah, walaupun sket je naiknye tapi at least naik la jugak.... ;) bersemangat aku nak naikkan sumenye lagi.... ;)

ari rabu nie ade appointment utk mate pulak, nak check perkembangan mate pulak....

Saturday, June 13, 2009

Imran dah sebulan dah...

Imran berfikir (ye la kot... hehehehe..)

aku dah sebulan dah... kejap je mase berlalu... aku berikrar akan ikut cakap mama ngan abah aku.... taknak nakal2.. bile mama suruh minum susu, aku akan minum... tapi bile aku ngantuk sangat kengkadang aku tertido, sian mama aku kene pujuk2 aku... tapi aku tetap nak tido gak.... cian mama aku... hehehe...


ape2 pun muahhhh kat mama ngan abah aku.... imran sayang sangat kat mama ngan abah...

mungkin tu kot yg imran fikir.... memandaila mama imran nie ek... heheheh...

Wednesday, June 10, 2009

mama, imran nak susu!!!!

aduh laparnye imran......

mama, imran nak susu!!!!!!!!!!!



yelah2 anak manje mama nie... lapar ye...

meh sini meh.........

aik, bagi susu pun mama imran nak berposing...

dah kenyang dah.... mase utk tido.....

mimpi best nie........

Saturday, June 6, 2009

tak nak buang air besar ke???


masuk ari nie dah 6 ari dah imran tak buang air besar... risau betul aku... balik2 dari spital je aku terus pegi klinik, doktor check pergerakan usus die oke, doktor kate bagi die mase sket sebab baby tak cukup bulan.... doktor taknak masukkan ubat kat punggung imran sebab doktor kate bahaya... so doktor pun bagi ubat lawas air besar... aku pun bagi la ubat tu 1 ml 3 kali sehari... ade orang kate asalkan perut imran tak mengeras still takpe...

tadi jururawat datang umah check imran... die advise pegi spital gi jumpe doktor sebab manela tau ade ape2... aku cakap kat die, imran nie banyak kentut ngan kencing tapi cam tak kuar berak... lepas jururawat balik je aku terus nak bawak die gi spital... dah siap2 dah nie, sajela aku nak check imran berak ke tak.... tup2 imran berak walaupun sket... heheheh.... imran taknak gi spital la tu ek... dah jenuh dah asik pegi spital je ek.... imran..... imran..... ;)