Thursday, July 30, 2009

Imran dulu dan kini...

Dulu berat imran just 1.58kg je sekarang dah 4kg... bile ingat2 balik terbayang - bayang bile aku nak mandikan imran... risau kalau die terlucut sebab ringan sangat... sekarang nie Alhamdullilah bile dukung pun terase, bile nak mandi pun tak risau lagi.... ;)

sume baju yang aku beli dulu sumenye besar untuk imran, die pakai baju pun nampak gedobosh... hehehe... sekarang sumenye dah muat dan ade yang dah agak - agak sempit dah.... Alhamdulliah...

Dulu aku takut nak urut dada imran sebab nampak imran punye tulang rusuk... lemak2 badan pun tak banyak lagi.... sekarang nie Alhamdullilah nak urut pun sedap je...

Dulu nak tidokan imran kat tempat tido yang berbuai tu tak boleh sebab die kecik sangat, nampak cam die bengkok je... Sekarang nie Alhamdullilah imran yang nak same besar dah dengan tempat tido tu, siap kene pakaikan tali pinggang sebab takut imran tertiarap...

Dulu aku kene perah susu badan sebab imran masih lagi kat spital... Menitik - nitik air mate aku perah susu sebab imran takde ngan aku mase tu... gambar die je yang ade depan aku... Sekarang nie bile2 imran nak susu pun aku boleh bagi...

Dulu imran tido pun beralaskan kain lampin yang aku lipat2kan je... sebab kepala ngan badan imran kecik sangat... Sekarang nie imran boleh pakai bantal... siap kene tukar bantal sebab bantal tu dah penyek dah...

Itulah perkara2 yang dapat aku buat perbandingan antara dulu dan sekarang.... bile mengenangkan balik memang banyak menguji kesabaran... Dugaannn.... setiap yang berlaku ade hikmahnye... ;)



Monday, July 27, 2009

Majlis Aqiqah dan Cukur Jambul..

Majlis nie berlangsung pada 26hb Julai 2009(ahad)... Alhamdullilah sumenye berjalan dengan lancar... mase cukur jambul imran pun tak meragam... tido je imran tu... heheheh... konyang la katekan... majlis start pukul 11am dimulakan dengan marhaban dan berzanji.... lepas tu majlis cukur jambul... rase berdebar - debar pun ade sebab anak first la katekan... cam best je rasenye... lepas tu ade buat tahlil sket dan jugak doa utk kite nak menyambut pose nie... kalau nak cite memang banyak, tengok2 je la ek gambar2 sekitar majlis..






















Tuesday, July 21, 2009

imran kene cucuk...

tadi ade checkup imran... aku pegi sorang2 letak imran dalam bakul... heheheh... suami tak dapat nak pegi sebab keje.... mak aiii ramainye orang, sampai parking pun takde... selalu banyak je parking... masakla menunggu ari nie besela bile name kene panggil imran nak kene timbang... aku pun cam risau gak bape la berat badan die nie... hheheeh.... tak sabo acik nak tau nie haaaa.... ;) Alhamdullilah dah 4 kg, aku macam eh biar betul penimbang nie... heheheh.... bertambah pun... macam tak nampak dah 4 kg, maybe sebab aku tengok die ari2 kot...

tak lame tu imran nak kene cucuk pulak untuk 2 bulan... risau gak aku kalau die melalak giler, dah la aku sensorang dengan begnye lagi... tapi Alhamdullilah la imran nangis mase kene cucuk je pastu dah tak nangis dah.... mak die dah serabai dah... heheheh.... memintak la imran tak demam, tapi kalau demam bagi je makan ubat paracetamol... bile dah selesai tu, hujan la pulak... kene la tunggu sampai ujan berhenti... bile dah agak2 ujan dah reda, aku terus antar imran pegi umah mak aku pastu terus aku pegi keje....

Monday, July 20, 2009

gambar terbaru...

mase nie imran dah 3 kilo lebih dah... last timbang 3.38kg... ari selase nie (21/7/2009) timbang lagi.... seronok tengok die dah makin bersemangat dan berisi... ;)












Thursday, July 16, 2009

aku memang terase...

ade sorang umat kat opis aku nie... mulut die boleh tahan laser... aku tak suke nak kecoh2.. aku nie jenis yang pendiam, kalau jumpe kawan yang boleh ngam ngan aku baru aku boleh borak.. orang yang kenal aku je yang tau aku nie cemane...

seperti yang sume sedia maklum, aku nie bersalin secara pembedahan... bukannye normal... kalau boleh aku memang nak bersalin normal... nak rase cemane sakitnye nak bersalin.. tapi disebabkan aku ade komplikasi iaitu darah tinggi so aku kene bedah awal dari tarikh yang sepatutnye kalau tak akan mengancam nyawa aku dengan baby..

dengan bagusnye umat tu boleh kate yang aku nie tak merase cemane sakitnye bersalin normal... dengan penuh rase berlagaknye la... macamla aku nie tak merase sakit lepas kene bedah tu... tahla manusia nie... Allah je la yang boleh balas...

balik dah...

kitorang dah start duk kat umah sewa dah lam ari jumaat lepas (10/7/2009) tu... nak bese2kan imran dengan umah tu... Alhamdullilah tak meragam... nangis nak susu je... tapi ade satu ari tu aku terbalik malam, tengah malam tu imran meragam... kene kacau la tu... sejak tu tak berani lagi aku nak bawak die ke mane - mane lepas maghrib...

skang rutin harian aku, kuar umah pukul 6.30am, antar imran pegi umah mak aku, balik keje kang aku pegi amik imran balik, kene sampai umah sebelum pukul 7pm sebab takut die meragam... setakat nie Alhamdullilah sumenye berjalan lancar... imran tak tau lagi nak ikut mama die pegi keje.. hehehe... cemanela bile imran dah besar sket nanti... ;)



Wednesday, July 15, 2009

imran masuk spital lagi???

malam 12/7/2009 tu suhu badan imran cam panas je... aku pun dah risau dah... kul 12am tu aku terus bawak imran pegi klinik.. doktor cakap kalau baby tak meragam, minum susu lagi tu kire oke lagi... awal pagi tu dalam pukul 4 lebih.. imran dah merengek - rengek dah... aku rase badan die memang panas... risau lak aku ngan suami... aku check pakai termometer dapat suhu 37.1 darjah... badan imran panas betul, aku takut sawan ke ape..

kitorang terus bawak imran pegi spital... check2 ngan doktor suhu die dah 37.4 darjah dah... ish makin naik... terus doktor suh admit sebab nak check nape jadi panas camtu.... so kitorang pun masukla spital lam kul 6.30am tu... masuk lagi spital... sian imran..

5 doktor yang berlainan check imran.. suhu pun dah amik lam 4 kali dah... tapi mengikut bacaan imran tak demam... doktor tu kate aku cemas sangat... hehehe.. sebenarnya badan imran memang panas tapi tu suhu badan normal bagi imran... kite je rase panas... aiyaaaa... tersipu - sipu aku... heheheh.... mama ngan babah imran cemas sangat... heheheh..... ape2 pun doktor bagitau suhu badan normal bagi baby ialah 36.5 - 37.5 darjah... kalau lebih dari tu memang kene bawak pegi spital...

petang 13/7/2009 tu jugak kitorang discaj... heheheh.... sesaje je masuk spital... heheheh... sebenarnye aku start masuk keje ari 13/7/2009 tu lah... tapi kene amik emergency leave sebab imran masuk spital... tapi ade hikmahnye masuk spital sebabnye aku tengok kanak2 yang sakit kat situ ade yang lebih teruk keadaannye dari imran... Insaf gak aku dengar baby ngan budak2 nangis sebab sakit... Insafnyeee... aku ngan suami akan jage imran sebaik - baiknye...

Sunday, July 5, 2009

Gelagat imran makan ubat... ;)

kalau imran makan multivitamin yang kaler oren tu mesti muke die camni... heheheh....


Saturday, July 4, 2009

Imran pegi check mate lagi..

Semalam (3/7/09), aku ngan suami bawak imran pegi Klinik Pakar Mata, besela sampai2 je orang ramai... tapi kitorang dah bajet dah mesti abih dalam kul 1pm punye.. tunggu punye tunggu, imran kene titis mate dalam 4 kali nak besarkan lagi kornea mate tu... rase tak selesa sebab rase pahit sampai ke tekak.... merengek la imran sket2...

appointment dalam kul 10am, jumpe doktor dalam pukul 12 lebih... bese la tu... doktor pun bukak mate imran pakai alat macam dawai tu.. kuat betul imran nangis, macam kene pukul... cian imran... doktor tanye lagi aku due patutnye bile... aku cakap 28hb jun 2009... lepas doktor check due2 belah mate, doktor kate perkembangan mate imran oke... Alhamdullilah, mate imran kene check sebab die lahir tak cukup bulan.. pastu doktor bagi next appointment pade 30hb jun 2010... yup 1 tahun lagi... untuk check power mate pulak... lame giler appointment, kitorang ingatkan 2 minggu lagi ghupenye setahun... ;)

next appointment dekat Klinik Pakar Kanak - Kanak pade 6/7/2009, ari isnin ni.... nak check perkembangan tumbesaran imran pulak....

Thursday, July 2, 2009

mama imran amik peksa...

ari selase (30/6/09) sampailah ari khamis (2/7/09) aku amik pekse untuk KPSL (Kenaikan Pangkat Secara Lntikan)... Alhamdullilah aku buat mane yang termampu... Al maklumla sejak ade baby nie, tido pun tak cukup... menguap yang tah ke bape kali pun aku tak tau,... aku selalu terbace kalau orang yang tak cukup tido nie kalau nak amik pekse esoknye takut kene "mental block", "panic attack" atau blank kepale otak..

aku pun takut gak kalau tetibe je blank... pening gak la kepala aku mase jawab kertas pekse tu... ape2 pun aku dah buat yang termampu... kalau ade rezeki anak dan keluarge Insya Allah sumenye berjalan dengan baik... AMIINNN..