Tuesday, February 28, 2012

novel best!!

dulu2 kala aku memang suke bace novel... kengkadang aku yang beli, kengkadang mak aku beli, makcik aku beli.... lepas tu bile dah mule ade komitmen start dr kawin dan lain2, memang langsung aku tak bace novel... rase cam tak boleh nak abih kan 1 buku pun....

tapi kali nie lain sket, sebab ape??? sebab kawan aku telah menjadi novelis... wow!! memang aku tak sangke.... aku kenal dda nie mase bergiat aktif dalam Adam Fanclub Malaysia.... dulu memang kerap kami berjumpe... tapi sekarang memang jarang2 berjumpe.... tempat tinggal yang lain pun satu sebab jugak kenape kami jarang berjumpe... cume tau cite masing2 melalui blog, facebook.... ;)


tada!!! ni la 2 novel yang telah berjaya ditulis oleh dda.... first novel NYANYIAN SHAHDU n second SAYANG 3 DALAM 1... ke mana kuah kalau tak ke mangkuk.. heheheh... mak dda ni juga adalah seorang novelis juga ZAILINA NORDIN... memang terkenal dalam penulisan novel dan masak memasak nie...


SAYANG 3 DALAM 1


setakat hari ni sket lagi sebelum aku abih bace novel nie... memang pro la dda nie.. tak sangke dda boleh tulis sebaik dan sebest ni... terbayang - bayang aku setiap babak dalam novel nie, di kala sedih, gembira, kelakar, marah..... heheheh.... sket lagi nak abih... memang aku rekemenkan kat kengkawan aku.... ;)


tiap2 malam sambil2 tidokan si ikhwan aku curik2 mase nak abihkan novel nie.... tapi memang berbaloi... in my opinion, memang worth it... ;) bangga aku ade kawan seorang novelis... ;)




nama pena dda...

name aku pun ade dalam ruang penghargaan... Thanx dda!!


lepas ni nak bace NYANYIAN SYAHDU pulak... ;)


Friday, February 24, 2012

Saat Ikhwan dibotakkan...

Ini la ghupenye ikhwan berambut.... mase lahir dulu rambutnye sangat lebat, pastu cukur, pastu tumbuh balik pun amatla lebat dan tebal... tapi bile cukur balik, die jadi camni... bahagian atasnye cam botak, tak banyak rambut... belakang kepala tumbuh rata la pulak..... memang nampak cam budak yang ade masalah rambut... sungguh tak ensem... heheheh..... dah la baby lagi kan....

so mum has decided utk membotakkan Ikhwan... heheheh..... ikhwan botak memang comey dan sesuai sebab kepalanye sungguh bolat..... ;)


rambut ikhwan yang agak jarang dan nipis...

abah eh yang dukung menangis...

dan menangis yang sungguh kuat.... ;)


dan kuat lagi.... mama die pujuk pun cam tak berkurang pun nangisnye..


tidur kerana kepenatan...


Friday, February 17, 2012

nak marah pun tak jadi...

alkisahnye macam nie.... pagi jumaat yang tenang... aku pun bangun tido dalam pukul 6.30am..... bukak je pintu bilik, terus tercium bau bedak.... tv pun memang terpasang, ni mesti imran bangun awal ni, pastu die tengok tv.... n mesti die main bedak nie... aku ingatkan sket je.... tengok2 abih ruang tamu aku sumenye bermandikan bedak.... Ya Allah Imran!!! Imran tersengih - sengih... ish memang tak jadi nak marah tengok imran tersengih... imran terus dtg kat aku cakap pampers die bocor....

terus aku tukarkan pampers die n terus kate kat die, nape imran main bedak nie... imran cam tersengih - sengih dengan comelnye (tu mama die cakap) heheheh... anak sendiri kan, kene la puji.... memang tak jadi nak marah, tak pelah balik keje kang boleh kemas, nasib baik esok ari sabtu... kalau tidak, haiisshhhh... tapi terus mama amik hp nak amik gambar, kamera bateri kong la pulak....


tapak kaki comey

tersengih - sengih (mama die yang suh sengih)... heheheh...




meja jepun pong kene...


bakul mainan, mainannye tak mane2 tah...


yang ni kat atas tv... IMRAN BUAT!!!!


imran dah lap kat situ pakai wet tissue..


oh tv kuuuuu........ ko pun terkena...




very cheeky boy....


tak lame tu ikhwan pulak dah bangun, terus join abgnye main booodaakkkk ni ha.... heheheheh...... terus aku dukung masing2 naik kete sebab nak ngantor umah neneknye.... kat umah neneknye terus tukarkan baju masing2.... haishhhhh..... alahai anak omak!!\


Thursday, February 16, 2012

Kisah Berat....

Best betul kan bace blog Dr. Halina…. Kelakar pun ade…. Memang betullah gigi n kulitnye memang cantik n putih…. Yang aku ni ha, timbul pulak jerawat2…. Macam zaman mude2 dolu… heheheh…. Skang dah berumur sket dah….

Bercite pasal kenaikan berat badan ni kan, aku sebenarnye tak bape nak perasan…. Sebab baju2 aku still boleh pakai lagi…. Tu yg oke je kot aku punye berat badan… semalam sementara nak jemput adik aku kat komuter, ade mesin timbang berat, aku pun timbangla kan…. Tengok2 angka yang keluar adalah…. JENG JENG JENG 63.6kg… WHAT!!!! Beratnye….. berat yang terberat aku penah berat adalah 64 kg…. ayat ape nie, banyaknye perkataan berat… heheheh…. Yang ni pun lebih kurang la beratnyeeeeee…. Aduuuhaaaaaiiiiii…..

Lepas lahirkan ikhwan berat aku jadi 57kg… kire oke la tu, kalori pun banyak terbakar sebab fully breastfeeding…. Skang pun breastfeeding jugak tapi disebabkan ikhwan dah makan macam2 so kurangla ke100%nye tu…. Boleh perkataan tu…. Sebut penuh2 ye… ke100%nye…. Heheheheh…..

57kg to 63.6kg = OMG 6.6kg aku telah gain weight…. Sungguh ku tak percaya….

Mase lahirkan imran dulu :

53kg to 59kg if im not mistaken…..

Setelah mengira BMI….

Camni ye kiranye :

63.6 kg / 1.602 = 24.84

So aku adalah JENG JENG JENG…

Below 18.5 = Underweight

18.5 - 24.9 = Normal weight

25 - 29.9 = Overweight

30 - 39.9 = Obese

40 or above = Morbidly obese


0.06 je lagi untuk aku jadi Overweight….. ish ish ish…. Aku kene firmkan lagi lemak2 kat badan aku nie… at least berat aku 60kg kire oke la tu… so fingers crossed….. Ya Allah permudahkan la ye urusan aku yang satu ni… dan rajinkan la manusia yang bernama Rus Inda Binti Rus Din ni…

Wednesday, February 15, 2012

Dr. Halina's blog

bella at 3 months old


Thanx to mama aqilah sebab bagitau pasal blog ni.... seronok dapat berkongsi - kongsi pengalaman sebagai mummy baru... ;)

blog tu boleh dibace di sini ye... http://barelysupermommy.com/

Thursday, February 9, 2012

sudah terase tidak selesa...

sekarang dah rase tak selesa... sebab macam dah terlebih berat... heheheh...

asalnye camni : nak tempah baju untuk Maulidur Rasul.... pastu ukur la badan kan.... pastu akak tu cam pelik la sebab pinggang 26 inci, punggung pulak dalam 42 inci (SUNGGUH LEBARNYE)... mase aku acukan baju tu, memang ketatla bahagian bawah tu... pastu akak tu bukak balik baju tu n kate, kecik betul la pinggang, punggungnye besar... hehehe... aku pun cakapla, iyela kak, bawahnye besar, bentuk pear... heheheh....

pastu malam tu jugak aku jogging setempat... hehehehe... sampai berpeluh - peluh... suami kate eleh, 1 hari je tu buat exercise... heheheh.... tapi memang betul... semalam dah tak buat dah... heheheh... penatlaaaaaa.....

aku rase aku dah kene start pegi opis naik tangga la kat tingkat 4..... walaupun lutut agak lenguh dan tergetar - getar..... heheheheh.... kene kuat semangat nie.... ;) sampai bahagian bawah ni terase mantap baru aku berhenti... hehehehe.... LOTIH!! ;)