Wednesday, October 29, 2008

Majlis harijadi kecil-kecilan....





setiap ari ahad mmg time famili aku berkumpul kat umah parents aku... so ahad lepas 26.10.2008, diorang buat la majlis harijadi aku secara kecil- kecilan... abah aku gi order satay, nasik goreng ayam, lin (akak aku) beli mee goreng mamak, aku buat mee sup, pastu adik aku sponsor kek... mmg tradisi kitorang akan buat majlis hari jadi tapi more to family dinner.. berkumpul ramai2... ayong( akak aku punye akak ipar) bg aku cupcakes... comey2 je tapi seeddaaappp... hehehehe.... suami aku antar aku gi umah parents aku sbb die keje malam, sempat la makan jap.... cian die tak dpt dinner ramai2....

yg bestnye dah bosa2 nie pun ade jugak orang yg sudi nak bagi adiah kat aku... hehehehe.... akak aku bagi kain ela, ayong bagi telekung, pastu adik aku ngan adik ipar aku (erin) bagi aku adiah yang tak disangka - sangka.... baju baby!!! heheheeh.... terkejut aku!! die kate baju tu akan bagi aku semangat nak jage kandungan baik2 sampai die lahir nanti... ;)... thanx ek lin, ayong, apoi, erin sbb bagi adiah tu... ;)

thanx tu angah (akak aku punye akak ipar yg kedue), abg din (suami ayong), kakcha, alang (makcik aku), neksu (nenek sedare) , dina (adik aku), lin, mubdi, apoi, erin, anak buah aku (nina), mama, abah sbb sudi buat majlis nie n sudi datang... ;) dah lame tak tgk akmal, tak dapat datang pulak die ari tu....

Tuesday, October 28, 2008

Minggu ke - 6....

My body :

Jika anda menderita morning sickness, bau - bau tertentu akan membuatkan anda jadi lebih teruk lagi. Kulit anda juga berubah menjadi lebih gelap sehingga menjadi bertompok - tompok dan mengelupas.

My baby :

Jantungnya kini sudah terbentuk dan mula berdenyut. Di akhir minggu ini, saluran yang menghubungkan embrio dengan plasma mula membesar menjadi tali pusat. Selain itu, saluran darah juga terbentuk. Saiz embrio kini sebesar jari kelengkeng dan pergerakannya hanya dapat dilihat melalui ujian imbasan.

Double celebration.... ;)

laaaa nie baru nak update.... heheheh.... aku berkire - kire nak pegi klinik on 24.10.2008 (jumaat) untuk sahkan kehamilan.... tapi disebabkan aku nak pegi kursus nie, aku pun risau gak, tu yang aku pagi klinik on 21.10.2008 tu... daftar kursus petang so lam kul 1pm aku gi klinik ngan suami... doktor suh aku buat UPT lagi untuk sahkan.... copek je doktor dah dpt result, YES, YOU'RE PREGNANT... ;).. aku tengok2 kat alat tu cam tak nampak je line die... tapi doktor tu kate saye dah bese dah ngan alat nie... heheheh.... Alhamdullilah... die kate aku maybe bersalin pade 27.6.2009... Insya Allah....

on 24.10.2008 tu bday aku yg ke 27... yes!! 27.. hehehe.... ramai yg wish hepi bday ngan congrats... sebenarnye aku nak bagitau kat family aku ari ahad (26.10.2008) ari tu sbb kitorang besenye akan berkumpul kat umah parents aku... tapi abang ipar aku dah terbocor la maklumat... tapi takpela... heheheh.... Alhamdullillah sgt2... besday aku kali nie besday yang paaaaaaalllliiiinnnngggggggg best.... ;)

Tuesday, October 21, 2008

pegi kursus...

dr 21hb - 24hb Oktober nie aku pegi kursus kat Golden Straits Villa, Port Dickson... Kursus Penyampaian Notis 6A dan 8A untuk perampasan tanah... dah keje pat pejabat tanah kene la pegi kursus yang ala - ala cam nie... ;)

so aku takde utk beberape ari nie... ;)

pukul 4.15am???

pagi nie kul 4.15am aku dah terbangun... ingatkan nak bangun kul 610am mcm bese tapi mmg langsung tak dpt tido.... ish... aku nak buat something tapi takut tak jadi je... heheheh.... tapi Alhamdullilah, the possibility is there.... aku tak sabar nak tunggu beberape ari lagi nie... ;) rase cam best je sambut besday minggu nie... ;) ;) ;)

Monday, October 20, 2008

Makkkk!!! lipan!!!




Ari ahad lepas kawan suami aku nak datang beraye... dlm pukul 5 pm...ade la dalam 3 keluarge... aku pun nak siap2 masak dah... masak simple2 je.... aku pun nak basuh la pinggan yang kat sinki tu, tetibe kuar lipan besar... terkejut aku... lipan tu nak panjat sinki tu tapi tak dpt, maknenye die trap dekat situ... aku dah la penakut... suami aku keje pagi pulak tu... balik kang dalam pukul 3... aku kene la tunggu suami aku balik... bile aku tepon suami, die kate potong je lipan tu takpun gunting ke.... aku macam haaaaaaaaaaaaa??? taknak la aku... tgk lipan tu menggeletik geletik... eeeeeee geli....


balik je suami aku lam kul 3 tu... cepat2 die bunuh lipan tu... baru la legenyeeeeee aku... baru boleh buat keje.... sbb setiap kali aku bukak air kat sinki mesti die gerak2... tak sanggup aku nak tengok... hehehehe.... suami kate tu kecik je tu sbb die penah tgk yg besar cam lengan... ish biar betul... eeeeeeee...

poie KLIA jap...




ari sabtu lepas makcik aku (aku panggil busu) mintak tolong antarkan suami die (cikzul) dekat airport... cik zul nak pegi Dubai dalam beberape ari utk business trip... suami aku keje pagi so boleh la aku ajak die jadi driver.. heheheh.... memule nak pagi kul 830pm tp busu kol kate nak pegi 730pm... aku cakap lepas maghrib baru la gerak gi umah die.... kelam kabut siap... cam aku pulak yg nak pegi dubai... hehehe....


sampai2 je kat sana terus pagi kat foodcourt klia, nak isi perut dulu... aku makan kuew tiaw goreng kerang... pinggan punye la besar tapi tak best sgt la, tawar pulak tu... aku suruh suami habiskan... suami order nasik goreng sayur... aku tanye sedap tak, die cakap boleh la.... plus kene makan kuew tiaw aku pulak... kembung perut die.. heheheh.... tak lame tu, cikzul gi check in ngan kawan die kat kaunter F... flight pukul 1155pm tapi diorang nak masuk awal... oke la tu tak terkejar - kejar... busu bawak hannah (anak diorang) sekali... time nak kiss2 goodbye tu, hannah nangis, cam tau2 je ayah die nak tinggalkan die jap..


kitorang tengok kat atas sampai tak nak nampak cikzul, oke dah hannah, dah tak nangis dah.... takpe dalam due tige ari nanti boleh jumpe ayah balik kan... hehehehe.... bile cakap pasal naik kapal terbang nie kan, aku tak pernah pun naik kapal terbang.... tak tau cemane rase die... mungkin takde tempat yang boleh aku nak naik kapal terbang nie... tengok la akan datang cemane... aku nak pegi honeymoon jauh2 ke... nak gak merase kan... selalu dengar2 orang cite je.... hhhhmmmm.... ;)

Wednesday, October 15, 2008

Umah Terbuka PTG

baru je balik dr umah terbuke anjuran Pejabat aku, Pejabat Pengarah Tanah dan Galian.... seperti bese aku makan tak ingat dunie... hehehehe.... senarai makanan yang dah selamat masuk dalam perut aku yang tak leper dah nie :

- nasik impit + kuah kacang + kuah lodeh

- soto (2 kali tambah)

- satay ayam bercucuk - cucuk

- karipap

- agar2

- air teh o ngan air sirap

Alhamdullilah, rezeki dr Allah.... ;)

Monday, October 13, 2008

tak bestnyeeeee...

tetibe aku rase cam nak nangis... nape nie??? berkecamuk perasaan aku skang nie... ade perasaan yang sedih sgt yang betul2 menyelubungi aku skang nie... adoilaaaaa... selalu bile aku sedih aku pendamkan je, pastu aku lepaskan kat suami..... aku kene bertenang, ade hikmah di sebaliknye... La Ilaha Illa Anta Subhanaka Inni Kuntu Minazzolimin...

Rumah Terbuka dan lagi dan lagi dan lagi....

Fuh, sabtu ngan ahad lepas tahap kelemakan kat dalam badan aku nie meningkat mendadak sebab makan banyak sangat... hehehehe..... ari sabtu ikut suami pegi umah kengkawan die kat Port Dickson ngan Rasah... perut penuh giler... tapi yang tak bestnyeeee esok paginye aku kene cirit birit, maybe sbb tersalah makan kot sbb suami tak kene ape2 pun relax je.... aiyyooo, berkali kali la pg toilet buat pelaburan.... sakit perutnye tak payah nak cakap la...

ari ahad pulak, pegi umah Dato Pengarah Tanah dan Galian, Datuk Zaffaruddin kat Taman Pinggiran Senawang... makan berpada kali nie sbb takut kene cirit birit lagi... ramai la kengkawan seopis datang memunculkan diri sendiri... mase ni la nak kenal keluarge masing2... meriah la sbb ade kambing panggang... tapi aku tak makan kambing... tgk je la kambing tu... heheheh... balik je dari umah dato aku ngan suami pegi ke umah Puan Khairani (salah sorang bos aku) kat taman yang sama tapi lain lorong... makan lagi..., makan laksa ngan popiah.... wah kenyangnyeeeeeee..... hehehehe....

Sebenarnye banyak lagi umah kengkawan ngan umah sedara yang aku tak pegi lagi... skang nie kene usaha nak adjust mase sbb suami keje shift, time suami keje aku cuti, time aku keje suami cuti.... payah gak tapi kene besekan diri... tinggal 2 minggu lagi nak raye nie... selamat makan di rumah - rumah terbuka n jangan makan banyak2 sangat!!!

Thursday, October 9, 2008

White Rabbit Creamy Candy....

Sedih lak aku bile gule2 nie nak ditarik balik penjualannye kat Malaysia... gule2 playboy aku panggil sbb logo die rabbit... aku rase aku membesar dengan gule2 nie... die punye rase mmg sedap giler, tapi apekan daye... ikut kajian kandungan melamin dalam gule2 tu dalam 135 ppm... tahap yang dibenarkan kalau tak salah aku 2.5 ppm, jauh giler beza die tu.... tapi nasib baik dpt kesan tahap bahaye tu, kalau dibiarkan je mmg akan memudaratkan kesihatan.... to White Rabbit Creamy Candy - bye2.... take care... hehehehe....

Wednesday, October 8, 2008

Minat Suamiku...


nie ha minat terbaru suami aku tu haaa... rak tu die yg buat sendiri... sebelum raye lagi dah siap dah.... cume tak cat lagi je... nie ha mase nak raye ari tu berkobar - kobar die buat... heheheh... siap berkaler kaler lagi... beli motor tu pulak kat tesco... lame betul nak tunggu die pilih motor tu, mengalahkan aku nak memilih baju pulak... hehehehe.... yg kapal tu kitorang beli kat pangkor mase honeymoon ari tu... ;)

Majlis Makan - Makan



wah, kembali lagi aku ke opis... ari isnin ngan selase (6hb dan 7hb) aku cuti.... yeay!!! enjoy... duk rehat2 kat umah.... bersenang lenang kat umah... lagi2 suami keje petang pulak tu... heheheh.... ari ni aku dah mule dgn mood keje.... ;) ari sabtu lepas (raya ke4) aku ade buat makan2 kat umah... aku tak panggil umah terbuka sbb aku buat kecil - kecilan je... jemput keluarge belah aku ngan keluarge belah mertua.... ari jumaat tu aku keje kan, so lepas keje aku pg beli barang2... penat betul dgn berbaju kurung pegi kat tesco tu... kene beli cepat2 sbb malam tu ade jemputan beraye dkt umah alang pulak (akak suami)...


tu pun tak dpt carik daging... carik kat tesco takde, kat giant takde... last2 kate kat suami pegi esoknye pagi2 la... lepas subuh tu kene pegi.... lepas subuh je kitorang pg carik kat pasar ampangan... tgk ade ayam je.. daging belum ade lagi... calibut kitorang pegi kat pasar besar seremban.... dah meriah dah kat situ... cepat2 pg carik daging, dpt la daging batang pinang, beli 2 kilo ngan barang2 yg lain.... pastu cepat balik umah sbb den nak masak nie... hehehe...


balik je umah terus sedia nak masak.... aku bercadang nak masak rendang dendeng (jawa style), kuah kacang, nasik impit, ngan mee sup.... simple je... tgh2 masak tu tak abih2 tgk jam takut tak sempat... tapi nasib baik sempat sbb majlis start kul 2pm... tapi alang dah sampai kul 1230pm... sbb die cam terlupe start pukul bape.. heheheh... dengan aku yg serabai, berpeluh - peluh cpt2 aku pg mandi tukar uniform.. heheheh...


keluarge start dtg dlm kul 2pm sampai kul 6pm... beransur ansur la datang... kalau sekali dtg tak muat umah den do... heheheh.... meriah laaa... ade yg first time dtg umah sewa aku lepas kawin nie... kire nak memperkenalkan diorang ngan umah sewa aku yg tak seberape nie.... aku risau gak kalau makanan tak cukup, aku cakap kat suami aku... die cakap Insya Allah cukup... tgk2 Alhamdullilah la sume nye cukup ade la lebih sket utk sku ngan suami... yg kelakarnye bile sumenye dah balik kan, kitorang dah landing dah kat depan tu, letih giler sgt2... dgn tak cukup tido lagi, akak sebelah yg india tu nak dtg sekeluarge... cepat2 aku pakai tudung balik, suami aku pun aku kejutkan cepat.. hehehehe...


lepas akak tu dah balik terus aku ngan suami aku booommmm tido tak ingat dunia.... dgn tak mandinyeeee sbb letih giler... baru buat kecil kecilan tu... takpe carik pengalaman dulu... heheheh.... gambar pun tak smpt nak amik sbb bz giler, tak teringat langsung pun nak bergambar... tapi aku amik gmbr kuih raye tunjuk aku je la utk tatapan... hehehe...

Friday, October 3, 2008

Mohd Akmal Mukhriz.... anak buah kedue... ;)





anak buah aku yg kedue nie br 6 bulan tapi badan die semangatnye... tak boleh nak sergah2 mase nak panggil die nanti die nangis... kene agah pelan2.... geram aku ngan budak nie tau... dulu kocik jo takde respon pun bile orang panggil... la niii dah pandai posing kat kamera dah... rase nak peluk je die bawak tido... hehehehe....

Ari Raya Kedue!!!

hhhmmmm raye kedue lak ek... pagi nie pg umah mak mertue dulu dekat Kampung Sentosa Ampangan... along belum sampai lagi.. angah dah ade dah dr johor... alang ngan ateh mmg ade kat situ... kembar suami aku balik kelantan tahun nie... kak ani balik terengganu raye nie... sampai2 je terus makan... hehehehe.... lauk still same... ketupat, lemang, rendang, nasik impit... (rase cam nak makan kfc pulak.. hehehe..)... pastu tunggu yg lain tu bersiap, dalam kul 9 lebih kitorang gerak gi kampung belah suami kat kuala jempol, konvoi la kirenye... sampai je kampung kitorang beraye kat umah wan dulu... wan dah meninggal dah.. umah tu adik mak mertue yg jage...

pas raye kat sane. kitorang pg beraye kat umah arwah cik ali yg meninggal ari tu... bertanye kabar.... isteri arwah cik ali nampak cam murung sket... mungkin teringat lagi... lame jugak kitorang kat situ... sambil2 tu tunggu along datang... die terus dr pantai ke jempol.... bile along dah sampai, diorang duk kejap kat situ pastu kitorang nak buat tahlil kat kubur arwah cik ali nie... kubur dekat je dr umah arwah.... kitorang bentang tika, duk ramai2 pastu ayah mertue mengetuai bacaan tahlil tu... pengalaman baru bagi aku buat tahlil dkt kubur....

pas dr kubur tu, kitorang pg umah pak andak pulak, tu pun dekat2 kat situ jugak.... borak2 lagi... anak pak andak dah bertunang dah, dlm bulan 3 ni Insya Allah la diorang kawin.... kat umah nie ade tapai pulut... suke betul diorang makan... aku nak rase sket tapi buat mase nie tak boleh la... sbb nak kene jage kesihatan... ;) lepas umah pak andak kitorang singgah kat umah wan kejap.. tumpang solat zuhur, pastu lepak2 lagi, pastu lam kul 4 lebih kitorang gerak balik... jem giler dr pilah nak ke seremban... tak tau la sbb ape, 2 jam baru sampai umah.. accident pun takde... kete manual lak tu, suami dah mengaduh lenguh2 kaki dah.. cian die... nanti kite beli kete automatic ye... heheheh....

sampai kat umah mak mertue terus solat asar... pastu lepas maghrib nak mintak balik umah jap nak mandi sume2, pastu along ajak gi raye umah jiran sebelah, cikgu rahim tu patah tangan, bersimen tangan die... borak2 dari topik patah tangan ke cite antu, ke saka ke patah tangan balik... bayangkan nak dkt due jam dah kat situ.... mak mintak balik dulu sbb nak tgk cucu2 die kat umah... aku, suami, along, bang omar (suami along) ngan kak long yasmin stay kat situ sambung borak.. bang omar suke pulak berborak, cikgu pun suke gak berborak.. ape lagi macam2 cite kuar... heheheh.... tak lame tu aku mintak balik sbb nak keje esoknye... mate aku pun dah ngantuk dah nie... balik2 je umah je terus boommmmm... tido melepet.. hehehe.. oh ye gmbr raye kedue takde la sbb segan pulak nak amik gmbr kat umah mertue... terkinja kinja nak amik gmbr... heheheh....

Ari Raya Pertame!!!






ari raye sebagai isteri orang.. pagi2 tu lepas dah bersiap siap tu aku mintak maaf kat suami aku... kebetulan semalam nye kitorang merajuk antara satu sama lain... heheheh... ngade2.... pastu mintak maaf kat suami aku menangis semahu mahunye... banyak dosa giler kat die... heheheh... suami aku boleh gelak kat aku pulak... heheheh.... sabo je la abg nie tau... kitorang pakai baju mase bertandang kat umah suami mase kawin ari tu... tak payah nak beli lagi... jimat... heheheh....tahun nie raye kat umah aku dulu... hua hua hua!!! pagi raye tu terus pegi umah mak aku... suami pg solat raye dulu... sambil tu aku lepak2 kat umah.... abah aku tak pg solat sbb cirit birit... malam tadi pegi takbir umah orang macam2 die makan.... sian abah... suami balik je dr solat raye terus kitorang sarapan... makan nasik impit, dendeng, kuah kacang, lemang... menu bese utk berhari raye utk keluarge kitorang... cedapnye.... pastu kitorang bersalaman dan bermaafan dengan mama, abah, alang, neksu, dina... akak aku ngan suami die tak sampai lagi mase tu.... adik aku pulak beraye ngan keluarge mertue die dulu.... mane yg ade dulu la...


suami aku keje petang, masuk kul 2 balik kul 9 mlm.. kitorang terus balik beraye kat labu.... raye satu umah je pastu kul 12 pm terus balik umah sbb suami nak keje petang... raye pertame tu tak bape seronok sbb singkat sgt beraye kat kampung memandangkan suami bekerje.... pastu lepas suami gi keje aku duk kat umah atuk aku kat sikamat... duk lepak sampai malam, tunggu suami balik pulak... pakcik aku balik lak dr damansara... borak2 pastu tak lame tu aku pun balik umah sendiri....

Ari Raye Ketige

SELAMAT ARI RAYE KETIGE!!! aku kat opis nie... boring betul kono kojo... walau serajin mane pun aku, sededikasinye aku dgn keje aku nie tapi bile dah raye nie rase cam kemalasan tu sampai ke tahap yg tak dpt nak cakap... patutnye kene duk umah, tunggu orang dtg atau pegi umah orang tapi aku stuck kat sini.... kat opis nie ade 3 orang je keje, aku, wani ngan makmah.... yang lain mmg still cuti lagi... tapi aku balas dendam aku cuti ari isnin ngan selase depan... hambik ko... hehehehe...