Thursday, November 27, 2008

10 minggu dah.... ;)


Minggu ke 10:

Tulang sudah menggantikan kartilago. Diafragma memisahkan jantung dan paru-paru dari perut. Otot leher terbentuk. Otak berkembang cepat dalam bulan terakhir ini sehingga proporsi kepala lebih besar daripada tubuh.

Majlis Bertunang...


semalam pegi umah mak mertua sebab suami nak bincang ngan keluarga kat belah sane perancangan untuk balik kampung sebab ade majlis bertunang sepupu suami... tapi yang tak bestnye diorang buat ari khamis, nape buat ari khamis sebab tak ramai yang boleh datang termasuk la aku... mak kate orang belah lelaki tu orang sabah, dah alang2 datang sini boleh buat majlis bertunang sekali, pastu diorang nak kene balik sabah balik... suami dapat pegi sebab die cuti lepas keje malam, kebetulan pulak... ramai gak adik beradik suami yang tak dapat pegi sebab keje dan tak dapat cuti...

ari ni aku kene pegi jelebu sebab keje luar, kire aku kene bawak kete, suami pulak lupe yang aku pegi jelebu ari nie... last2 die cakap die boleh antarkan aku pegi jelebu pastu die pegi balik kampung kat kuala jempol lalu Simpang Pertang... aku cakap boleh ke camtu, jauh tak, die kate Insya Allah boleh tapi die nak bawak la anak buah die jadi peneman... suami kate die nak bawak am, anak kembar die tido kat umah aku, esok boleh terus pegi.... am tu umur 4 tahun, aku tanye die boleh tak nie, am nangis tak?? die kate tak... heheheh.... tapi pakdin (panggilan anak buah kat suami) dah bese ngan anak2 buah die... so no problem... muke suami memang same ngan ayah die (sebab kembar) heheheh... cume ayah die ade misai takde janggut, suami ade janggut tapi takde misai... ;)

malam semalam kitorang bawakla am balik umah, aku risau gak kot nangis kot budak nie, tapi Alhamdullilah am nie tak banyak karenah... budak baikkkkk sgt2... die tido ngan suami kat luar sambil tengok tv... aku tido kat dalam, takpe sekali - sekala... hehehehe.... pagi2 nie kitorang siapkan die, terus gerak gi Jelebu pastu diorang terus gerak balik kampung.... balik kang suami jemput aku balik.... sesekali ade pengalaman camni oke gak... heheheh.....

Friday, November 21, 2008

bertepek taik burung.... cheh!!!

pagi tadi aku pegilah makan kat kedai mamak, tempat yang aku selalu pegi makan tu, pegi ngan suami kebetulan die cuti ari nie... bile nak masuk je kat dalam kedai tu, bertepek tetiba taik burung kat atas jalan, lepas aku lalu tu bertepek 3 titik atas tudung aku, menjerit aku kat situ... orang kat dalam kedai tu mesti perasan... aku cakap kat suami banyak tak kene nie.. ish burung nie pun, selame - lame aku pegi takde pulak die nak melabur.. kali nie pulak... sakit perut la tu... hishhh..

masuk je kat dalam kedai tu, cepat2 aku pegi basuh kat sinki, banyak giler tisu aku amik kat kedai tu, sorila mamak, emergency... hehehehe.... aku buang sampai ilang warne die... ish, gelinye aku... bile dah nampak agak2 tak nampak lagi kesan bertuah tu, aku pun pegi kat meja, suami dah tunggu dah kat situ, siap gelak2kan aku lagi... pastu die buat memek muke busuk... sabo je la... pastu die kate lain kali rileks dulu, masuk lam kedai pastu baru cuci... kire menggelabahla aku kat tepi jalan tu td... heheheheh....

masuk je opis, pegi toilet lagi, bawak tisu banyak2 lagi... gi cuci ngan air sabun pulak... tonyoh2 punye tonyoh sampai rase pueh hati... heheheh.... tak best pulak bile kene... ari yang paling tak bertuah kot ari nie.... dpt adiah dr puan2 dan encik2 burung.... alahaaaiii...

Wednesday, November 19, 2008

Kene gastrik... :(

pagi - air milo + air teh + nasik beriani (ade jamuan semalam)

tengahari - nasik berlauk + air suam

malam - nasik berlauk + air suam

byk giler aku makan semalam... nasik3... tapi lam kul 9 lebih semalam aku rase sakit sangat kat atas perut ngan bawah dada... aku duduk melutut tak boleh nak gerak mane2... nak sandar pun tak boleh sakit sangat, nak tarik nafas tinggi2 pun tak boleh... bile tekan kat bahagian tu pun sakit giler... aku ngadu kat suami... die baru je balik keje... die pun dah panik dah... nasib baik suami keje hospital, die pun layan aku cam pesakit die... heheheh....

bile tengok sakit tak kurang2, kitorang cepat2 pegi hospital tuanku jaafar, dalam kete pun tak boleh nak sandar, suami pulak memecut giler, sakit pulak bile kene lambung2 camtu... sampai hospital lam kul 10 lbh, orang yang sakit tak bape ramai, sedare2 diorang yang ramai... bile doktor suh baring, die tekan2 kat atas perut, rase sakit kat bahagian tengah, tepi2 tak sakit... rase lega pulak bile doktor tekan2 perut camtu... cam kuar je angin2 sume...

doktor ade jugak tanye soalan2 lain... last2 doktor kate gastrik... dah 2 - 3 tahun aku tak kene gastrik... kali nie kene pulak... doktor bagi ubat yang boleh dimakan oleh orang yang mengandung, tak boleh makan sebarang ubat... tapi besela aku dpt ubat yang cam kapur tu... balik je hospital banyak kali aku terbuang - buang angin... hehehe... leganya.... ;) lepas nie makan sket2 tapi kerap tau... hehehehe...

Monday, November 17, 2008

MC 3 ari....

dari ari rabu sampai jumaat aku MC... lame giler... nie mabuk punye pasal la nie.... heheheh.... DUGAAAANNNNNN....

ari pertame :

aku dah rase lain macam dah... pagi2 dah loya2 teruk... pastu muntah... kalau muntah berisi takpe, yang nie muntah air... satu ape pun tak kuar... aiyoooo... angin je kot.... cakap kat suami tak dpt nak pegi keje ari nie... kebetulan suami keje petang lak tu, nasib baik die boleh antarkan.... jumpe doktor die check air kencing, nak tgk ade kandungan ketone tak (kalau bende nie positif mmg kene masuk air kat dlm badan)... nasib baik takde... doktor bagi ubat pening ngan tahan muntah...

ari kedue :

mase nie aku bangun pagi pun dah rase tak larat dah... betul2 tak larat sampai tak boleh bangun... rase cam demam je...pegi jumpe doktor balik... doktor tgk balik catatan semalam, pastu die bagi la nasihat.. banyakkan minum air kosong... nanti kene masuk air... pastu die checkla blood pressure... bacaan die 90/60... doktor kate rendah... kalau seminggu macam nie, kene masuk hospital, kene masuk air... aku pulak tak bape nak amik tau pasal BP nie...aku cakap kat suami, terkejut die sbb rendah sangat... terus die membebel kat aku... heheheheh...

ari ketige :

bangun je pagi aku rase badan aku panas... cam demam je... lagi tak boleh nak pegi keje... dr semalam lagi aku dah rase demam nie... aku cakap kat doktor, tapi maybe die sibuk nak bagi nasihat sampai lupe nak check demam aku... heheheh.... aku makan je ubat, duk rehat kat umah je.... aku lebih rela tido dr melayan rase loya ngan nak muntah nie....

tu la cite aku sepanjang 3 ari aku MC nie... lamenye MC... hheheheheh... DUGAAAAANNNN... ;)

Tuesday, November 11, 2008

belum nampak lagi daaaa....

semalam aku pg klinik nak buat ultrasound, nak tgkla baby nie cemane bentuknye, nampak tak die.... tak sabo punye pasal... heheheh... aku pg kol 9 lebih malam... bile doktor check, die nampak baby tapi kecik giler, aku tak nampak, tapi doktor kate die dah bese tgk, baby tu tak nampak sgt, tak bape jelas... malu2 pulak baby tu... hehehehe.... dok kate die lupe nak suh aku jgn buang air dulu sebelum buat scan tu... aku pulak dah terbuang air dah kat umah... lupe la doktor... heheheh...

pastu doktor suh datang lagi 2 minggu pastu jgn buang air... heheheh... yg bestnye doktor bagi separuh harge sbb baby tak nampak lagi... time kacih... heheheh... suami selesema, die mintak ubat selesema kat doktor, kasi lentok punye... biar lege sket srot sret die tu.... kirenye lagi 2 minggu aku datang nak buat scan lagi... tak sabar aku nak tgk sebenar benarnye... heheheh.... kat umah aku tanye suami nampak tak baby tadi... die kate die nampak tp tak jelas sgt... takpo2, next 2 weeks ek... ;)

Monday, November 10, 2008

Air Coke ngan Air Nescafe....

dah lamenye aku tak minum 2 air feveret aku nie.... teringin betul nak minum.... dulu tiap2 pagi ari2 aku minum air nescafe, kasi segar 1 badan... la ni dah tak boleh dah... buat mase skang.... heheheh.... bile terpandang je air nie kat dlm peti sejuk kat dalam kedai memang terliur dibuatnye....

keadaan aku skang nie yang aku tak tahan bile datangnye rase loya tu.... muntah2 teruk belum lagi... bile loya tu datang rase nak melepet je kat umah, taknak buat ape2... heheheh.... die jadi malas semulajadi.... heheheeh.... ;)

Friday, November 7, 2008

Kelebihan dan keburukan....

Kengkadang bile dah bekerje di tempat yang macam2 perangai manusia nie, rase macam dah tak boleh bersabar dengan diorang... bagi je ape saje keje, Insya Allah aku boleh handle, tapi dengan perangai orang yang boleh buat aku naik hangin... aku bukanlah seorang yang suke buat kecoh2, marah orang tak tentu pasal tapi bile seseorang tu dah buat aku terase atau marah aku akan cube utk avoid orang tu... dengan kate lain lalu depan die pun aku taknak.... aku akan ingat sampai bile2...

aku faham setiap manusie ade kebaikan dan keburukan... tapi kalau keburukan yang melebihi kebaikan cemane aku nak jawab... aku seboleh-bolehnye taknak nak menbenci orang tapi orang tu yang pakse aku benci die, aku dah tak boleh buat ape2 dah... menangis nangis aku depan suami cite pasal masalah nie... suami nasihatkan aku jgn campur dengan diorang lagi, buat je keje aku... selame nie pun aku mmg buat keje aku.... kul 8am sampai 1pm keje tak henti2, kul 1pm - 2pm aku benti sbb lapar giler, pastu sambung keje kul 2pm smpi 5pm.... aku takde nak berborak - borak ke ape ke, melilau lilau tak tentu pasal, aku mesti ade kat tmpt aku... tapi aku sedih bile ade orang beranggapan bahawe keje aku nie keje senang.... Tuhan je la yang tau cemane tak sedihnye perasaan aku.... takpelah aku keje ikhlas, lantak diorang la nak cakap ape... dr situ aku tau sape kawan aku yang sebenar dengan sape yang palsu / berlagak.... cemanela diorang didik anak2 diorang nie..... itu di luar kuase aku....

Wednesday, November 5, 2008

Binatang apekah ini???







Beberape ari yang lepas aku ade terperasan ade satu binatang nie cam pelik sket. Mase tu aku tengok tv.. aku peratikan binatang tu... kelakar sebab die tertonggek.. hehehehe... puas aku tengok biar betol... pastu aku terpk maybe sebab sayap die dah patah kot.. ni ha binatang yang pelik tu... ;)