Friday, January 21, 2011

tido yang tidak nyenyak...

hujung2 nie memang rase camtu... tengah2 tido tu tetibe je terjage.... sebab sakit perut yang datang, pastu ilang, pastu datang balik, pastu hilang balik.... bile dah terjage tu, mesti nak terkencing, tu yang paling aku maleh nak buat.... pening2 kepale aku sebab kene bangun nak gi toilet....

semalam ari thaipusam, duk umah je, aku ngan suami kemas rumah ape2 yang patut.... pastu tetibe aku teringin nak makan sizzling mee.... nasib baik carrefour dekat... time2 nie aku memang suke jalan tapi kene pelan2 la.... dapat ape yang aku nak makan, pusing2 carrefour dulu pastu baru balik umah.... balik umah rehat2 pastu sambung kemas balik....

esoknye ari jumaat keje... so sambung kemas la ari sabtu n ahad nanti...

Wednesday, January 19, 2011

sakit pinggang, sakit perut, perut keras...

semalam (selase) aku amik cuti.... isnin malam tu memang tak nyenyak tido langsung, mengiring ke kiri tak best, mengiring ke kanan tak best.... imran dah selamat tido dah.... suami pun dah selamat.... sakitnye pinggang, sakitnye perut..... pastu perut mengeras lagi.... adoiiilaaaaaa.....

aku kejutkan suami, mate dah berair dah nie... berpisat - pisat mate suami, urut2 perut aku, bace ape2 yang patut.... perut dah tak mengeras dah.... pastu die keras balik.... kesian pulak aku kat suami, esok nak kene keje... aku cakap kat die... pegi la tido balik... suami cakap kalau ade ape2 cepat2 bagitau.... aku pun cube la tido, berzikir sambil terus tertido tak tau la pukul bape....

esoknye rase tu ade lagi, memang tak selesa.... terus aku cakap kat suami yang aku amik cuti ari nie, betul2 tak sedap badan..... suami cakap oke pastu terus die antar aku ngan imran kat umah mak aku.... tak selesenye la badan....

Thursday, January 13, 2011

Hepi Bday to my luvly hubby....

bday suami sebenarnye jatuh pade hari nie (13hb januari 1976)... hadiahnye aku dah siap2 mintak tolong abg ipar n akak aku dptkan kat KL... excited betul nak bagi sampai tak nyempat2 nak bagi ari nie..... heheheheh.... malam tu jugak bagi... balut pun mase suami mandi.... sambil2 tgk die dah abih mandi ke belum... kang terkantoi pulak nanti.... heheheheh..... nasib baik la sempat... pakai balut ala kadar je pastu letak lam beg kertas....

lepas suami mandi aku pulak gi mandi, sorok hadiah kat bawah pc... lepas solat isyak, terus aku bawak imran masuk bilik solat, pastu mintak imran bawakkan hadiah sambil nyanyi lagu hepi bday.... mase tu suami tak pakai baju n aku pun tak pegang kamera... cepat2 suami pakai baju n aku gi amik kamera... pastu suh imran bagi hadiah balik... heheheh... nasib baik imran nie dengar kate.... heheheheh.... suami siap sikat rambut lagi sebab tau yang aku nak amik gambar.... sabo je la... heheheheh...

abah, nak hadiah, mama suh bagi, imran pun tak faham sebab ape.... heheheheh...


mmmmuuuuuaahhhh abah!! sayang abah!!

yeay!! KOMBA 13

test baju, nasib baik muat....

go go malaysia n komba!!! heheheh...

Pelawat dan Promoter Terbaik..

Terime kasih banyak2 kepada http://www.harrisfadzilah.com/ sebab sudi pilih aku dan blog dalam senarai TOP 10 bagi Pelawat Terbaik dan Promoter Terbaik... ;)

Ni la hadiahnyeeeee.... ;)

PELAWAT TERBAIK

1) Julie
2) Kaff
3) Anipah
4) Artakus
5) Inda <--------- yeay!!
6) Cheekongsejuk
7) Zaidah
8) Fiza
9) Erienz
10)Faethal

PROMOTER TERBAIK

1) http://thekaff.blogspot.com
2) http://luckytuah.blogspot.com
3) http://spiderlily-zaidah.blogspot.com
4) http://gengbloggerkuizikel.blogspot.com
5) http://mohdlokman.blogspot.com
6) http://anipahahmad.blogspot.com
7) http://erienz82.blogspot.com
8) http://jasinda81.blogspot.com <------------ it's my blog
9) http://artakus5143.blogspot.com
10)http://mydigdiary.blogspot.com

Wednesday, January 12, 2011

Semoga sihat....

Ayah mertua aku sejak 2 - 3 minggu yang lepas cam sakit lutut dan jugak pinggang.... dulu kalau diikutkan ceritenye, mase keje dulu2 rumah jatuh kat atas ayah... ayah menahan sampai terkuar sket mate ke depan dek kerana berat.... cerite tu dah lame berlalu dan kesannye baru rase pd mase skang....

ayah mengadu sakit lutut... mase nak sujud n bangun balik pun susah.... nak gerak pun rase sakit.... akak ipar, atih n alang ade bawak ayah pegi klinik pakar nak check ape yang patut... bile kitorang datang ari sabtu minggu lepas atih ade cite pasal keadaan ayah... katenye tulang belakang ayah yang kedue n ketiga ade problem... cecair antara tulang dah kurang, kire dah haus... skang nie kalau ayah gerak cam tulang tu berlaga sesame sendiri, tu yang buat bertambah sakit... (kalau tak salah camtu keadaannye)..

doktor bagi suggestion suh suntik air/ jelly kat tulang belakang bagi kasi pelincir kat tulang2 tu... ayah cam takut2 nak buat, besela orang tua.... rase risau...

pastu semalam dpt berite abang ipar aku, angah balik kampung dengan surprisenye nak bawak ayah pegi klinik pakar tu balik nak inject cecair tu, dipujuk - pujuknye ayah... anak lelaki sulung yang dapat pujuk... heheheh.... kalau orang lain tak dpt kot... eheheheh....

semalam petang lepas balik keje, n lepas amik imran kitorang terus pegi umah mertua... nak tau cite pasal injection tu... kitorang sampai pun mase tu nak maghrib dah... lepas selesaikan ape yang wajib.... kitorang pun sambung borak lagi... skang ayah kate cam sakitnye ade kurang sket n tak boleh buat bende berat selame 6 bulan.... bengkung pun kene pakai sampai 6 bulan... solat pun kene duduk buat mase skang... pemakanan kene jage, kene kawal makan.... pastu kene pegi fisio dalam 12 kali kat klinik tu...

Semoga ayah sembuh cepat dan jangan lupe makan ubat aaaaaa... ;)

Tuesday, January 11, 2011

Klinik Pakar, Hospital Tuanku Jaafar...

Disebabkan aku ade kes tekanan darah tinggi mase ngandungkan imran dulu, diorang pun referkan aku kat klinik pakar nie untuk checkup ape yang patut.... aku amik cuti ari nie.... rase nak cuti selalu je sebab perut tegang je selalu, maybe perut aku nie jenis perut nipis/ perut kecik, baby kat dalam besar.... selalu je die menegang.... mengeras....

suami tak dpt nak pegi sekali sebab cuti para pekerja hospital dibekukan sampai bulan feb nanti.... aisehmennnnnnn... tapi takpela, nak buat cemanekan.... aku pegi spital pun abah aku yang antarkan.... balik naik teksi sonang... heheheheh....

sampai2 lam kul 1.45pm, terus amik nombor, daftar bagai... terus pegi Klinik O&G... letak buku kat bakul... tunggu jap, pegi amik urin, berat, tekanan darah tinggi...

berat : 63.5 kg (turun pulak 0.5kg)... time nie pun boleh turun ek... heheheh...

tekanan darah tinggi : 101/68... Alhamdulillah sangat2...

urin : normal

pastu tunggu no kene panggil... eh tak payah tunggu pun sebab kuar je lepas check 3 bende di atas terus ade nurse tunggu aku sambil sebut name aku, teruuuuuussssss je masuk bilik doktor.....

lepas doktor tanye ape2 yang patut... doktor terus scan aku... yeah, kene scan lagi sebab aku suke betul kalau kene scan sebab aku dpt tengok baby, walaupun 2D je kan... jadilaaaaa... heheheh...

isi2 penting hasil dari scan :

1) kepale baby dah separuh turun ke ruang serviks

2) doktor tanye tinggi aku, maybe nak tengok aku boleh bersalin normal ke tak... (INSYA ALLAH)

3) Baby cukup tinggi, aku tak tanye pun bape tinggi die... tunggu la die kuar nanti... ;)

4) berat baby dalam 2.7kg ke 2.8kg... wah, hampir sedouble imran... Alhamdulillah....

yang tu je kot yang doktor kate mase scan, ingatan aku nie cepat no lupenyeee... heheheh... pas scan tu... doktor ade bagitau....

"awak boleh bersalin normal, kepale baby pun dah turun separuh dah, kalau die tak bergerak bertukar kedudukan memang boleh normal, ade 1 kes dalam 200 kes, mase bersalin, tempat yang kene bedah dulu tu boleh merekah atau terkoyak... kalau tu terjadi kite akan operate... tapi jarang2 terjadi.... yang penting buat mase skang, awak boleh bersalin normal n just tunggu tande2 die je, n kalau ade tande2 die cam pecah air ketuban ke atau kuar darah ke, terus ke dewan bersalin.... "

ape!!! tempat bedah dulu boleh merekah... ngerinyeeeee aku dengar!!! tapi memintaklah tak terjadi mase aku nanti... Insya Allah.... doa2kan aku ye.... ;)

abih2 je checkup, dalam pukul 2.45 pm... wah cepatnye!!! oke what pegi spital gomen.... doktor kate skang nie just follow up dengan klinik bese je.... yeay!!!

Friday, January 7, 2011

checkup... checkup... checkup....

semalam checkup lagi untuk yg ke 9 bulan.... routine checkup every 2 weeks.... sampai2 je selalunye aku check urin dulu.... tapi kali nie lain sket sebab aku tetibe terase sakit perut macam nak cirit birit la pulak.... tak dpt la nak test urin tu.... sebab sume dah abih kuar dah... heheheh.... kene la tunggu dalam 1 jam lagi ke.... haiyaaaaaa.... tak penah2 jadi camtu... apo nak dibuekkan... heheheheh.... ni la hasil pemeriksaan rutinku semalam :-

1) kedudukan baby oke + jantung baby oke

2) berat badan naik 2 kg dalam mase 2 minggu... patutnye dalam 1 kg atau 1.5 kg je naik... so misi tu suh jage2... yg jadi kemusykilan aku tu kan.... berat baby naik takpe, tapi kalau yg naik tu termasuk lemak aku cemane + setiap ibu mengandung mesti badan naikkan...

3) tekanan darah tinggi pun oke... tu yang aku paling risau....

4) air kencing pun dapat amik dah.... oke je, tak dicemari ngan protein ataupun albumin....

ALHAMDULILLAH..........

Thursday, January 6, 2011

sudah tukar kaaaaa...

semalam waktu tido yang agak berlainan ye bagi kami sekeluarge.... heheheheh.....

balik keje amik imran dr umah parents aku, memang muke ngantuk giler... mak aku cakap imran tak tido2 n taknak tido petang.... mule la imran takde mood.... bawak balik umah... dalam kete imran tido.... sampai umah pun elok je die tido... nak kejutkan kesian la pulak.... orang kate tak elok tido maghrib2 nie.... last2 jadual malam kitorang seperti berikut :- (macam buat laporan la pulak... heheheh...)

7.45 pm - 10.30 pm - tengok imran tido, dengan badan yang teramat la letih... kitorang pun tido la sekali.... suami yang tido dulu... aku pun rase cam letih giler pun tertido sekali...

10.30 pm - imran cam merengek - rengek nak susu.... aku pun bangunla dengan jayanye pegi buat susu walaupun aku cam mamai2 lagi.... imran dpt susu je terus die terjage... suami pun terjage.... die mengadu letihnyeeeeee badan.... aku pun ape lagi la dengan keadaan skang... memang sentiasenye letih.... hehehehh....

11.00 pm - suami ajak makan.... aku pun rase lapar gak nie... terus bersiap - siap nak pegi makan.... makan kat gerai kat taman rasa sayang... imran pun ala2 segar je mate tu kan.... so die tak kisah....

12.00 am - dah abih makan, kitorang kate nak pegi mane lagi ye... padahal esok keje nie... heheheh.... suami teringat pasal bazaar uptown nak bukak kat badar seremban, jalan lee sam, tepi sungai, die tanye dah bukak ke belum ek... aku pun tak sure tapi perasmian die 14/1/2011 nie.... tak tau la dah start ke tak... aku nie memang kaki jalan pun ajakla die pegi tengok tengah2 malam tu... tetibe aku teringat yang kat banner tu tulis ari jumaat, sabtu n ahad... malam tu ari rabu... so kitorang pun uturn la n terus balik kat umah...

12.30 am - 2.00 am - sampai kat umah + aku lepak2 atas tilam sambil tengok tv n layan imran... tetibe rase ngantuk, bagitau kat suami yang aku nak tido dulu... suami pulak tengah buat keje spital sket.... buat kat dalam bilik sebab nanti imran kacau... die pun tak ngantuk lagi....
kul 2 am baru la kitorang tido dengan jayanye, ketige - tigenye sekali....

5.50 am - suami kejutkan aku suh bangun, selalunye kitorang bangun kul 5.30 am sejak due menjak tige menjak budak dah sekolah nie kan.... ngantuknyeeeeeeeee lak aiiiiii....

kengkadang camtu la waktu tido kitorang, kengkadang kene ikut imran, tapi tak selalu la die camtu, kengkadang je, nasib baik kengkadang... heheheheh... kalau tak.... hhhhhmmmmmm... pengsan....

Monday, January 3, 2011

35 weeks...

next week dah 9 bulan dah.... ish cam tak sangke2 la pulak dapat hingga ke cukup bulan memandangkan ade experience dulu... skang nie aku tengah menghitung hari je nie.... bermacam - macam perasaan ade nie.... sumenye bercampur baur.... hope dapat hadapinye dengan tenang.... Insya Allah.... tapi yg sebetulnyeeeeeeeee TAKUTNYEEEEEEEEEEEEE!!!