Monday, December 31, 2012

dapat baju uniform..

ari sabtu ari tu last day amik baju uniform n baju sukan.... baju uniform tu akan dipakai dari ari isnin sampai khamis, yang baju sukan tu ari jumaat.... aku tanye la ustazah tu nak baju lagi sepasang untuk baju uniform sebab satu cam tak cukup... heheheh.... nanti nak basuh ari2 la pulak, usangla baju tu, kalau ade 2 oke jugak.... ustazah tu kate ade, n aku mintak sepasang lagi mase ari rabu nanti....


ni ghomannye imran pakai baju uniform sekolah.... nak tgk saiz die sesuai ke tak? imran pakai saiz M... ustazah kate badan imran besar dan tinggi.... bile dah pakai2 tu saiz M memang sesuai dengan imran.... baju sukan die cam panjang sket tapi takpelah budak2 cepat besar... heheheh.... so imran, ari rabu dah start sekolah dah.... tak sangkela pulak imran nak sekolah dah, nak melepaskan imran sekolah (walaupun sekolah tu depan umah mak abah aku... heheheh) rase sodih pun ade haaa.... dah bujang dah die..... ;)
ari rabu tu aku amik cuti, pastu ari khamis abahnye pulak yang cuti... ;)

Thursday, December 27, 2012

Daftar Imran sekolah..

Aku dengan suami dah berpakat untuk menghantar Imran pergi sekolah Pasti untuk tahun 2013... kelas untuk 4 tahun.... nak mendedahkan imran dengan kawan2 lain selain daripada sepupu2 die.... imran ni ade part2 yang die pemalu giler ataupun berani giler... kitorang nak try tgk perkembangan imran untuk satu tahun ni camne.... kalau oke boleh sambung ke kelas 5 tahun pulak....

tahun ni ade pertambahan kelas baru iaitu Kelas Pra Tahfiz... menghafal surah - surah pendek di dalam Al - Quran.... aku dah janji pada diri aku yang aku akan mengajar imran dan adik2nye mengaji, taknak hantar ke kelas mengaji... Insya ALLAH... sebab itu aku mempersiapkan diri aku dengan memasuki Kelas Tajwid dekat pejabat aku sendiri iaitu pada setiap pagi Khamis pukul      8.00 am - 9.00 am.... untuk mengajar yang lain2, aku mengaku yang masa aku agak terhad untuk mengajar anak2 di rumah... walaupun kami mencuba cume sket je la waktu yang dapat nak mengajar anak2 kami tu.... pastu budak kecik kan, bak kate iklan susu tu, cume ade 15 minit je mase untuk mendengar dengan betul... lepas daripada tu mula la buat keje lain, mane mamanye tak hangin.... heheheheh..... dengan kepenatannye lagi.... sabtu dan ahad pulak ade keje yang lain pulak... heheheh....

balik dari Zoo Melaka tu, kitorang terus bawak imran pegi buat gambar passport.... suami kate kang imran taknak kang... takpe aku masuk sekali kat dalam studio tu, kang pujuk2 la die ape yang patut... hehehehe..... nasib baik imran nak duduk kat bangku tu tapi taknak aku pegi jauh la pulak, nak gak kene pegang tangan aku, nasib baik amik gambar paras muke je.... heheheh.... muke berlakon cool tu seperti gambar di bawah... heheheh...


uniform dengan pakaian sukan pun dah ade tapi semalam nak pegi amik tapi mase tu imran tengah tido so tak dapat la nak pegi amik..... takpe ari sabtu ni boleh amik lagi... last day.... dari pukul 2pm - 6pm.... janganla mamanye terlupe... masuk sekolah 2/1/2013 ari rabu..... lepas nie jadual tido imran akan berubah.... heheheh... kene tido awal, bangun cepat.... hehehehe.... cemanela gamaknye ye.... haish tak sabarnye nak alami sume tu... heheheh..... lepas nie aku dan suami kenelah tau jadual sekolah dengan jadual cuti sekolah seperti di bawah :-


Doakan sumenye berjalan dengan lancar ye.... Aminnn... ;)

Wednesday, December 26, 2012

Cite Janda Baik.... ;)

HARI PERTAMA

Family Day Haji Hashim dengan Nenek Timah berlangsung dengan jayanye... walaupun nenek timah tak pegi sebab tak bape sehat tapi the show must go on.... heheheh..... kali ni lokasi adalah di D'River Resort, Janda Baik, Pahang..... name je Pahang tapi terase dekat je sebab perjalanan amik mase dalam lebih kurang 2 jam je sebab tempatnye adalah sempadan pahang dan selangor..... tempat dah dibooking awal2 oleh ketua program iaitu Maktih @ Atih..... memang kalau tgk dari gambar memang tak sabar betul nak pegi, sebab chaletnye depan sungai gitu, bukak2 pintu dah nampak sungai... bestnye nyamannye.... satu malam hanya RM 100.00 sahaja.....


time memula sampai...


budak2 tengah tahan geram nak terjun sungai... heheheh....


peace ya'll, first time imran berdepan dengan sungai... heheheh... macam nak bergaduh la pulak, berdepan dengan sungai.... heheheh....


ikhwan mase ni aku suh senyum die acah2 nak senyum, haaa dapat pun mama amik gambar sambil tergelak lagi... hehehehe....


aku pun nak la bergambar gak... hehehehe.....


akhirnye petang tu jugak terjun sungai... imran dengan iqram, sepupu sebaya dan sesama bulan... hehehehe....


ikhwan dengan healer manual... hehehe.... ni pun first time jumpe, dibawa khas oleh kak ani... ;)


kitorang memang bawak segalanye untuk masak dari rumah... sebab kat tempat ni takde menyediakan kelengkapan memasak kecuali tempat untuk BBQ... nasib baik ade kete hilux yang dibawa oleh abg ipar dan akak ipar iaitu abg omar dan along kalau tak tak tau la cemane nak bawak barang yang sungguh banyak itu.... hehehehe... sebab kete memasing dah penuh dengan barang masing2 dah.....


ni pulak masak untuk malam hari pertama.... suami tu tolong kacau je tu... heheheh....


hadiah cabutan bertuah yang pertama... time kasih banyak2 ye... kuali masak lempeng dan acuan untuk masak agar2... bak kate kak ani boleh masuk oven... ;)


ni la hasil cabutan bertuah yang kami dapat... 4 orang 4 hadiah, memang bertuah... wuhu!!!!!

1. kuali masak lempeng + acuan agar2
2. bekas masak kek
3. pistol air
4. pelampung zirafah

HARI KEDUA


suasana pagi di janda baik... sungguh nyaman... atih tengah menyiapkan meja untuk sarapan pagi kami... ;)


chef2 terhebat.... hehehehe..... kalau bab2 masak nie biar mereka2 yang pakar je yang memasak.... aku ???? bese2 je.... asalkan boleh makan... hehehe... kalau aku kat dapur kene sorang2.... kalau ade ramai orang aku macam segan nak masak sebab aku tau diorang lagi hebat... hehehe....


inila pistol air yang menang untuk cabutan bertuah semalamnye.... ;) imran, marsha, idham dan iqram... mereka tu sume adik beradik... anak kembar suami... ;)


orang suh senyum, die tersengih pulak... heheheh... ikhwan2... ;)


mase ni pampers pun tak bukak, bile disuruh bukak nangis2 taknak... ingatkan kite tak bagi die main air kot... lame2 ikhwan dah berani masuk.... kalau semalamnye die taknak sebab airnye sejuk giler... ;)


harusla makan tepi sungai... feeling gitu... ;)


imran tengah kesejukan.... mamanye suh pakai baju taknak... resultnye kene sunburnt kat belakang badan....


acaranye seterusnye adalah acara sukaneka.... yang gambar di atas adalah untuk acara bawak bola pingpong dalam sudu... imran kalau bab2 games ni memang lemah, terus nangis, tukar mood, terus nak mintak didukung... adiknye steady je....


muke imran yang taknak join sukaneka.... mood die bertukar secara tibe2...


acara  tiup belon sampai pecah...


yang ni acara untuk suami isteri.... si suami kene sambung2kan paper klip sampai jadi rantai.. nama game ni adalah Kalung Ajaib... heheheh.... kitorang dapat no. 2... lepas suami pakaikan rantai, aku kene lari ke garisan penamat... haaaa ko aku berlari gitu..... dengan bawak perut yang berisi... hehehe...


yeah, no.2 baby!!! no.1 dimenangi oleh along dan abg omar.... ;)


acara rebut gula2... tips untuk acara ini adalah masukkan baju kat dalam pastu masukkan seberapa banyak gula2 dalam baju... yeay! tapi imran tolak jugak game ni... haish, rugi2... hehhehe...


antara acara lain adalah bola kampung, dimana bapa dan anak lelaki kene pakai kain pelekat mase main bola.... suami aku ade anak angkat, adlan... nak suh imran main kocik lagi haaaa... heheheh....


macam2 aksi dengan kain pelekat masing.... ;)


lepas acara sukaneka sambung mandi sungai.... wuhu!!!!


HARI KETIGA


ari terakhir atau ari ketiga aku pulak yang nak masuk air... bawak ikhwan sekali tapi takdelah masuk sepenuh badan, separuh badan je la, tu pun tepi sungai je tu..... ikut syarat je tu....


abg omar dengan aktiviti kesukaan, memancing.... same dengan abg utih.... suko memancing yo.... ;)


suasana di pagi hari..... ade yang memasak, ade yang makan, ade yang main air, ade yang melepak.... ;)


ikhwan asik cakap : mama nak batu... maksudnye batu kecik2 tu pastu die balik kat dalam air.... hongeh mamanye nak terbongkok bongkok carik batu... hehehehe.... nasib baik marsha pun ade boleh tolong carikkan batu kecik2.... ;)

best betul family day kali nie... tahun depan tak tau nak pegi mane... tiap bulan yang penting kene kutip duit.... hehehehe..... tahun lepas satu bulan RM 20.... tahun 2013 ni tak tau lagi bape.... yang penting enjoy....

Friday, December 21, 2012

Kena jaga makan... ;)

lame tidak berblogging... ;) ni update terbaru tentang perut... hehehehe.... perut semakin membesar, baby pun memusing dengan jayanye... heheheh..... sedikit mengah sebab perut nipis, penuh kat baby je.... ruang die nak berpusing dan bergerak pun kat situ2 je... lepas situ, situ, lepas situ, situ... heheheheh.... kali ni buat bulan ke 2 checkup, berat badan aku naik 2.5 kg dalam mase 1 bulan... penambahan berat badan yang sesuai dalam mase sebulan adalah dalam 0.5 ke 2kg ... so jumpe misi kali kedua nie, suh aku jage makan, jangan makan malam2, kurangkan makanan manis, berlemak.... lebihkan sayuran, lauk, kurangkan nasik.... Insya Allah, akan dicube... hehehehe.... lain pulak prob kali nie, mase imran n ikhwan takde pulak camni.... takpelah setiap anak lain2 kan... hehehehe..... so kesimpulannye kenela aku jage makan.... ;)

ni ha pertambahan berat aku yang tidak seberape itu :-

1) Mase bukak buku dalam 3 bulan - 57 kg

2) 4 bulan - 58 kg (naik 1 kg)

3) 5 bulan - 57 kg  (turun 1 kg sebab mase nie ikhwan masuk spital sebab demam panas)

4) 6 bulan - 59.5 kg (naik 2.5 kg)

5) 7 bulan - 62 kg (naik 2.5kg)

Next checkup pada 8/1/2013 sekali dengan minum air gula.... minum air gula... aduhai la, membayangkan pun dah rase loya dah.... ape nak dibuatkan, kene ikut prosedur.... ;)

Tuesday, December 11, 2012

next place - Bibir

ni la gomannye imran semalam.... balik2 je umah tgk bibr bawahnye tebal giler... terjuih... aduhai... nape la jadi camnie..... terus aku ajak suami pegi klinik kesihatan rasah... kali kedua kitorang pegi sane.... sebab first time pegi ari selase ari tu... kalau kene lagi doc suh pegi sane balik.... jumpe je doktor, terus doktor bagi suggestion pegi emergency dekta hospital tuanku jaafar untuk ubat yang lain.... terus doktor buat surat rujukan.... suami kate justin bibir... hehehehe... sabo je laaa....


Kitorang pun terus pegi denkat bahagian emergency pulak..... tunggu punye tunggu, jumpe doktor... terus doktor masukkan ubat.... kat belakang tangan.... sister suh imran baring pastu aku kene pegang lengan imran.... aku risau gak imran menangis.. hehehe... hatinye sungguh lembut... heheheh.... badan je agak besar dan semangat tapi cepat menangis....

mase jarum kene masuk tu imran just cakap adoi3... auw3... pastu sister kate kejap ye dik, ubat dimasukkan dah wal laaahh... selesai.... tak nangis pun.. aku pun terperanjat... heheheheh..... tak nangis.... bagus imran..... pastu pegi duduk kat bangku balik, terus tersengih sengih.... tersonyum sonyum.... cam ceria je.... doktor kate aku kene tengok imran tu allegic ape.... sebab nak kene tengok, sebelum ni tak penah jadi..... oke akan dipantau dari mase ke semase.... ;)

Friday, December 7, 2012

bengkak - bengkak dan gatal - gatal lagi....

ni first time imran kene gatal2 mase tu imran bape bulan ek... hhhmmmm.... dalam 9 bulan.... tengokla gambar kat bawah ni, ish bengkak sane bengkak sini... ingatkan pasal ulat bulu.... ghupenye.... kene sembur dek jembalang.... kite memang kene beringat kalau pegi mane2 tapi rezeki imran pulak nak kene..... mase ni memang kesian kat die... pakai pampers je memanjang... pastu gatal2 pulak tu.... kalau diingatkan balik memang kesian giler kat imran.... bile dah berubat sume tu baru la oke....

imran dalam 9 bulan lebih.....


yang ni pulak baru2 nie.... memule ade 2 tande yang aku perasan sebelum jadinye bende ni.... first tu mate belah kiri imran cam bengkak... sepet je, tapi sebelah mate je la..... aku ingat kan kot cuace panas ke pastu imran kurang minum air putih/ air kosong... pas bengkak tu hilang aku pun ignore je, mase ni abah aku kat spital lagi.... kire kami still lagi berulang alik hospital tengok abah aku...... balik pun sampai abih waktu melawat, pukul 730pm tu....

kali kedua nampak cam ade kesan kene gigit kat pipi kiri, pastu tetibe je bengkak, besar gak bintat die penuh la pipi tu.... bile mak aku nampak je camtu, die dah agak dah mesti bende tu.... mak aku mintak bawak jumpe ustaz ke tgk cemane.....


ni muke imran mase aku bawak pegi klinik, bengkak ngan bintat2 dekat ketiak, pelipat tangan, leher, muke sume.... tgkla matenye bengkak giler, cepet je mate..... hehehehe.... pagi tu terus mintak permission bos nak bawak imran pegi klinik..... jumpe doktor, kate allegic tapi tak kate allegic ape.... maybe kene gigit ke ape, abuk ke pemakanan ke..... dapat ubat sapu ngan ubat selsema sebab imran ade selsema sket.... nasib baik die tak meragam mase kat klinik tu... ikut je kate aku..... gud boy... hehehe... at that time laaa.... ;)

petang tu jugak rasenye pegi pusat perubatan islam kat sikamat.... ustaz tu kate imran kene gigit dek bende tu, kalau korang tgk kat kening belah kanan ade tande gigitan kan, bende tu la gigit kat situ..... ustaz tu bagi air dan mintak imran minum n sapu kat muka sket.....


gambar kat atas ni pulak malam keesokannye... gatal2 dah takde, just mate je cam bengkak lagi.... hilangla muke keimranan tu kejap.... nampak lain sket la muke die..... hehehehe.... tapi hari ni tgk muke dah kembali kepade muke keimranan.... hehehehe...... yeay!! Alhamdulillah.... hope lepas ni tak jadi la kejadian tu lagi.....

Wednesday, December 5, 2012

Our Third!!

bukan aku saje je berdiam diri tapi saje nak buat surprise.. hehheh... lagi2 perut aku jenis yang nipis.... hehehehe.... tak nampak sangat di awal2 mengandung.... pegi keje pakai baju kurung pulak tu, blaus2 yang beso lagi la tak nampak.... hehehehe..... sebenarnye aku ingat mak aku tak tau, tapi ghupenye semalam die bgtau yang die dah tau dah mase tikus masuk umah yang kitorang duduk lagi... sebab kalau aku mengandung mesti tikus gemar masuk... bile aku tak mengandung takde pulak nak masuk.... berjimba - jimba dalam umah... (by the way mane datangnye perkataan berjimba - jimba tu ek) aku ngikut je makcik aku cakap... heheheh..... ;) 


ni scan mase 3 bulan..... mase scan nie terlompat - lompat baby nie... heheheh... aktif sungguh... ;)


ni pulak scan mase 6 bulan..... mase nie baby dah memenuhi perut aku... almaklum la perut nipis.... heheheh.... penuh dek baby je..... bersilang2 kakinye... aku pun tak tau yang gambar kat atas ni gambar ape sebab bagi aku tak jelas sangat bahagian mane.... doktor tau la tgk.... hehehehe....

kalau orang tanye aku, nak laki ke pompuan, aku ngan suami sebenarnye tak kisah.... sebab aku penah bincang dengan suami pasal perkara nie.... kitorang sebenarnye tak kisah pasal jantina sebab yang penting SIHAT WALAFIAT..... ;) so yang kuar nanti laki ke pompuan ke aku tak kisah yang penting name untuk kedua - dua jantina aku ngan suami akan carik... ;)

setakat ni keadaan aku Alhamdulillah.... takde ape2 yang membimbangkan.... just enjoying the pregnancy so much.... Hope mama n baby sihat sehingga waktu kelahiran kelak... due date baby Insya Allah 20/3/2013....
doa - doakanla ye kesihatan kami berdua... ;)

Wednesday, November 21, 2012

Kisah Abah di Hospital...

setelah abah demam tak kebah - kebah dan on n off selama sebulan, berulang alik ke klinik, makan ubat tapi tak elok jugak, mak aku bawak abah ke Klinik Yong di seremban.... ade 3 results dari klinik :-

1. Kencing Manis Bacaan 22

2. Ade batu kat hempedu

3. Ade jangkitan kuman dekat paru2....

Dr. Yong suggested pegi terus admit kat spital besar.... petang tu jugak pegi spital... check2 tapi tak kene admit jugak... mase tu ari isnin... pastu ari rabu demam abah tinggi lagi, pegi lagi spital tapi tak admit lagi sebab ujian darah tak menunjukkan ape2 yang luar biasa....

10hb November 2012 (Sabtu)

ari sabtu tu, aku nak pegi kenduri kawin kat taman pinang gading dengan labu batu 8, tepon mama aku, mama aku kate abah tak keje sebab demam panas.... aku pun cakap lepas pegi kenduri tu nak pegi spital terus.... aku pun bawakla suami aku ngan abah pegi spital.... nasib baik tak ramai orang.... lepas dah check2 sume tu doktor pade ari tu cakap kenape mase pegi ari isnin tu tak admit terus sebab memang ade jangkitan dekat paru2 plus demam yang teramat la tinggi iaitu 40 lebih darjah celcius... umur abah aku 58 tahun, orang muda pun tak tahan kalau sepanas tu ape la lagi orang tua... so terus je masuk spital petang tu jugak....

memule masuk wad 7a katil no. 3... tanye kat nurse tu kelas due takde ke tapi nurse tu kate takde sebab kelas due diorang dah asingkan untuk orang yang demam denggi.... so nak buat cemane terima je la....

keadaan abah memang amat lemah mase tu, demam tak kebah2, taknak makan, minum pun sket je... memang tak berdaya langsung.... kesian kitorang tengok....

12hb November 2012 (Isnin)

Ari isnin tu aku pegi keje tapi fikiran tak keruan, iyelah dengan abah baru masuk spital, dengan keadaan tak stabil lagi, takde orang yang ade dekat ngan abah mase tu... aku mintak dengan bos kedua aku yang aku nak pegi tengok abah, die kate kuarla dalam pukul 10 am takpe, pegi terus ke spital.... pastu pegi ke bos pertama aku iaitu Puan Ilmiah.... Nak cakap pun tak tercakap, terus je aku menangis sebab nak mintak kuar sebab nak pegi spital... tak tertahan langsung air mate tu nak kuar... teresak - esak aku nangis.... aduhai.... memang sedih... bos kate dah2 pegi2 (sambil bagi tisu).... boleh kuar...

aku pun terus pegi spital n jage abah.... abah kate abah kene pindah ke wad 5b... katil tak tau lagi... ape lagi aku pun kemasla barang2 abah... punye la banyaknye barang... heheheh... nasib baik ade troli barang.... terima kasihla sangat2 yee... turun ke wad 5b dapat katil no. 13... Alhamdulillah tak ramai orang sangat... kalau kat tingkat 7 tu memang crowded sesangat.....

petang isnin tu dapat berite daripada doktor :-

1. dalam result darah abah ade kuman yang sangat kuat, dan perlu diberi antibiotik dalam mase 2 minggu ke 4 minggu.... sungguh lamenye...

2. kene buat ultrsound perut nak tengok kalau ade ape2..

3. lepas tgk xray abah, doktor suh buat ct scan untuk tengok jenis kuman yang ade dekat paru2 abah... sama ada ketumbuhan ataupun bende lain...

bile dapat berite tu.. Ya Allah... sedihnyeeeeee... terus bagi sms dengat sedara mara n post update kat fb.... ramai yang mendoakan kesihatan abah... Alhamdulillah.... terima kasih ye kepada saudara mara dan kengkawan yang sudi mendoakan kesihatan abah..... sedih memang sedih tapi kene think positive...

14hb November 2012 (Rabu)  dan 16 November 2012 (Jumaat)

aku terpakse amik cuti mase ni sebab sentiasa nak dekat dengan abah, bawak mama, adik aku, anak2 aku, makcik2 aku pegi tengok abah...akak aku sume... sesusah mane pun dan sepenat mane pun memang akan aku dan keluarga tempuhi.... walaupun cuti aku dah tinggal sket... aku akan buat ot untuk ganti cuti rehat aku selama mane yang termampu.... ;)

17hb November 2012 (Sabtu)

mama datang pagi untuk jaga abah.... suko abah... heheheh.... boleh la bermanjaan lebih lebihan...  pagi jumaat pun mama datang pagi... heheheheh.... keadaan abah mase nie dah oke sket.... selera makan pun ade walaupun tak sepenuhnye... ;) bile dah petang tu, abah cakap kat mama, malam ni mama jage kan.... mama kate oke.... heheheh... abah2... kalau malam2 sebelum ni suami aku yang jage.... tapi malam minggu abah nak mama yang jage... mama pun ade bawak baju sekali... ;)

abah buat ultrasound ari sabtu tu... tapi result belum dapat lagi....

setelah seminggu suami takde di rumah, ari sabtu pada tarikh ni die ade di rumah... sedihnye akuuu... rindu kat ketua keluarga aku nie... heheheh..... kalau suami aku takde memang rase lain... kalau kitorang duk 3 beranak memang tak sunyi... bising je dengar diorang menjerit - jerit, tapi kalau imran taknak balik, die nak duduk umah nenek die, tinggal aku ngan ikhwan memang sunyi giler....

itu la yang dinamakan pengorbanan.... ;) pengorbanan yang indah... ;)

19hb November 2012 (Isnin)

dah lame aku tak pegi keje... hehehehe... so ari ni aku pegi keje balik.... tapi keadaan emosi aku dah oke sket sebab abah semakin oke, dan selera makin bertambah, demam ade tapi tak seteruk macam yang minggu lepas... Alhamdulillah sangat2.... senang sket la hati kitorang sekeluarga.... ;) macam2 abah nak makan.... mase ari isnin tu tengahari aku pegi kejap.... belikan abah roti bun ikan bilis.... terus abah makan... kebetulan kakak sepupu aku, kak long zetty ade datang dengan suami, abg khairil... die tanye abah nak makan ape, pastu abah saje je bergurau nak makan satay, nanti kaklong zetty kirim dengan adik die mahathir... sabo je la abah nie.... abah cakap abah gurau je... heheheh...

petang tu suami aku balik umah, jemput mama aku dan anak2... antar mama dekat spital, pastu suami bawak anak2 termasuk anak buah aku yang seorang tu balik umah... kire kene jadi baby sitter la jap... heheheh.... lepas balik keje, aku pulak yang pegi ke spital dan tunggu di spital sampai abih waktu melawat skaligus boleh jemput mama aku sekali.... memang betulla petang tu jugak sepupu aku iaitu mahathir datang bawak satay seperti yang diorder... Alhamdulillah sangat2... ;) suko abah aku.... dapat la masuk 4 cucuk satay....

itula rutin aku setiap hari bekerja setakat ini.... ;)

sebelum kitorang balik tu ade sorang doktor ni cakap yang abah aku kene puase dari pukul 12 am sampai la kene buat scan untuk esoknye... scan untuk bahagian dada... kitorang pun pesan la abah jangan lupe pose... nanti suami aku datang malam die pun akan ingatkan jugak....

20hb November 2012 (Selasa)

aku tanye abah cemane bah dah kene scan ke belum?? abah kate tak scan pun... doktor kate tak jadi, tapi tarikh die 30hb November 2012.... sabo je la... dah la kene pose lame... nak termuntah abah aku sebab lapo bonar.... pastu aku pun tanyelah abah nak makan ape?? abah pun cakap kalau dapat ayam percik ayamas pun jadila dapat seketul.... hehehehe.... aku pun oke, nanti kitorang belikan....

aku mintak tolong suami yang belikan sebab die naik motor, senang sket nak mencilok.... die kate oke... aku macam taknak pegi sebab aku bawak kete, parking kat spital time2 tengahari waktu bekerja memang susah giler.... tapi aku rase cam tak best.... aku pun terus panggil teksi pastu terus pegi spital.... mase aku sampai abah dah abih makan dah ayam tu.... Alhamdulillah.... orang sakit ni kite kene penuhi selera diorang, sebab tau2 la lauk spital cemane kan, lagi2 duk lame giler kat spital... yang aku pulak mase ikhwan demam tu baru duduk 3 hari 2 malam dah menggelupur dah sebab tak berselera sangat tapi telan je la sebab kang lapar lak kang.... kuar dari spital terus pegi makan kat pizza hut... huh selera!! heheheh....

21hb November 2012 (Rabu)

Aku tanye abah aku nak makan ape tengahari ni... die bagitau yang die terase nak makan mee goreng mamak.... aku mintak tolong suami yang belikan sebab die naik motor, aku cakap aku tak payahla datang tengahari ni.... die kate oke.... tak lame tu aku sms kat die, cemane abah ade selera nak makan tak???

suami jawab : abih licin mee tu, sampai berpeluh - peluh abah makan.... baju pun basah sampai kene tukar baju baru... heheheh... abah2... esok nak makan ape pulak ye... ;)

SEMOGA ABAH CEPAT SEMBUH DAN DAPAT BALIK KE RUMAH... ;)





Friday, November 9, 2012

Cerita strawberry coklat...

Mase sibuk Dato' Siti mase suke strawberry cicah coklat ni mase tahun 2006 aku pun tak tau cemane rasenye..... strawberry tu tau la rase die cemane..... aku pun tak la heran sangat nak makan.... heheheh... teruk aku ni kan..... mungkin sebab walaupun kat supermarket berlambak - lambak jual strawberry tapi ye la kan mahal pulak regenye untuk kotak yang kecik....

aku last pegi cameron highlands mase rombongan sekolah rendah... tahun 1993 kalau tak salah aku.... tu pun takde beli strawberry kot, sibuk nak beli bunga ros yang sejambak2 tu.... sebab cantik.... mase tu fikiran tak bape nak matang sangat... heheheh...... sampai kat umah dah layu... aiyyooo haaaii....

kali ni hari keluarga unit mmk yang ketiga tahun buat dekat cameron highlands.... wah mase nie la pegi beli strawberry dalam 3 kotak besar - rege die RM 25.00.... memang besar buahnye.... walaupun mase tu imran tengah meragam... aku tarik je die..... hehehehe.... mamanye nak berjalan.... tapi akibatnye imran mengamuk dalam bas... mengamuk nak tido sebenarnye.... ni la ghomannye strawberry yang aku beli....


pastu ari ahad tu kitorang pun berjalan - jalan la dkt pasar pagi dekat brinchang tu.... sempat la makan strawberry cicah ciklat... kalau ikut rege 3 batang RM 5.00 tapi mase tu aunty tu bagi 4 batang RM 5.00... suami beli 2 batang strawberry ngan 2 batang lagi marshmellow... empat2 pun letak coklat.... bile dah rase tu Ya Allah memang sedapnye!!! aku tak tau la pulak sesedap camtu... heheheh.... terukkan aku nie.... orang lain dah tak heran dah.... aku je la yang baru tau kesedapan bende tu..... suami beli lagi 1 mangkuk.... 4 batang.... aunty tu kate coklat tu homemade....


ni la coklat homemade tu.... aunty tu kate bekas kecik RM 5.00, bekas seperti di atas RM 10.00.... aku pun beli la bekas yang besar tu sebab aku terpk yang aku dah beli 3 kotak besar strawberry.... coklat die memang best... tak manis sangat tak pahit sangat..... campur pulak dengan rase strawberry tu yang manis2 masam... tuuuu dieeee meleleh air liur ehhhhh coklat cair tuuuu... heheheh....


sampai je rumah... aku terus potong strawberry tu menjadi seperti di atas.... sebab saiz buah tu agak besar ye.... potong kecik2 boleh makan banyak2 kali... heheheh.......


pastu letak la coklat homemade tu..... fuiyoooo.... kitorang berempat je yang makan... imran n ikhwan suke betul.... berebut - rebut termasuk la mamanye sekali... suami aku makan2 jugak tapi kurang sket sebab strawberry tu dah agak masam bile sampai ke cuace kite.... ;)

coklat tu ade lagi... nanti bile2 nanti bolehla beli strawberry yang dekat supermarket pulak... heheheh..... walaupun rege mahal... hehehehe.... dulu tak heran pun kan... sabo je laaaaa.... ;)

tak jadi pegi USS....

Di atas sebab2 yang tidak dapat dielakkan, kitorang tak dapat la nak pegi USS tu.... SUNGGUH KECIWA.... tapi ape nak buat takde rezeki kan..... takpe next time mama bawak abg imran dengan ikhwan pegi tengok robot ek..... sungguh sedih sebab ape yang dirancangkan tidak menjadi kenyataan..... takpe la ade hikmah di sebaliknye..... ;)

Wednesday, November 7, 2012

Rumusan Kes - CIKTI....

Sebelum ni ade aku post kat fb pasal cikti ni…. Geram betul aku… kejap ade kejap takde…. Bile dah bersihkan belakang… datang balik…. Kengkadang bile belakang tu semak datang die balik… tak tentula… sesuke hati je die bile nak datang….. poning aku… dengan beraknye, kencingnye,,, hish rimas aku….


Pastu akak ipar aku pun beli la perangkap tikus yang jenis gam tu, memule kitorang ingat nak pakai perangkap yang besi beset u tapi akak ipar aku cakap bau cikti tu dah ade kat dalam tu, kire dah tak lut la gitu….

Memula letak kat laluan die kat dapur dengan bilik solat…. Tapi cicak la yang masuk kat perangkap tu dalam 2 ekor….. so oke lagi…. Beberapa hari tu dah dapat dah sekor…. Mase dah dapat tu aku tak tau tapi suami yang pegi amik gambar…. Die letak roti bakar letak kayak at perangkap tu….


 
6 November 2012

Pastu semalam mase kitorang tengah lepak2 dekat hall sambil tgk tv… imran pun bukak la laci pertama dekat rak tv tu…. Terus nampak cikti tengah berlari masuk kat bawah sofa… ape lagi menjerit la aku…. Imran steady je lagi… ikhwan la nampak takut sket…. Ape lagi suami pun memasang perangkap… letak 2 perangkap gam tu pastu letak cam kotak kat tepi die… tak dapat la die melompat melarikan diri…. Hahahaha!!!

Suami amik kayu panjang nak takut2kan die….. pastu tak jugak kuarnye tu… pastu suami tolak sofa tu… haaaaaa mencicit – cicit cikti lari… melompat dari perangkap pertama terus ke perangkap kedua…. Pastu cepat2 die nak melepaskan diri, lama tu rebah la die… suami berniat… “AKU HAPUSKAN KAU SEBAB KAU MAKHLUK PEROSAK”….


Suami amik pelekat tu pastu masuk dalam plastic sampah yang ala2 nak penuh past uterus masuk dalam tong sampah kat depan rumah….. itu adalah mangsa yang kedua…. Tak tau la ade lagi ke tak…. Tgk je la kalau2 ade tande2 die….

Alhamdulillah… ;)

Tuesday, October 9, 2012

Jadual berjalan - jalan....

JADUAL BERJALAN - JALAN KAMI SEKELUARGA - INSYA ALLAH KALAU DIIZINKAN ALLAH S.W.T.... ;)

1) 3hb - 4hb November 2012 - Family Day dekat Cameron Highlands - naik bas

2) 8hb - 9hb Disember 2012 - Rombongan ke USS - naik bas

3) 15hb - 17hb Disember 2012 - Family Day Haji Hashim dan Hajah Timah di Janda Baik, Pahang.... - naik kereta

Mudah - mudahan dipermudahkan.... banyak pakai duit nie.... tapi Insya Allah ape yang dirancang menjadi kenyataan... Ammmiinnn....

tv yang tengok die.... ;)

jarang si budak ikhwan ni nak tido sendiri melainkan die betul2 mengantuk... heheheh... inila hasilnye.... main letih sangat agaknye..... duduk ngan abah die... tak lame tu terus senyap je... ghupenye tengah tidooooo... patutla senyap.... yang best tu cam same je arah perut ke depannye cam abahnye....... heheheheh...... hati gumbiraaaa..... ;) cian die.....


nanti esok aku cite lagi pasal anak bujang kedua nie..... lagi takut tengok dahi die... dah la jendul lagi tambah jendul sebelah.... aku nak upload gambar dr camera ke pc tapi bateri abih la pulak..... esok la ye.... heheheheh.......

Monday, October 8, 2012

Tidooooo....

Hari Jumaat aku ngan suami bawak imran ngan ikhwan pegi jalan2... pegi mane pun aku tak ingat walhal hari jumaat je tu... sejak 2 menjak nie... tahap ingatan aku agak kurang sikit... heheheh... pasal ape??? ade la pasal tu... hehehehe...

so bile dah bawak berjalan tu kitorang pun tak bagi diorang tido..... tapi yang peliknye diorang ni tak tido2 sampai la pagi... memang diorang main sesaje.... tak tau la kenape... sebab ade geng kot... yang aku ingat.... aku terpaksa sambung tido keesokan paginye sebab memang letih dan ngantuk sangat..... sape yang kol aku pun aku tak bape nak angkat.... sori la ye cik omel, cik la, wak ebot yang kol... memang tak sedo sebab malam tu berjaga/ tak tido lena dek bebudak ni jadi batmans....

Wednesday, October 3, 2012

Tido la wahai Khayyum Ikhwan....

sejak beberapa hari ni ikhwan tak bape nak tido malam.... abgnye tido tak sedar2... tapi ikhwan segar je bijik mate die.... nak kate tido banyak siang tu... mak aku cakap tido cam bese je.... cam hari2 yang bese.... adoila dah la kitorang letih giler balik dr keje.... kene berjage lak lagi... tu la orang kate selagi budak2 kecik ade memang malam ade yang kite boleh tido lena dan ade yang kite tak tido nyenyak... kene hadapinye dengan tabah.....

so esoknye kitorang memang bangun lambat... hahahah!!! dah la suami keje PD memang confirm masuk lambat.... yang aku pulak confirm merah punch card... takpe la, nasib baik bos oke, die pun dah sign dah dekat tepi punch card tu..... malam ni tak tau la cemane gayenye... rasenye aku nak bawak ikhwan n abgnye pegi mane2 kot... biar die jadi letih giler.... jom kite tgk malam ni jadi ape..... esok aku cite ek....

                                                         
                                                 kunun menggoda la tuuuuu